Със скутер из Лозенската планина

0
 

Сподели

Shares

Има места край София, които определено си струва да бъдат посетени. Едно от тях е Гарманския манастир в Лозенската планина.

Ако живеете в столицата, може да ви се наложи да си намерите повод, за да отидете до това място, макар и да е под носа ви. Тук можем да се намесим ние, като ви дадем идея – направете го със скутер. Това е един добър вариант да си организирате приятно еднодневно приключение, да разгледате Лозенската планина и манастира.

Със скутер из Лозенската планина

 

Всеки ден тази година, до началото на септември, се организират екскурзии със скутер до Германския манастир „Св. Иван Рилски“. Те са за малки групи до 5 човека, започват в 10 и приключват в около 17:30 ч. Освен водач, който добре познава района, се осигуряват и самите скутери и нужната за тях екипировка.

Със скутер из Лозенската планина

Цените са:
50 лв. за скутер двойка (шофьор и пътник)
40 лв. за скутер соло (само шофьор)
30 лв. за пътник

Има и отстъпки:
за група от 2 пътници – 25 лв. на човек
за група от 3-4 пътници – 20 лв. на човек
при наем на 2 и повече скутера с по 2 човека цена на скутер 40 лв.

Ако искате да си направите разходката до Лозенската планина на две гуми и да сте водач на скутера, трябва да имате свидетелство за правоуправление категория М или А. За да се чувствате по-уверени, ще имате възможност да направите кратък тест на скутера преди отпътуването. Ако не искате да сте водач, можете да се включите и просто като пасажер и да се насладите на гледките и пътуването.

За повече информация и записвания – Scoot.bg.

Със скутер из Лозенската планина

Германски манастир „Св. Иван Рилски“

Основан е около 10 век и е посветен на Иван Рилски, за когото се предполага, че е живял известно време по тези места. Бил е част от Софийската Мала Света гора и е процъфтявал до края на 14 век, когато е разрушен от османците. Възстановен е през 15 век и в продължение на два века се превръща в духовно средище в този район. През 18 век обаче кърджалии го ограбват и опожаряват. В 1818 година местните хора успяват да построят на това място малка еднокорабна църква, вкопана в земята. Едва през 1885 година манастирът е възстановен напълно, като на мястото на скромната еднокорабна църква е издигната нова. В края на 19 век манастирът е посетен от цар Фердинанд и княгиня Мария Луиза, които посадили две секвои, издигащи се величествено до северната порта и до днес.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.