Нови правила на Еверест

0
 

Сподели

Shares

Напоследък в общественото пространство витае идеята, че най-високият връх на планетата – Еверест, изобщо не е толкова труден за изкачване, колкото някога се е смятало, че е.

Експедиция до базовия лагер на Еверест
Снимка: Flyeastnepal

Запознати твърдят, че за изкачването на върха се изискват по-скоро финансови, отколкото технически умения и физическа подготвеност. Изкачването на върха не се смята за технически труднo и всеки/богат/здрав човек, който може да си позволи добър водач и подкрепа, би могъл да достигне върха, дори да няма голям опит в катеренето.

Изкачване на Еверест
Снимка: Kenton Cool

Тези твърдения обаче – верни или не, карат все повече хора да поемат по пътя към „шапката на света” и то много по-уверени в успеха си и подценяващи възможните рискове. А такива, все пак има.

Именно за това, властите в Непал взимат решение да спрат „легалните самоубийства” на Еверест, като ограничат опитите за „атакуване” на върха. Те изготвят нови правила, които ще целят да спрат неподготвените туристи да поемат към върха.

„Не можем да допуснем всеки да отиде на Еверест и да умре” – каза министърът на туризма на Непал пред The Guardian. „Ако отиващите не са психически и физически здрави, да ги допуснем ще бъде като легално самоубийство”.

Изкачване на Еверест
Снимка: Ralf Dujmovits

Разрешение за изкачване на върха вече ще бъде издавано само на хора, които могат да докажат, че вече са покорявали връх с височина минимум 6500 м.

„Хора с увреждания или проблеми със зрението обикновено имат нужда от това някой да ги носи, което не е приключение. Разрешение ще бъде издавано само на онези, които могат да вървят сами.” – допълва министърът.

Най-голямата опасност, която изкачването на Еверест крие (макар да не се смята за технически труден връх), е липсата на кислород или по-скоро концентрацията му. Въздухът на височина над 7900 м е толкова рядък, че, дори с кислородна маска, човешкото тяло просто започва да умира.

Вторият сериозен проблем, който властите в Непал се опитват да разрешат чрез забраните, е „препълването”.

600 души изкачват Еверест
600 души изкачват Еверест едновременно, снимка: Ralf Dujmovits

През 2013 година са направени 658 опита за изкачване на върха. 539 от тях са били от южната страна (Непал) и 119 от северната (Тибет), 9 от изкачванията са направени без кислород, но са регистрирани и 8 смъртни случая.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.