Първият български хайлайн в Родопите

0
 

Сподели

Shares

Серафим Захариев и Атанас Андев се занимават със слаклайн от 4 години. Тренират баланса си във всеки един от стиловете в този спорт като триклайн, лонглайн и хайлайн. Популяризират активно спорта като участват в различни инициативи, посещават фестивали и организират слаклайн работилници и срещи. По-надолу Серафим разказва за родопското им хайлайн изживяване:

Първия български хайлайн в Родопите

Подготовката за този проект започна преди 4 години, когато бяха и първите ми стъпки върху слаклайн. 2 години по-късно, през 2012 г., с помощта на моя приятел Кшищов Качмарек, имах възможността да опитам от най-екстремния стил в слаклайнинга, а именно хайлайн.

ВИЖ повече за хайлайн изпълненията на Кшищов Качмарек, който се разхожда над България надълго и нависоко, в брой ЛЯТО 2014 на списание 360°. Снимките са невероятни!

Първият български хайлайн в Родопите

До края на 2012-та имах възможността да реализирам още 3 проекта, последният от които в красивите Родопи, на 30 км от Пловдив в близост до село Храбрино. Минаването на този проект така и не се осъществи, поради редица фактори, като например това, че в този проект backup-a (осигурителното въже под лентата) бе още една лента. Динамиката се засилва, тежестта на лентата се удвоява, а това води до по-различно усещане при ходене.

Това ме мотивира да започна да тренирам още по-усърдно и да събера знанията и уменията нужни ми да се върна и да завърша проекта, като ползвам собствена екипировка по установката.

Първия български хайлайн в Родопите

Две години по-късно и десетки часове прекарани в тренировки в стила лонглайн (longlining – дълги ленти), всичко бе налице. На 20-ти октомври, един от последните топли и слънчеви дни, с Атанас Андев (приятел и колега по хоби) събрахме цялата екипировка и се насочихме към мястото.

Отне ни 4 часа да инсталираме установката, преди да започнем с опитите. Лентата е 43 метра дълга и около 50 висока.

Предизвикателството в занимание като хайлайн е винаги голямо. Заставайки срещу базовите си инстинкти, в човек се заформя нещо като експлозия от емоции. Те са и причината тялото ти да не иска да изпълнява това, което му нареждаш. Страховете са винаги там, но когато поемеш дъх и направиш първата крачка, разбираш че всеки страх може да бъде култивиран и да не бъде краен фактор. Да намериш куража в лицето на страха…

Първия български хайлайн в Родопите

Повечето хора си мислят, че това е поредният „адреналинов“ спорт, но реално е един от буквалните преводи на израза – живот на момента. Всички мисли се заменят с изживяването от самото ходене и изведнъж намираш своята комфортна зона на едно не толкова приветливо място, заобиколен от красотата на природата и вятъра. Тогава идва моментът на удовлетворение, и то не толкова заради успешно минатата лента, а заради самото преживяване и победа над собствените си емоции.

Както на лентата, така и в живота ни, всичко се свежда до способността, която всеки притежава – да се изправи и да сложи единия крак пред другия, каквито и трудности да среща.

Ако искате да разберете за други техни слаклайн приключения, посетете фейсбук страницата Slackline Fun Bulgaria. Още слаклайн има тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.