Red Bull Cliff Diving – Мостар по мексикански

0
 

Сподели

Shares
Red Bull Cliff Diving
Джонатан Паредес, Мексико

Горещ ден и разгорещена надпревара имаше в Мостар на 15 август, където се проведе първото за Босна и Херцеговина издание на сериите по височинни скокове във вода Red Bull Cliff Diving.

Red Bull Cliff Diving
Михаил Навратил

Най-добрите атлети в този грациозен, екстремен спорт направиха изключително зрелищно шоу, скачайки от 28 метра в студените води на река Неретва. Платформата за скокове беше изградена върху емблематичния за страната Стари мост, който се превърна в сцена за екстремното представление.

Red Bull Cliff Diving
Дейвид Колтури, САЩ

Освен изключително красива, надпревара се оказа тежка и с неочакван за сериите обрат. Безапелационният водач в класирането от началото на сезона Гари Хънт изненадващо остана едва на пето място. Вместо него класирането беше доминирано от двама мексиканци – победителят Джонатан Передес и неговият подгласник Серджо Гузман. Трети на стълбицата до тях се подреди американецът Дейвид Колтури. Победата за Передес беше първата му в сериите. Той достигна до нея след три безупречни скока във втория състезателен ден в Мостар. В деня за квалификации пък той отпразнува 26-ия си рожден ден.

Ето ги и пълните резултати:
1. Джонатан Паредес, Мексико, 480.90 точки
2. Серджо Гузман, Мексико, 471.05 точки
3. Дейвид Колтури, САЩ, 470.60 точки
4. Михаил Навратил, Чехия, 457.95 точки
5. Гари Хънт, Великобритания, 453.40 точки
6. Анди Джоунс, САЩ, 425.55 точки
7. Орландо Дуке, Колумбия 425.30 точки
8. Анатолий Шаботенко, Украйна, 387.10 точки
9. Стивън ЛоБуе, САЩ, 300.50 точки
10. Блейк Олдридж, Великобритания, 292.00 точки
11. Артьом Силченко, Русия, 237.00 точки
12. Тодор Спасов, България, 224.10 точки
13. Хорхе Ферзули, Мексико, 194.00 точки

Red Bull Cliff Diving
Дейвид Колтури (трето място), Джонатан Паредес (първо) и Серджо Гузман (второ)

Бразилецът Джуселино Джуниър, който беше 14-ият участник в състезанието, не успя да се включи със скокове през втория ден, тъй като имаше здравословен проблем.

Освен Тодор Спасов, сериите в Мостар са и с друго българско участие. Ред Бул и 360° изпратиха група български журналисти, които да отразят събитието. Пътуването е петата поредна инициатива от съвместния проект, наречен Red Bull JOURNEYversity – приключенски университет за журналисти.

Гари Хънт, Red Bull Cliff Diving
Гари Хънт
Red Bull Cliff Diving
Публиката в Мостар – във и около река Неретва

Въпреки, че остана на четвърто място, чехът Михаил Навратил може да се каже, че спечели първенството по забавление. След като стана един от любимците на публиката със скоковете си, започващи със стойка на ръце на ръба на платформата, той приключи състезанието с допълнителен скок с наметало като Супер мен и позата на летящия човек.

Мястото, което Ред Бул избра за провеждане на този етап от Cliff Diving сериите, има история в скоковете отп очти 450 години. Стари Мост е най-известната забележителност в Босна и Херцеговина. Първите скокове от него датират от 1664, а първата надпревара от 1968 г. Легендарната постройка е място, където млади мъже от Мостар доказват смелостта си в нещо като тест за зрелост и традицията за състезания по скокове.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.