Спортен дух: италиански лекоатлети тренират по време на карантина

Световно признати спортисти с тренировки в домашна среда

0
 

Сподели

Shares

Въпреки че към момента Италия е най-засегнатата европейска страна от COVID-19 и карантината е в сила в цялата страна от 9-ти март, нищо не може да застане на пътя на италианските спортисти. Първоначално те бяха принудени да променят графиците, тренировките и пътуванията си. След разпространението на вируса професионалният и личният им живот претърпяха големи ограничения, свързани с правото да практикуват заниманията си.

Спортният дух и мотивация на италианските лекоатлети обаче взеха превес над ситуацията и тренировъчните планове в изолация, макар и с много промени, станаха реалност. Въпреки че Летните Олимпийските игри насочени за 24.07 2020 г. в Токио, вече бяха отменени, атлетите правят всичко възможно, за да останат във форма.

Независимо дали са в родината си или извън нея, където разпространението на коронавируса все още е под известен контрол, те се приспособяват към карантината по най-адекватния начин. Респект!

Давид Ре е националният рекордьор на Италия на 400 м и вместо да напусне родината си, остава в Риети, където наскоро отбеляза 27-мия си рожден ден. Карантината затвори закрити тренировъчни бази, но като спортист на национално ниво на Ре му бе разрешено да тренира на писта на открито.

„Обезпокоен съм от ситуацията в страната ми и от липсата на стартове, но настроението ми продължава да е добро. Тренировъчният ми план не се е променил кой знае колко много“, споделя той.

Елена Валортигара, най-добрата състезателка в скока на височина, също предпочта да остане в родната Италия – Сиена. Атлетката, подобно на Ре, има правото да тренира на открито, въпреки че споделя трудностите, които изпитва по време на националната карантина в страната, заради неяснотата около предстоящите спортни изяви:

„Продължавам с подготвителната работа, която по принцип беше планирана за този период. Надявам се скоро да научим нещо за сезона, за да разберем как да планираме тренировките си.“

Националният рекордьор на 10 000 м. Йеман Крипа поддържа форма в личната си база в Тренто.

„Известно време няма да съм на пистата и във фитнеса, но се придържам към тренировките си. Много състезания и тренировъчни лагери бяха отменени. Предстоеше ми пътуване за САЩ, свързано с подготовката ми. Става трудно, но аз няма да се откажа. Би било по-лошо, ако изобщо не можех да тренирам“.

Състезателят по тласкане на гюле Леонардо Фабри продължава да поддържа своята форма в домашни условия. След изминалия зимен сезон, който бе увенчан с категоричен успех с резултат 21.59 м, сега Фабри е в дома си във Флоренция и се надява след две седмици да се върне в тренировъчната база в Болоня, където обикновено протича подготовката му.

За Луминоза Боглиоло, световната шампионка на 100 м с препятствия от Универсиадата в Наполи-2019, тренировките също се местят в домашна среда. Тя внесе подготовката в хола си, в северозападната част на град Аласио, близо до Генуа.

„Да, имам всички необходими съоражения в хола си, така че когато не съм на терена, мога да тренирам на бягаща пътека, степери и ластични ленти. Ситуацията продължава да се променя. Психически искам да повярвам, че ще се състезаваме скоро, но никой не знае. Треньорите ми малко променят графиците, но работим така, сякаш ще имаме редовен сезон на открито.“

ВИЖТЕ: Видео: Карантината изчисти водата в каналите на Венеция

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.