Zlatograd Bike n’Run с първо издание на 1 юни 2024 година

Трасетата са с относително ниска, към средна трудност, така че да са приятни, но и да носят предизвикателство за всички участници

0


Дата на събитието: 01.06.2024

Сподели

Shares
Zlatograd Bike n’Run: екип
снимка: Zlatograd Bike n’Run

Пече се едно ново състезание в приказната Родопа планина. Бързаме да кажем, че събитието ще се проведе на 1 юни 2024 г. в Златоград и е отворено за всички любителите на планинското бягане и планинското колоездене. Нямаме търпение да научим подробности за първото издание на Zlatograd Bike n’Run, затова се свързахме с неговите организатори – момчетата от „План Б – ДНЕС“ и Стефан Саралийски отговори на нашите въпроси:

Как се роди идеята за Zlatograd Bike n’Run?

Всъщност основната идея дойде от колоездачите в екипа – Ники и Делчо. Малко предистория: В Златоград се провежда едно от най-масовите състезания по планинско бягане в България. Момчета са търсили различни варианти за реализиране и на МТВ състезание в нашия град. Така се свързват за съдействие с Борислав – човекът, който прави трасетата за бегаческото събитие през повечето му издания. Борислав пък потърси мен за помощ и идеи, понеже заедно участваме на доста състезания по бягане. Така решихме, че ще направим събитието, като включим и планинско бягане и го превърнем в дуатлон, а и да има за всекиго по нещо.

Zlatograd Bike n’Run
снимка: Zlatograd Bike n’Run

Кажи ни малко повече за хората от План Б – ДНЕС?

Всички сме златоградчани, влюбени в родното ни място и природата му. Споделяме общи страсти – планината, планинските спортове, Златоград. Искаме да популяризираме града ни като природа, култура, кухня, като стил и начин на живот в малките населени места в планината.

Екипът на сдружението:

Николай Джангалов – адвокат по професия, но, по-важното, запален колоездач, участник на повечето състезания по планинско колоездене в България и немалко в чужбина.

Николай Джангалов, планинско колоездене
Николай Джангалов (снимка: „Дивото зове“, Маджарово)

Делчо Дедьов – нашата гордост, председател на златоградския колоездачен клуб „Фрии Уииел Проджект“, чиято цел е да развие колоездачния спорт с фокус върху планинското колоездене. Той е един от състезателите с много добри резултати през последните сезони на българските Ендуро серии. През сезон 2021 завършва на четвърта позиция в генералното класиране за страната, като само 30 точки го делят от третото място. В регионалните кръгове на шампионата е сребърен и бронзов медалист. За сезон 2022 е шампион на България с клуба, който представлява при отборното класиране.

Никола Пехливанов – арт персоната в екипа – певец, китарист, любител фотограф и ценител на природата, между другото и студент специалност „Медицина“.

Стефан Саралийски
Стефан Саралийски (снимка: Zlatograd Bike n’Run)

Стефан Саралийски – редовен участник в доста състезания по планинско бягане, любител на спорта, като цяло и активния начин на живот.

Част от нашите доброволци и активисти, незаменима част от екипа:

Борислав Пехливанов – любител планинар, планински бегач, автор на повечето трасета за другото състезание в Златоград през последните години.

Елмира Пехливанова – съпругата на Борислав, която споделя неговите страсти по планината, спорта и емоцията от живота в Златоград.

Красимир Кехайов – човекът машина, на когото се пада и най-тежката работа по подготовка на трасетата. Страхотен човек на първо място, но и също толкова добър планински бегач с много обещаващи времена в кратката му кариера и истинско вдъхновение, заради личната си трансформация чрез спорта.

Откъде идва името на сдружението?

Името на сдружението се получи от първите букви в имената на най-активните в подготовката на събитието – Борислав, Делчо, Николай, Елмира и Стефан. Реално може да се разкодира като – Планът на Борислав (той планира и изготвя трасетата), подкрепен от Делчо, Ники, Елмира и Стефан

Zlatograd Bike n’Run
снимка: Zlatograd Bike n’Run

Разкажи повече за трасетата? 

– Дуатлон 58 км: 44 км MTB XCM + 14 км планинско бягане, D+/- 2135 м., 4 основни подкрепителни пункта + 2 междинни (за вода);

– MTB XCM 44 км – планинско колоездене, D+/- 1425 м, 3 основни подкрепителни пункта + 2 междинни (за вода);

– MTB XCM 24 км – планинско колоездене, D+/- 1425 м, 1 основен подкрепителен пункт + 2 междинни (за вода);

– Trail Run 44 км – планинско бягане, D+/- 1530 м, 3 основни подкрепителни пункта + 2 междинни (за вода), ITRA точки – 2, Планинска трудност – 3, UTMB Index – 50k;

– Trail Run 24 км – планинско бягане, D+/- 895 м, 1 основен подкрепителен пункт + 2 междинни (за вода), ITRA точки – 1, Планинска трудност – 3, UTMB Index – 20k;

– Trail Run 14 км – планинско бягане, D+/- 715 м., 1 подкрепителен пункт, ITRA точки – 0, Планинска трудност – 5, UTMB Index – 20k;

– Детско трасе 5,4 км – безплатно трасе за планинско бягане и колоездене за най-малките участници, D+/- 150 м.

Трасетата са с относително ниска, към средна трудност, така че да са подходящи и приятни, но и да носят предизвикателство за всички участници. Ние смятаме, че Златоград, сам по себе си, е най-голямата забележителност. Неслучайно златоградската песен „Излел е Дельо Хайдутин“ е част от посланието на Земята към разумните същества в Космоса – песента е записана на позлатена плоча и изпратена с космическия кораб „Вояджър“ към непознатия космос.

Освен това състезателите ще пресекат на няколко пъти останките от бившия граничен кльон и макар и за малко ще се движат по граничната бразда със съседна Гърция, ще видят запазени бункери и военни окопи, невероятни скални образувания, ще прекосяват рекички и поточета, ще видят напълно запазен мост от римско време, а красивите и неповторими гледки, на които ще се натъкнат, ще останат за много дълго време в съзнанието им.

Zlatograd Bike n’Run
снимка: Zlatograd Bike n’Run

Трасетата на бягане и колоездене еднакви ли са?

5,4 км (детско), 24 км и 44-километровите трасета са почти напълно еднакви за бегачи и колоездачи. Има малка разлика в 44-километровото трасе, с цел да бъде „по-караемо“. 14-километровото е само за бягане.

Кои са важните неща в програмата на събитието? 

Събитието ще започне още в петък, 31.5.2024 г., когато ще се раздават и стартовите пакети. За вечерта сме предвидили дегустация на местни специалитети под надслов „На Бабината софра“.

В събота, 01.6.2024 г. ще се проведе самото състезание. Стартовете ще са отделни за колоездене и бягане, с достатъчно време между тях, така че да не се засичат бегачи и колоездачи по трасетата.

Ще обърнем много специално внимание на децата, все пак правим състезание на техния празник.

Освен безплатното детско трасе, сме предвидили много забавления, които, надяваме се, ще предизвикат любопитството им и носталгията на техните родители, а така също и на техните баби и дядовци. Ще им представим игрите от старо време.

След награждаването на победителите ще започне и вечерната ни шоу програма с много музика, бира и танци. Форматът на шоуто е напълно „отворен“ – всеки, който иска, може да се присъедини към местните китаристи и музиканти от група „ЗлатоРок“ или да вземе микрофона и да обере овациите на всички гости на събитието.

Zlatograd Bike n’Run
снимка: Zlatograd Bike n’Run

24 и 44 км бягане са UTMB Index Race – какви са контролните времена?

Всъщност 14 км бягане също е UTMB Index Race, с индекс 20k. Контролните времена са както следва:

Дуатлон – 12 ч.
MTB XCM 44 km – 7 ч.
MTB ХСМ 24 km – 5 ч.
Trail Run 44 km. – 10 ч.
Trail Run 24 km. – 6 ч.
Trail Run 14 km. – 5 ч.

За кого е предназначена дистанцията 14 км?

14-километровото трасе е най-късото, но е доста предизвикателно със своите 715 м положителна денивелация. Все пак смятаме, че то е идеално за тези, които са решили да направят първото си планинско бягане и да опитат от атмосферата на спорта. Искам да отбележа, че то се явява и може би най-красивото трасе.

Така че, дори и да сте само ловец на гледки, не се колебайте да се пуснете по него.

Нещо много интересно за това трасе – то минава по четирите върха над Златоград. При пресичането на „мислените“ линии между тях се получава кръст и затова е известно сред местните като Малката кръстата гора. На два от върховете днес има изградени параклиси. По непотвърдени данни на другите два също е имало параклиси, но с времето са разрушени. Легендата казва, че ако за едно денонощие се обиколят пеша четирите върха – вр. Св. Атанас, вр. Св. Елена, вр. Св. Илия и вр. Св. Екатерина, се става малък хаджия. Всеки, който успее да ги покори, на 1 юни тази година, ще получи и сертификат.

 Zlatograd Bike n’Run
снимка: Zlatograd Bike n’Run

Ще има ли отделни класирания по възрастови групи?

Да, имаме две възрастови групи – 15-40 години и 40+ години. За тях ще има отделни класирания, но и не само по възраст, а и по пол. Децата също ще бъдат класирани отделно, на момичета и момчета.

Какви ще бъдат наградите за победителите?

Наградите все още бихме искали да останат изненада за участниците, но има нещо отличително в стартовите пакети – едно от малкото находища в света на природния лечебен минерал, известен като „мумя“, лекуваща счупено, напукано, артрити и всичко, свързано с костната система се намира в Родопите, в златоградското село Кушла. Казват му още планински балсам, планинска мумя, черното злато. Всеки регистриран участник в Zlatograd Bik n’Run ще получи топче от това природно чудо.

Друго нещо, което искаме да отбележим – лентите на медалите за всички финиширали участниците ще бъдат с избродирани шевици, изработени специално за Zlatograd Bike n’Run от майсторката на шевната бродерия Деана Скечелиева. По този начин искаме да предадем посланията си за Добро, Любов и Здраве!

Стефан Саралийски
Стефан Саралийски (снимка: Zlatograd Bike n’Run)

Какво още би искал да споделиш?

Правим всичко с много желание, но най-вече с много душа и сърце. Това не е комерсиално състезание и едва ли ние организаторите ще успеем да покрием личните си разходи. Нямаме никакви официални спонсори все още, но въпреки всичко ще се постараем максимално да създадем един наистина запомнящ се празник за всички – деца, участници, местни жители и гости на града! Надяваме се всички да усетят и да се насладят на “Магията Златоград”.

Своята регистрация за Zlatograd Bike n’Run може да направите Тук!
Всичко, което ви интересува относно състезанието, може да научите от неговия уебсайт и Фейсбук страница. Актуалните новини следете във Фейсбук събитието.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.