Денят на Земята 2024: Планетата срещу пластмасата

Целта е намаляване на производството на пластмаса с 60% до 2040 година

0
 

Сподели

Shares
Денят на земята
източник: pxfuel

Отбелязваме Световния ден на Земята всяка година на 22 април. Това е най-големият нерелигиозен празник в света, честван от милиони хора. Причината е една – всички ние живеем на планетата Земя.

За пръв път Земята се отбелязва на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. През 1990 г. Денят е обявен за Международен празник, а в България се чества от 1993 година. Целта е хората по света да се обединят в защита на природата и околната среда.

Всяка година платформата EARTHDAY.ORG координира събития по целия свят, за да демонстрира глобалната подкрепа за движението за опазване на околната среда. Над 1 милиард души в 192 държави участват в дейности за Деня на Земята, което го прави най-мащабното честване в света.

Стара планина
Стара планина / снимка: Даниела Манева

Международната мрежа за Деня на Земята ежегодно се фокусира върху актуална тема, свързана с опазването на планетата. Темата на кампанията тази година е „Планетата срещу пластмасата“ (Planet vs. Plastics). Хората по целия свят са призовани към колективен ангажимент от страна на правителства, институции, бизнес и граждани за справяне с кризата, предизвикана от пластмасата, чрез намаляване на производството на пластмаса с 60% до 2040 година и изграждане на бъдеще без пластмаса, защото само рециклирането вече не е достатъчно.

Световният ден на Земята 2024

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.