Kajka 75 нa Fjällräven: надеждният помощник за дълги преходи

Издръжлива, удобна, предназначена за пренасяне на тежки товари, сега тя е с изцяло нов, по-лек дизайн, и с подобрени функционалности

0
 

Сподели

Shares

Kajka 75

Тръгнем ли по била и пътеки, подготовката се оказва ключова. И ако за удоволствието от прехода може би най-важното е да си носим ентусиазма и доброто настроение, то за материалните неща ни трябва раница. При това такава, че да събира много багаж и същевременно да не усещаме товара.

Днес ще ви представим една раница, която е много подходяща за дълги преходи в планините и пътувания до отдалечени места – усъвършенстваната трекинг раница Kajka 75 нa Fjällräven. Нейните обем и мултифункционалност са насочени към хората, поемащи предизвикателствата на дългите преходи. А Kajka 75 се явява точната съставка: износоустойчива, изключително удобна за носене и притежаваща множество интелигентни функции.

Kajka 75

ДИЗАЙН

Въпреки доста скромния си външен вид, универсалната раница за трекинг Kajka 75 е модерна туристическа раница, изпълнена в класическия дух на Fjällräven. Издръжлива, удобна, предназначена за пренасяне на тежки товари, сега тя е с изцяло нов, по-лек дизайн, с подобрени функционалности, обшивки и подсилващи материи, изработени от рециклирани материали, и подобрена възможност за поправки. Както личи от името, разглежданата Kajka, е 75-литрова раница и може да побере наистина много багаж. Тя е с нарочно конструиран кръстен колан, предназначена за многодневни преходи. Kajka 75Kajka 75 изглежда от старата школа, но е снабдена с всички функции, които бихте очаквали от модерна раница, дори и някои, които не сте очаквали. Най-интересната ѝ характеристика е рамката от брезова дървесина, сертифицирана от Forest Stewardship Council – която ѝ придава винтидж визия и намалява екологичния отпечатък с 90 процента. Тя влияе на околната среда значително по-малко от другите рамки, като същевременно запазва здравината и функционалността.

Kajka 75ЕРГОНОМИЧНОСТ

Подвесната система на Kajka 75 е създадена по такъв начин, че да разпредели оптимално дори много тежки товари. В същото време настройката, чрез Perfect Fit Adjustment System, позволява лесно да напаснете раницата към различни размери на гърба и към различна ширина на раменете.

Kajka 75При дълги преходи широкият кръстен колан ще ви осигури висока степен на комфорт. Той е цяло парче и е разположен под кръстна подложка с допълнително омекотяване и дишаща мрежа. Самият колан е твърд и немачкаем, което осигурява по-добро разпределение на товара и дългосрочни здравина и товароносимост.

Добре вентилираната носеща система на Kajka има отлична лумбална опора, ергономично оформени презрамки и разпределя перфектно дори изключително тежки товари.

Kajka 75Коланът вече се регулира още по-добре и осигурява висока степен на комфорт при носене по време на многодневните преходи. От своя страна раменните презрамки и лопатките на бедрените колани са щедро подплатени и остават удобни след дълги дни, а рамката от брезова дървесина издържа с лекота големи натоварвания.

ФУНКЦИОНАЛНОСТ

Основното отделение се зарежда отгоре и има snow lock. Изключително полезно е, че до него имате достъп както отгоре, така през голям капак с ципове, разположен отпред. Спокойно можете да разделите раницата на горно и долно отделение, с помощта на вътрешните ципове. Налично е и отделение в долната част, също с цип – идеално за вашия спален чувал и бивачна екипировка.Kajka 75

В обичайния вариант капакът на раницата се закрепва за нея посредством дълги регулируеми ленти отпред и отзад. Ластик отгоре на капака осигурява възможността за закрепване на постелка, горна дреха или всякакъв друг “бърз багаж”, който да достъпвате лесно.

Kajka 75В капака има три джоба – малък вътрешен, външен горен и по-голям външен среден джоб. В най-горния външен джоб се съхранява включеният в комплекта дъждобран за раницата. В него можете да приберете и други неща, като например ръкавици и челник. Вътрешният джоб е подходящ за документи, ключове и други.

Kajka 75В горния капак има вграден кръстен колан. Така капакът може да бъде свален и прикрепен към колана на раницата или да се носи като чанта за кръста, когато искате да следите внимателно ценностите си. Има и възможност за прикрепване на Kajka Side Pocket към предната част на раницата.

Kajka 75

На горния капак има въже, тип бънджи и подвижни приставки на предните ремъци, които могат да се използват за щеки и за ледорези. Освен това раницата има удобни наклонени джобове за бутилки, практични джобове в колана на бедрото, и интегрирани странични джобове, които се отварят изцяло, така че да са достъпни както отпред, така и отзад.

Kajka 75Двете странични компресионни ленти се закопчават към тъкни метални рейки, като така осигуряват равномерна и ефективна компресия. Отгоре и отдолу на раницата има точки за закрепване на допълнителна екипировка, което е безценно за дългите преходи.

Kajka 75Горните ремъци за прибиране на товара към гърба са с големи уши и това прави възможно с тях да се работи с дебели ръкавици. За по-голям комфорт има възглавница на плешките. Тя е разположена в джоб, който се отваря отгоре с цип, така че омекотяващата вложка може да се суши или смени при нужда.

Kajka 75Характеристиките за безопасност включват свирка в закопчалата на гръдния ремък. В комплекта има и дъждобран с рефлективни елементи. Към удобствата няма как да не отбележим и съвместимостта ѝ с хидратираща система, с чиято помощ много лесно и бързо приемате течности, без да се налага да сваляте раницата.

Kajka 75СПЕЦИФИКАЦИИ

Изработена от: винилон, рециклиран 500D найлон и подплата от 210D найлон.
Специфични модели за мъже и жени.
Размери (75L)
– Височина: 80 cm
– Ширина: 37 cm
– Дълбочина: 29 cm
Тегло:
– женски модел: 3300 g (75L)
– мъжки модел: 3300 g (75L)
Система за носене: Регулируема, Подплатен заден панел, Дървена рамка
Гръден ремък: Да
Колан за кръста: Да
Регулируема дължина на гърба: Да
Произведена е без PFC.

Посланикът на Fjällräven за България Екатерина Николова
Екатерина Николова, посланик на Fjällräven за България
Потърсихме мнението и на човек, използвал раницата. Посланикът на Fjällräven за България Екатерина Николова се съгласи да сподели своите впечатления за Kajka 75.

Каква е връзката ти с планината?

Свързана съм с планината още от малка, когато правехме преходи с нашите семейни приятели. Тази моя страст се пробуди отново, когато бях първа година в университета, с мои приятели се уговорихме за тридневен преход в Рила планина. В този момент се запознах с високата планина и усещането да видиш изгрева сред облаците. От тогава до сега не спирам да търся различни места, където да съзерцавам магията наречена природа.

На какви преходи си била с твоята раница Kajka и как се е представяла?

За първи път използвах раницата Kajka на Fjallraven Vandortura на 5-дневно приключение в Унгария, където всичко необходимо беше събрано в тази раница.
След това съм я използвала в Рила на 4-дневен преход във високата част на планината. Раницата е създадена за по-продължителни преходи, с усилен кръстен колан, така че да издържи всякакъв товар и въпреки това за първи път имах усещането, че имам място за още принадлежности.

Екатерина Николова, посланик на Fjällräven за БългарияКак оценяваш конструкцията като удобство и ергономичност?

Дизайнът на раницата е с дървени рамки, които поддържат стойката и в същото време подплатата помага да усещаш раницата удобно по гърба си. Според мен е изключително ценно това, че можеш да промениш основата, спрямо своите размери, тъй като всички сме с различни пропорции, конструкцията позволява да наместим подплатите спрямо своите извивки.

Как успяваш да организираш багажа в нея?

Лесно се организира раница, която има различни отделения.
Най-долу в отделението, поставям спалния си чувал и запълвам пространствата около него с дребни неща, които няма да ми трябват до вечерта, като вълнени чорапи, мерино клин или др.
До гърба си поставям по-тежки предмети, за да мога да запазя центъра на тежестта си, това са неща като газова бутилка, консерви, котлон и др.
Пред тях поставям надуваемо шалте, резервни дрехи. Поставям пухенката, мембраната и задължително аптечка, на места до които имам бърз и лесен достъп.
Долната част на капака е за дъждобрана на раницата, а в горната седят неща за бърз достъп като слънчеви очила, барче (нещо за хапване), бъф и др.
Около кръста поставям неща, които ползвам често и не искам да свалям раницата, за да ги извадя – слънцезащитен крем, нож, телефон и др.

Кое за теб е най-ценното ѝ качество?

Устойчивостта. Тази раница е създадена да издържи товара, във времето. Материалите, вложени в раницата, са издръжливи на търкания и износване. Кръстният колан е дублиран, слабите места са подсилени, така че да си спокоен, че ще можеш да използваш раницата доста дълго време.

Кога обикновено решаваш да смениш раницата си с нова?

Моментът, в който вече не мога да ѝ имам доверие. Ако смятам, че по време на прехода ще ми е неудобна и ще ми вреди, вместо да ми помага, или ако имам съмнения, че може да се скъса по време на проход и да усложни ситуацията ни. Човек трябва да е сигурен в екипировката си и тя да прави прехода му по-лесен.

На какви хора (планинари, туристи) би я препоръчала?

Тези, които носят със себе си голям асортимент от екипировка и излизат в планината за дълъг период от време. Лесно могат да структурират багажа си в тази раница и могат да разчитат, че ще издържи всякакво натоварване.

Открийте раницата Kajka 75, както и останалите продукти на Fjällräven, в магазините на марката в The Mall, ниво Партер и Paradise Center, ниво -1.

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.