Хипотермия: процеси в тялото, стадии и оказване на първа помощ

Какво трябва да знаем за "Бялата смърт" и как да се предпазим от нея?

0
 

Сподели

Shares
Хипотермия
снимка: franciscanhealth.org

Хипотермията е опасно състояние, характеризиращо се с ниска телесна температура. Симптоми като треперене, бледа кожа и ускорен пулс са показатели, че телесната температура е спаднала под нормата.

Хипотермия – механизъм

По време на излагане на ниски температури, до 90% от топлинните загуби стават през кожата, а останалото количество – чрез издишване на въздух от белите дробове. Загубата на топлина през кожата се ускорява, когато кожата е изложена освен на ниски температури, и на вятър или влага. Ето защо е особено важно при активности на открито при ниски температури да сме подходящо облечени с дрехи, които запазват топлината на тялото и отвеждат влагата.

Основната причина, водеща до хипотермия е продължителното излагане на студ. Въпреки това, други фактори и здравословни проблеми могат да увеличат риска от хипотермия, например екстремни възрастови граници и определени състояния, като недохранване.

Обикновено дейността на сърцето и черния дроб осигурява по-голямата част от телесната топлина, но когато тялото е изложено на ниска външна температура, те започват да произвеждат по-малко топлина, като по този начин причиняват защитно „изключване“, с дел да се запази топлината и да се защити мозъкът. Така при ниска телесна температура може да се забавят мозъчната активност, дишането и сърдечната честота.

Възможно е да настъпят объркване и умора, и да се затрудни способността на човек да разбира какво точно се случва с него, за да направи рационален избор и да осигури своята безопасност.

Нормалната телесна температура на човек е средно 36 градуса. При хипотермия температурата на тялото пада под 35 градуса.

Вижте още: Измръзването! Какво е важно да знаем

Зимната планина крие рискове
снимка: thehikinglife.com

Възникване на хипотермията

Хипотермията представлява необичайно ниска телесна температура под 35°C. Това се случва при експозиция на ниски температури за продължително време.

Докато нормалните метаболитни процеси в тялото генерират топлина, то неблагоприятните условия през зимата може да са причина тялото да загуби повече топлина, отколкото е генерираната. Когато това се случи, телесната температура спада.

Температурата на тялото се регулира от структура в мозъка, наречена хипоталамус. При излагане на студ, хипоталамусът повишава телесната температура, чрез механизми, като повишаване на мускулния тонус и треперене.

Въпреки това, ако излагането на ниски температури продължи, в крайна сметка студът ще завладее тялото и треперенето ще спре. В този момент множество органи могат да спрат да функционират, което накрая ще доведе до общо охлаждане и фатален изход, т.нар. „бяла смърт”. Ето защо хипотермията е изключително опасно състояние.

Вижте: Треперите от студ? Обвинявайте хипоталамуса си.

Симптоми при хипотермия

Симптомите на хипотермията при бебета се различават от симптомите при възрастните. Бебетата може да изпитат изтощение и да имат яркочервена, но студена кожа.

Етапи на хипотермия
Стадии на хипотермия / снимка: richlandhealth.org

Първи стадий: Лека хипотермия

В първа фаза е налице силно треперене, с което организмът все още се стреми да компенсира загубата на топлина. Кожата е настръхнала, дишането е учестено, ръцете започват да губят координация, а говорът е насечен.

Симптомите при първи стадий включват:

  • Телесна температура 32–35°C;
  • Умора;
  • Ускорен пулс;
  • Повишено кръвно налягане;
  • Треперене;
  • Глад;
  • Гадене;
  • Кожа – суха и по-бледа от обикновено;
  • Повишен мускулен тонус;
  • Влошаване на паметта, способността за преценка;
  • Неясна реч;
  • Загуба на контрол върху движенията на тялото;
  • Често уриниране.

Вижте още: Антарктическият леден маратон: Най-студеното надбягване на планетата!

Втори стадий: Умерена хипотермия

Във втора фаза треперенето вече се засилва и става неконтролируемо, появява се цианоза, за която говорят бледата кожа и посиняване на устните. Периферното кръвообращение (в крайниците) намалява, за сметка на това в жизненоважните органи и главата. Така е налице голяма опасност от измръзване на крайниците или на открити части на тялото. Пострадалият става апатичен, мисли и действа бавно и неадекватно, говори завалено.

В този стадий понякога се наблюдава т.нар. парадоксално събличане (при 20-25% от жертвите на хипотермията). Нарушения в разсъдъка са причина пострадалият без повод да съблича дрехите си и така да измръзва още по-бързо. След време, когато се стигне до изчерпване на въглехидратните резерви, треперенето намалява и спира, тъй като защитата на организма преминава в пасивна форма и той се стреми само да минимализира загубите на топлина.

При 32°C телесна температура, треперенето спира. Това обаче не е добър знак:  означава само, че тялото повече няма сили и енергия, за да трепери. Мозъкът и нервните окончания престават да подават сигнали и започва изтръпване на крайниците.

През тази фаза болките намаляват, но човек почти не може да се помръдне. В това състояние вече не може да говори или да мисли, появяват се обърканост и загуба на ориентация. Тялото преминава на икономичен режим, но дори и той в един момент отказва да работи.

Симптомите на умерената хипотермия включват:

  • Телесна температура 28–32°C;
  • Летаргия;
  • Продължителен спад в способността за мислене;
  • Разширени и по-слабо реагиращи на светлина зеници;
  • Бавен сърдечен ритъм;
  • Бавна скорост на дишане;
  • Ниско кръвно налягане;
  • Парадоксално събличане или сваляне на дрехите.
Стадии на хипотермия
Стадии на хипотермия (снимка: medindia.net)

Трети стадий: Тежка хипотермия

При последната фаза на хипотермията (спадане на телесната температура под 32°С) се случва бавното „заспиване” на организма или т.нар. „бяла смърт”. Чувството за студ отстъпва пред измамно приятното чувство на топлина, сърдечната дейност и дишането отслабват, честотата им се забавя, а органите престават да функционират. Пострадалият практически не е в състояние да се движи, да говори и дори да мисли. Изпада в безсъзнание, а при спадане на температурата под 30°С, настъпва и клинична смърт.

Поради ниската консумация на кислород, биологичната смърт може да бъде отложена повече от обичайното. Дори има правило, според което човек с хипотермия, изпаднал в клинична смърт, не може да бъде обявен за мъртъв, преди да бъде затоплено тялото му до нормална температура. Има случаи на спасени в ледени води удавници, които са престояли под повърхността над 30 минути. При тежка хипотермия човек може да бъде в безсъзнание без очевидни признаци на дишане или пулс.

Симптомите на този последен стадий включват:

  • Телесна температура под 28°C;
  • Продължаващо намаляване на притока на кръв към мозъка, което води до липса на реакция;
  • Загуба на рефлекси;
  • Продължителен спад на кръвното налягане, сърдечната честота и сърдечния дебит;
  • Конгестия в белите дробове (раздуване на кръвоносните съдове и запълване на алвеолите с кръв);
  • Недостатъчност на сърдечната и белодробната функция.
  • Производство на много малко количество урина;

Вижте още: Антарктическата експедиция на Ърнест Шакълтън и неговия екипаж, която се превръща в борба за оцеляване

Хипотермия
Хипотермия (снимка: nypost.com)

Оказване на първа помощ при хипотермия

Дори лекият стадий на хипотермия представлява спешно състояние за потърпевшия. Затова, ако страничен наблюдател забележи признаците на състоянието, трябва да се обади незабавно за медицинска помощ. Докато се чака нейното пристигне, оказването на долекарска помощ е много важно.

  • Най-важно при общо охлаждане е преди всичко прекратяване действието на студа. По възможност мокрите дрехи се сменят. Пострадалият трябва да бъде затоплен и завит. Защитете човека от вятър, течения и по-нататъшни загуби на топлина с топли, сухи дрехи и одеяла. Самостоятелното придвижване на човек с хипотермия влошава състоянието му.
  • За затопляне се използват собствената температура на пострадалия с поставяне ръцете под мишниците, завиване с топли одеяла, електрически възглавници или грейки, масаж с топла суха длан или със суха вълнена ръкавица. Използвайте собствената телесна топлина, ако няма нищо друго.
  • Препоръчително е на пострадалия да се дават топли, подсладени напитки. Предлагайте топли течности, но избягвайте алкохола и кофеина, които ускоряват загубата на топлина. Не се опитвайте да давате течности, ако лицето е в безсъзнание.
  • След настаняването му в затоплено помещение, трябва да се приложи отново масаж и захранване с топли храни.
  • При възможност за затопляне във вана, температурата на водата трябва да е 36°C, която се подържа чрез доливане за 30 минути. Това задължително се извършва в затоплено помещение и в случай, че няма възможност за евакуация към болница.
  • Ако хипотермичният човек е в безсъзнание и няма пулс или признаци на дишане, незабавно започнете дихателна реанимация. Уверете се, че лицето няма пулс, като  следите за това до около минута, преди да започнете реанимацията, защото сърдечната честота може да е изключително бавна и не бива да започвате обдишване, ако човек има сърдечен пулс.
  • Дихателната реанимация трябва да продължи и при липса на признаци на дишане или пулс, докато не пристигне лекар или човекът бъде откаран в болница.

Вижте още: Изследват човешките възможности на маратон при -55°С

Болезнена ли е „бялата смърт“?

Ако температурата на тялото спадне под 29,5°C, главният мозък спира да работи, човек губи съзнание и витае между живота и смъртта. Забавя се и сърдечната дейност: вместо нормалните 60 удара в минута, сърцето бие вече само веднъж или два пъти за минута. Вследствие кръвообращението спира и настъпва смърт. Дали смъртта от общо охлаждане е наистина безболезнена, както се твърди, не е ясно. По този въпрос учените не са постигнали единодушие.

Източници:

Статия на д-р Станислав Димитров (puls.bg),
Материал на Служба по трудова медицина към ЦПО на СТС Инженеринг (www.ctc-bg.com)

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.