Антарктическият леден маратон: Най-студеното надбягване на планетата!

Най-южният маратон в света е и една от най-тежките надпревари в света

0
 

Сподели

Shares

Някога замисляли ли сте се кой е най-южният маратон в света?

Само на няколкостотин километра от Южния полюс, на територията на Земя Елсуърт на Антарктида, се провежда Антарктическият леден маратон. Той е познат и като най-южния маратон в света, факт, който е признат от Световните рекорди на Гинес.

Най-южният маратон в света
Screenshot: Vimeo

Надпреварата се случва всяка година през ноември или декември и предизвиква смели бегачески сърца, които имат възможността да разберат докъде се простират възможностите им и освен това значително да увеличат шанса да се похвалят с факта, че са участвали в маратон на всеки един континент.

Може би вече се досещате, че щом става въпрос за Антарктида, условията ще са тежки. Да, точно така, Антарктическият леден маратон обичайно се провежда на температури около -20 °C. Вероятността да се появят силни ветрове не е малка, което прави придвижването на 700 м н.в. още по-голямо предизвикателство. Друг важен фактор, с който се сблъскват участниците по време на маратона, е това, че отстрани няма тълпи от окуражаващи ги хора, което означава, че бегачите трябва да са подготвени перфектно не само физически, но и на психологическо ниво.

Вижте още: Изследват човешките възможности на маратон при -55°С

Най-южният маратон в света
Screenshot: Vimeo

При подобни надпревари е трудно да се предвиди какви ще бъдат финалните резултати, тъй като не се знае какви ще бъдат атмосферните условия към съответния момент. Изданието на надпреварата за 2017 г. се проведе в края на месец на ноември, а най-добрите времена постигнаха датчанинът Франк Йохансен, който измина тези смразяващи 42 км за 3 часа и 37 минути, и американката Кели Маклей, която спря хронометъра на 4 часа и 56 минути.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Бягане VS Зима

Всъщност Йохансен е бил много близо до най-доброто постигнато време на маратона през годините. То е дело на чеха Петър Вабросек, който през 2013 г. той финишира надпреварата за 3 часа и 34 минути. Рекордът при жените държи британката Фиона Оукс, която също през 2013 г. финишира за 4 часа и 20 минути.

Най-южният маратон в света
Screenshot: Vimeo

През 2018 г. представители на 18 държави премериха сили в суровите условия на Антарктида, като 51 мъже и 10 жени се впуснаха в класическия маратон. Общо 7 други състезатели стартираха в другите дистанции – полумаратон (21 км), 10 км и 5 км.

3 часа, 49 минути и 18 секунди отнеха на поляка Пьотр Сучениа да спечели надпреварата, а при жените най-бързата жена – литовката Рома Пуисине финишира за 5 часа, 3 минути и 39 секунди.

На 13-и декември 2019 г. маратонът отбеляза своето 15-то издание, на което бяха поставени и нови рекорди. 

Рой Свеннингсен стана най-старият човек в историята, завършил ледения маратон на 84-годишна възраст. Сюзън Рагон на 69 години, стана най-възрастната жена завършила маратона.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Треперите от студ? Обвинявайте хипоталамуса си.

Aмериканецът Уилям Хаферти постави ново рекордно време на събитието от 3 часа 34 минути и 12 секунди, изпреварвайки шестгодишния рекорд на Петър Ваброусек с 35 секунди. Мауриц Янсен Ван Ренсбург зае второ място при мъжете с 3 часа и 43 минути, а  Марк Лийболд стана трети с време от 3 часа и 58 минути. При жените Ленка Фрикова стана първа, като пробяга маратона за 4 часа, 40 минути и 38 секунди пред Беата Ларсън с време 5 часа и 30 минути. Трета достигна американката Даниел Нелсън, която финишира за 5 часа и 32 минути.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.