След инцидент Денис Урубко прекрати опита за соло изкачване на Гашербрум I

След падане в цепнатина, на 6500 м н.в., и измръзване на дясната му ръка, той се връща пеша, за да намери помощ

0
 

Сподели

Shares
Денис Урубко по време на опита си за зимно соло изкачване на Гашербрум I (януари 2024 г.)
Денис Урубко по време на опита си за зимно соло изкачване на Гашербрум I / снимка: Денис Урубко, Фейсбук

Смелият опит на Денис Урубко да изкачи соло Гашербрум I в Пакистан, през зимата, приключи драматично. Руският алпинист вече се връща към Скарду. Той е със сериозно измръзване на дясната си ръка, след като падна в цепнатина и прекара там близо два часа.

За намерението му да извърши това зимно соло изкачване писахме два месеца по-рано: Високите такси може да спрат Денис Урубко за зимно изкачване на Гашербрум I

Денис Урубко и пакистанския алпинист Хасан Шигри
Денис Урубко и пакистанския алпинист Хасан Шигри не на Гашербрум I / снимка: Денис Урубко, Фейсбук

Окуражен от хубавото време, Урубко планира да достигне Лагер 2 на 6500 м. На 25 януари в неговия Фейсбук профил са публикувани снимки от CAMP 1889 – Outdoor.

За съжаление, докато е пресичал опасния ледник Гашербрум, на около 5500 м, той пада шест – седем метра в пукнатина. Урубко остава вътре близо два часа, докато пакистанският алпинист Хасан Шигри, който го придружава от базовия лагер, успява да го измъкне, съобщава explorersweb.

Вижте още: Измръзването! Какво е важно да знаем

Дясната ръка на Денис Урубко е със зловещи поражения от измръзването (януари 2024 г. при опита за изкачване на Гашербрум I)
Дясната ръка на Денис Урубко е със зловещи поражения от измръзването (януари 2024 г. при опита за изкачване на Гашербрум I) / снимка: Денис Урубко, Фейсбук

Когато Урубко се връща и влиза в едната от палатките, става ясно, че дясната му ръка е измръзнала. Нараняванията изискват незабавно лечение, но се оказва, че по някаква причина застраховката на Урубко не е активна. По тази причина той е започнал дългия път обратно до Скарду през зимния Каракорум.

Урубко се надява да получи лечение във военната болница в града. Затова сега се придвижва обратно със собствени сили, пеша. Ако всичко е наред, той ще стигне Скарду след два дена.

Вижте още: Денис Урубко: Планината ми е дала предимно срещи с добри хора

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.