(Пре)Разказите на хижаря от хижа „Васильов“

Вижте историята по заснемането на втори епизод от Втори сезон на „Разказите на хижаря“

0
 

Сподели

Shares
Посрещане на Еньовден над село Балканец
Посрещане на Еньовден над село Балканец (снимка: „Разказите на хижаря“)

Често имаме дилема накъде да поемем за следващ епизод от разказите. За втория епизод от втория сезон случайните неслучайности се наредиха повече от добре. Хубавото време навън и богатството от цветя, билки и аромати ни заведе на фестивал за Еньовден. Прекрасно е, когато хората, дори от малките селца, имат повод да се съберат, да се видят, да се веселят и да споделят красотата и да се хванат за ръце на хорото, което беше поведено от очарователната Деси Добрева.

Деси Добрева в "Разказите на хижаря" от х. Васильов
Деси Добрева в „Разказите на хижаря“ от х. Васильов

Още тук на фестивала се срещнахме с един зевзек. Любомир. Който с мечешка доброта се закачаше с всеки, попаднал в полезрението му. А после и ние попаднахме на прицела му, защото това се оказа домакинът, при когото се бяхме запътили на хижа „Васильов“. Докато подготвяхме техниката за заснемането, Любо не спря да ни залива с невероятните си измислени истории и да ни провокира с чувството си за хумор. НО! В момента, в който пуснахме записите и – си глътна граматиката. Добре, че на помощ му се притече неуморната и лъчезарна Румяна – спътницата му, с която се бяха заели да стават хижари.

И започна приказката, как се запознали „По интернет“. Той от Англия, тя в Карлово.

Любомир и Румяна стопанисват х. Васильов
Любомир и Румяна стопанисват х. Васильов (снимка: „Разказите на хижаря“)

Като се запознахме, аз първо си работех моето ковано желязо, тя си работеше нейната работа. Един ден ми казва, дай да се хванем да берем билки, от природата е… И аз викам – я не ме занимавай с глупости. Ама по едно време някак си успя да ме примами, аз уж се не давам, ама тогава какво ме обърка, де да знам и аз.

„Почнахме и така. Полека лека, година две. И дойде моментът, в който решихме, че работим три месеца в годината…, аз не мога без да…, абе, аз мога без да работя, ама не бива така. И решихме да станем хижари.“

Историята с шеги и закачки продължава щастливо и сега хижа „Васильов“ си има един зевзек и една грижовна стопанка.

Вижте: (Пре)Разказите на хижаря от хижа „Равнец“

Хижа "Васильов" си има един зевзек и една грижовна стопанка
Хижа „Васильов“ си има един зевзек и една грижовна стопанка (снимка: „Разказите на хижаря“)

Среден Предбалкан, Васильовска планина, югоизточно от вр. Васильов, 1380 м н.в.
Представлява комплекс от сграда и четири сезонни бунгала, с общ капацитет 47 места. Сградата е с капацитет 40 места, с вътрешни общи санитарни възли и баня, и външни санитарни възли, парна инсталация, туристическа столова, телевизия, интернет, детска площадка, паркинг.
Бунгалата са с общ капацитет 10 места: 3 бунгала с по три легла и 1 бунгало с 2 легла, с външни санитарни възли, по заявка се предлагат храна и безалкохолни напитки.

Изходни пунктове: с. Васильово, общ. Тетевен – 2.30 ч; с. Рибарица, общ. Тетевен – 3.30 ч (12 км асфалтово шосе до връхната точка на Рибаришкия проход и още 3 км почвен път); Тетевен – 7 ч; Шипковски минерални бани – 2 ч (11 км асфалтово шосе до връхната точка на Рибаришкия проход и още 3 км почвен път); яз. Сопот (през с. Голяма Желязна) – 7 ч.

Съседни обекти: х. Коман – 2 ч, х. Хайдушка песен – 4.30 ч, х. Ехо – 5.50 ч, х. Козя стена – 6 ч.
За контакти: 0877 37 85 31 – Румяна

Хижа Васильов
Хижа Васильов (снимка: „Разказите на хижаря“)

Заснехме необходимия материал за епизода и спряхме камерите. Любо явно само това чакаше, за да се развихри отново със своите невероятни истории и майтапи. Неслучайно иска да вземе памперси за всеки случай за гостите си, защото смехът му наистина е заразителен и неудържим. А пък Руми се оказа наш страхотен фен и беше отговорила най-пълно и точно на загадка от първия ни сезон… Още не сме ѝ изпратили наградата, но ще ѝ я занесем лично, защото те са от хората, с които няма как да не се сприятелиш и да не искаш отново да споделиш радостта от тоя един красив живот.

Вижте: (Пре)Разказите на хижаря от хижа „Фенера“

Дълга беше раздялата ни, както по правило на вратата на изпроводяк, човек някак си не иска да си тръгва. Разделихме се като приятели и тръгнахме. След няма и 100 метра се спряхме, омагьосани от аромат на мащерка. Толкова много на едно място не бяхме виждали. Още си правим ароматен чай и си спомняме с обич, за тези мили стопани на хижата и знаем, че всеки минал оттам, иска да се завърне отново.

Втори епизод от сезон две на „Разказите на хижаря“ може да видите тук:

Този път приключението беше възможно с: Евроинс – които ни осигуриха финансиране за да продължим, Фотосинтезис – които ни дадоха съвременна техника, с която да ви показваме тези красоти и хора и Тиерра Верде – които осигуриха наградите за рубриката ни „Загадките на хижаря“ с мисия да пазим природата.

Всички материали от поредицата (Пре)Разказите на хижаря може да намерите Тук!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.