Българин с проект за многофункционална раница в помощ на парамедиците

Проект на Лъчезар Иванов от студио за дизайн Paradox Design Base

0
 

Сподели

Shares
Многофункционална раница за парамедик
Многофункционална раница за парамедик – проект на Лъчезар Иванов от Paradox Design Base

Всички като по-малки или по-големи сме били запленени от истории за супер герои, които спасяват слабите в тежки ситуации. И ако в сферата на фантастиката действащите лица имат магични способности, то в реалния свят се налага хората със смели сърца да бъдат подсигурени с отлично оборудване и технологии. Така може да бъде съхранен техният живот и много други да бъдат спасени.

Все по-често сме обзети от мисли за спасяване на пострадали в планината или на затиснати под отломки на срутени сгради. Не се замисляме обаче какво струва това на хората на първа линия, как един парамедик стига до мястото на инцидента, с какво помага и как е защитен неговият собствен живот.

Многофункционална раница за парамедик
Многофункционална раница за парамедик – проект на Лъчезар Иванов от Paradox Design Base

Революционен проект за многофункционална раница, предназначена за съхранение на пълен медицински комплект, подходящ за парамедици на терен с пострадали хора, представи дизайнерът Лъчезар Иванов от студио за дизайн Paradox Design Base. Името му се нарежда сред тези на отличените с т.нар. „Оскари“ за дизайнери. Неговите дизайни на велосипеди са широко познати. В профила му в Instagram могат да бъдат видени различни авангардни дизайни на велосипеди, автомобили, спортни екипи и оборудване. Самият той кара ски, сноуборд, парапланер, лонгборд и колело.

Раницата за парамедици PARAHERO е напълно приложима в различни горещи точки – било то на бойно поле или при инцидент на пътя, в планината, при пострадали от земетресение и други природни бедствия. С две думи тя съдържа цялото необходимо оборудване за оказване на помощ на ранени.

Този проект обединява няколко стандартни продукта в нещо напълно ново и многофункционално – автономна болница на гърба на парамедик.

Многофункционална раница за парамедик
Многофункционална раница за парамедик – проект на Лъчезар Иванов от Paradox Design Base

С приблизителен обем от 100 литра, раницата побира:

  • професионален комплект за първа помощ;
  • дефибрилатор;
  • кислородна система.

“Супер раницата за супер парамедици” съчетава ултрамодерни индустриални технологии, комбинирани с професионално оборудване за парамедик и всички необходими технологии за разполагане в труднодостъпни и дори в опасни точки на бойното поле.

Вижте: Възможностите на хеликоптерното спасяване в България

Основни приоритети са локализиране на пострадалите, оказване на първа медицинска помощ на максимален брой пострадали, създаване на протокол за състоянието и местоположението им и изпращането му в базата данни на екипа за последващо изтегляне на пострадалите.

Многофункционална раница за парамедик
Многофункционална раница за парамедик – проект на Лъчезар Иванов от Paradox Design Base

Мултифункционалният дизайн на раницата позволява на парамедика да прекарва повече време на полето и по този начин да има постоянна координация и подкрепа на мисията от медицинския персонал и безопасно връщане в базата.

Благодарение на модерното GPS оборудване и интегрирания дисплей, както и радиостанцията от последно поколение, цялата мисия може да бъде много добре координирана. Освен това тя разполага с устройство, което дава информация за замърсяването на въздуха, работна лампа, вградена брадва, вграден монитор, показващ телеметрията на раницата, допълнителни батерии.

Раницата се състои от 3 основни части, снабдени с етикети и сигнални цветове. По този начин всички отделения могат да бъдат бързо достъпни в аварийна ситуация.

Вижте: Виктор Варошкин: напред и нагоре

Със своите херметически затворени отделения, разработени по най-високите стандарти за устойчивост на топлина, пламък и химикали, прах и вода, раницата осигурява безпроблемно транспортиране на медицинско оборудване при всякакви екстремни терени и условия.

Допълнителните функции за безопасност на корпуса включват: рефлектори с висока видимост и приятелска светлинна система, която помага на членовете на екипа да знаят дали даденият парамедик не е в беда.

Многофункционална раница за парамедик
Многофункционална раница за парамедик – проект на Лъчезар Иванов от Paradox Design Base

Ергономично проектирана, теглото на раницата е равномерно разпределено. Това прави носенето на раницата по-лесно и удобно. Благодарение на модерните материали, от които е конструирана, раницата е практически неразрушима.

Тази раница спестява време, защото е оборудвана със система за чекиране, която показва дали всички необходими артикули и оборудване са налични и готови за употреба. Всяка от кутиите може лесно да бъде заменена с нова след изчерпване на лекарствата. Раницата е оборудвана с магнитна система Magnet Smart за бързо сглобяване на терен.

Визуална и звукова система насочва вниманието към бедстващ парамедик, който освен това може да изпрати местонахождението си посредством интегриран SOS бутон.

Вижте: Доброволците към ПСС

Параметри

Размери на раницата: 55 см х 72 см х 32,5 см
Тегло, готова за работа: 15,3 кг
Работни температури: -40 °C до +70 °C

Най-често докосваните части на раницата са изработени от ниско абсорбиращ и отблъскващ течности материал, който абсорбира по-малко замърсители. Това прави раницата лесна за поддръжка и дезинфекция.

Научете за още един от проектите на Лъчезар Иванов: Вдъхновен от бика Miura: Българският проект на колело за триатлон PD TT Bicycle

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.