Треперите от студ? Обвинявайте хипоталамуса си.

Шведският експерт Fjallraven идва на помощ при справяне с минусовите температури

0
 

Сподели

Shares
Снимка: Fjallraven

Когато ни стане студено, защитната система на тялото ни се задейства. Тя ни кара да се чувстваме студени и треперещи – това е начинът тялото ни да ни помоли за
помощ. Но какво всъщност се случва вътре в нас? И какво ни помага да се стоплим? Помолихме двама експерти да ни помогнат да разберем какво включва чувството за студ и как най-добре да го избегнем.

Случва се когато е наистина ветровито, когато не можеш се опазиш от дъжда или когато температурата спадне. Става ни студено. Замръзваме. Започваме да треперим. Но какво наистина се случва вътре в телата ни и защо реагираме по начина, по който го правим?

„Нашата кожа е мрежа от сензори, която непрекъснато изпраща информация до мозъка ни. Ако почувства промяна в температурата, тя незабавно изпраща информация до хипоталамуса в средата на мозъка ни, за да ни каже, че тялото ни трябва да направи нещо, за да поддържа вътрешната си температура“, казва Роджър Келегор, изследовател по физиология на околната среда в KTH Royal Institute of Technology в Стокхолм.

Той провежда изследвания как хората реагират на екстремни среди, включително екстремни студ, топлина, височина и дълбока вода . Освен всичко друго, изследванията му разглеждат как можем да намалим пораженията, причинени от студа, как хората могат да се адаптират, за да се справят по-добре с по-ниските температури и как работят механизмите, които контролират кръвния ни поток.

Снимка: Fjallraven

Първото нещо, което се случва, когато започнем да усещаме студ, е свиване на кръвоносните ни съдове, за да намалим притока на кръв близо до
повърхността на тялото. Тялото започва да се фокусира върху запазването на сърцевината си топла, докато кожата и например ръцете и краката
стават по-студени, ако не им сложим нещо топло.

„Поддържането на притока на кръв към мозъка е основният приоритет, но целият торс обикновено има относително стабилна температура. В краката и ръцете температурата може да падне доста драстично,“ обяснява Роджър.

Привикване към студа

След като ви стане студено, трябва да промените поведението си – движете се или облечете повече дрехи, за да създадете повече топлина или да намалите топлинните загуби. И тук контрол имат сигналите на тялото към мозъка. Докато не сме изстинали толкова, че да станем апатични, ще имаме импулси да се защитим. Едно често срещано поведение е, да започнем да се движим, за да произвеждаме топлина.

„Но ако охладите сензорите в кожата бързо или ако основната ви температура падне, ще започнете да треперите. Това е следващата линия на защита, за да поддържате телесната си температура. Това е неволен мускулен отговор, който не можете да
контролирате – това е начинът на тялото да се опита да генерира малко топлина,“ казва Роджър.

Снимка: Fjallraven

Едно от нещата, които се случват, когато спадне температурата на ръцете ви е, че фините ви двигателни умения се влошават. Всички знаем това. Ставаме непохватни и не можем да направим това, с което обикновено се справяме с лекота.

„Но до известна степен можете да свикнете, че е студено. Изследванията показват, че хората, коитo са по-привикнали към студа, могат да поддържат по-добра функционалност в ръцете си, въпреки ниските температури. Телата им са започнали
да позволяват да се изпомпва малко повече кръв към кожата, така че ръцете, например, да работят по-добре. Това е и причината да приемаме, че в
началото на зимата ни е по-студено отколкото в края – просто свикваме.“

Това, че различните хора чувстват студа по различен начин, е очевидно и има научно доказателство, че жените обикновено имат по-студени ръце и крака от мъжете.

„За съжаление, регулирането на температурата при жените е по-малко проучено, отколкото при мъжете и това зависи от няколко фактора,“ казва Роджър.

Снимка: Fjallraven

Мъжете са по-склонни да бъдат участници в изследванията, а способността за регулиране на температурата при жените се влияе от хормоните – които се
променят много на месечен цикъл.

Запазете топлината вътре

Има няколко неща, които влиaят на това колко студено ни става. Фактори като метаболизма, физическата работа и дишането са важни. Това са все неща, които не се влияят от начина, по който се обличаме.

„Но има и други неща, на които можем да повлияем. Ако ви е студено, това означава, че сте загубили топлина от тялото си. Така че това, което искаме да направим тогава, е да задържим топлия въздух в дрехите си, създавайки слоеве въздух, които функционират като изолация. Ние можем да направим това, като използваме ветроустойчиви платове и вентилационни отвори по правилния начин,“ казва Феликс Аеймелаеус-Линдстрьом, координатор производство във Fjällräven.

Често флийс за среден слой и плътно ветроупорно яке са достатъчни. Външният слой не се нуждае от способност за затопляне, той просто трябва да предпазва от вятъра. Тогава тялотоможе да загрее най-близкия до кожата слой въздух. За да запазите въздушния слой топъл, трябва да избягвате топлопроводимите материали в дрехите, които трябва да задържат топлината.

„Например, не искате метални копчета, които минават през зимна дреха. Металът провежда топлина, така че металните копчета могат да провеждат студ отвън. От друга страна, искамe да използваме изолационни материали, като пух или вълна. И за да бъде дрехата възможно най-топла, нейната конструкция трябва да избягва каквито и да е студени петна”, казва Феликс.

ВИЖТЕ: Най-добрите съвети за сън при температури под нулатa

Снимка: Fjallraven

Но, добавя той, ако вече ви е студено, топлата дреха няма да ви стопли. Дрехите задържат топлината вътре, но самата топлина трябва да се генерира от тялото ви.

Вижте още: Бягане VS Зима

„Това наистина е очевидно, когато влезете в спален чувал, когато наистина е студено навън. Ако ви е студено, когато влезете в чувала, ще ви е студено, и вътре. Но ако се затоплите, преди да влезете, тялото ви ще загрее спалния чувал,
спалният чувал ще задържи топлината и ще имате добър нощен сън.“

Друг наистина важен фактор за поддържането на топлинното уравнение, разбира се, е изпаряването. Ако се намокрите, ще ви е студено. Затова е изключително важно да не се затопляте толкова, че да се изпотите, когато е студено.

„Докато се движите, няма да е проблем. Но щом спрете и особено ако има лек бриз, бързо ще се охладите и ще се простудите. Ето защо е толкова важно да носите дрехи,
които извличат влагата от кожата. И да използвате система от дрехи с различни изолационни слоеве и добре планирана вентилация, в зависимост от обстоятелствата. Това е като скоростна кутия с различни предавки.“

Вълнен слой най-близо до кожата е добро начало. Вълната е добре известна със способността си да отнема влагата и да осигурява топлина. Но също така трябва да помислите как носите дрехите си и как можете да блокирате въздушния поток за
най-добрата възможна изолация.

ВИЖТЕ: 7 неща, които трябва да знаете за паленето на лагерен огън

„Можете да облечете най-топлото пухено яке в света, но ако то е твърде голямо, топлината ще изтича през отвора на врата. Това ще създаде вакуум, който всмуква студен въздух отдолу. Като носите дрехи с подходящ дизайн и размери, за предпочитане с шал или нещо подобно на врата, можете да регулирате този вид въздушен поток,“ твърди Феликс.

Снимка: Fjallraven

Роджър е съгласен, че комбинацията от това, което правим, какви материали използваме и как се обличаме във всяка ситуация, е нещото, което влияе на това колко добре поддържаме топлината си.

„Ако застанете да чакате автобуса, когато навън е студено, и започнете да се движите малко, за да останете топли, можете да загубите повече енергия, отколкото създавате. Загрявате въздуха най-близо до кожата, но ако потропвате с крака, този топъл въздух може да излезе през крачолите.“ казва той.

Този сценарий едва ли е проблем, ако просто чакате автобус в града, но ако сте навън в планината, ситуацията може да стане по-заплашителна. Изключително важно е да се предпазите от вятър и влага.

Снимка: Fjallraven

„Най-важният фактор е нашето поведение. Да се обличате добре и да се уверите, че не се мокрите и не изпадате в апатия, ако замръзвате. Ако вашата телесна температура спадне, трябва да се движите правилно, за да я повишите отново. Трябва да направите повече от подскачане на място, трябва наистина да си ускорите пулса. И преди всичко трябва да носите облекло, което задържа влагата и вятъра отвън.“ казва Роджър.

Вижте още: Антарктическият леден маратон: Най-студеното надбягване на планетата!

Той също така подчертава важността да останете сухи. Водата провежда топлина, така че за да сте сигурни, че няма да сте влажни и след това да ви е студено, трябва да сте сигурни, че не сте навлечени с много дрехи, когато тренирате.

Защото ако започнете да се потите, ще станете мокри. Много по-добре е да ви е малко студено в началото, отколкото да сте прекалено топли, след като пулсът ви се ускори. След това, когато си почивате, можете да сложите допълнителен слой, за да запазите тази топлина.

За актуални продукти, които ще направят зимните ви приключения още по-вълнуващи, посетете официалния онлайн магазин на Fjallraven.

Снимка: Fjallraven

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.