Изследват човешките възможности на маратон при -55°С

3 часа и 7 минути е времето на победителя в 42-километровата дистанция

0
 

Сподели

Shares
Кадър от екстремния маратон „Полюсът на студа - Оймякон“
Кадър от екстремния маратон „Полюсът на студа – Оймякон“ (снимка: marafonoymyakon.ru)

На 12 януари в Якутия се проведе екстремният маратон „Полюсът на студа – Оймякон“. На старта застанаха 38 състезатели от шест области на страната, съобщава местното издание „Северная Заря“.

Полюсът на студа

По време на старта на състезанието, даден в 10:00 часа местно време, пунктът за наблюдение на времето в Оймякон е отчел температура на въздуха от -55 градуса по Целзий. През януари 2022 г. спортистите са били малко по-облагодетелствани, защото тогава надпреварата се е провела при „едва“ -52 градуса.

Оймякон е село в република Якутия, Русия и е едно от най-студените места на планетата. Името на селото означава „незамръзваща вода“ и идва от това, че край него има термален извор. Населението му е от 500 души.

Емблематичното състезание, чието пето издание се проведе тази година, предлага четири дистанции: класически маратон, 42,196 км, полумаратон, 21,098 км, 10 км и 5 км. В маратонската дистанция тази година са се състезавали 14 души: 12 мъже и 2 жени. 24 човека пък са стартирала в полумаратона.

Константин Драгунов е победителят в петото издание на екстремния маратон „Полюсът на студа - Оймякон“
Константин Драгунов е победителят в петото издание на екстремния маратон „Полюсът на студа – Оймякон“ (снимка: ЯСИЯ)

Победителят

Най-бърз в маратонската дистанция е бил 24-годишният Константин Драгунов, с време 3:07 часа, а Леонид Зиков е пресякъл пръв финалната линия в полумаратона с време един 1:34 часа.

След финала победителят в маратона, признава пред медиите:

Почти се изгубих по трасето. Маратонът е непредсказуемо предизвикателство. След 33-ия километър едва не припаднах. Финиширах само „на характер“.

Той посвети победата на своя дядо, Семьон Семенович Драгунов, който е починал наскоро. Местните медии припомнят, че Константин Драгунов е победител и призьор в множество руски и международни състезания, майстор на спорта. Той е и пейсмейкър (бегач, водещ и определящ темпото) на средни и дълги разстояния на петкратната  шампионка на Русия по маратон Сардана Трофимова.

Карта на екстремния маратон „Полюсът на студа - Оймякон“
Карта на екстремния маратон „Полюсът на студа – Оймякон“ (източник: marafonoymyakon.ru)

Състезанието

Предизвикателството със сигурност е екстремно, а спортистите са наблюдавани от лекари и спасители. По маршрута са разположени пунктове за храна и отопление. За финиширалите са подготвени горещ чай, топла руска баня и тържествена церемония по награждаване на победителите.

Провеждането на маратона е съпроводено с богата културна програма, а организаторите предлагат туристически пакети за желаещите. Регистрацията за събитието обикновено продължава до средата на декември.

Вижте още: “Boleron travel stories”: ледените маратони

Провеждането на маратона в Оймякон е съпроводено с богата културна програма
Провеждането на маратона в Оймякон е съпроводено с богата културна програма (източник: marafonoymyakon.ru)

Научни изследвания

Екстремното бягане в случая е не само спорт, но и обект на научни изследвания. На страницата на маратона се съобщава, че по време на миналогодишното издание е използвано медицинско оборудване, за да се изследва съставът на тялото на участниците в маратона преди и след състезанието, включително нивото на извънклетъчната течност и мастния слой. На място пък специалисти извършват психологическо диагностициране на мотивацията на състезателите, педагогически контрол на „субективни и обективни показатели преди и след старта“, както и тестване на специално оборудване за маратонци в студен климат.

Вижте още: Homo sapiens: колко адаптивно е човешкото тяло в екстремни условия?

На старта на маратон „Полюсът на студа - Оймякон“ температурата на въздуха е била -55 градуса
На старта на маратон „Полюсът на студа – Оймякон“ температурата на въздуха е била -55 градуса (снимка: marafonoymyakon.ru)

Участниците са на възраст над 18 години – това са напълно различни хора, като най-възрастният участник в петте издания на маратона, е роден през 1947 година.

Ние високо ценим насърчаването на здравословния начин на живот на нашите участници, силата на духа, предвид техните постижения и начин на живот, са достоен пример за по-младото поколение.

– се казва в анонса на събитието.

Организаторите са обявили като една от целите на проекта:

Популяризиране на бягането на дълги разстояния, като едно от ефективните средства за укрепване на здравето в широк възрастов диапазон.

В допълнение обаче става ясно, че спортното събитие, подкрепено от редица министерства и организации, цели още:

проучване и анализ на спортно оборудване в условия на екстремно ниски температури, изследване – мониторинг на субективни и обективни показатели преди и след старт на участниците в състезанието.

Резултати от тези изследвания не са публикувани на официалната страница на събитието.

Последвай 360° в Инстаграм и Фейсбук, и не изпускай нищо важно от света на приключенията, аутдор спортовете и природосъобразния начин на живот!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.