Какво показаха проверките на Меча поляна

Затвърждават се съмненията, че развитието на туристическия комплекс Мальовица се извършва "на парче" и в някои от случаите, извън предвидените по закон процедури

1
 

Сподели

Shares
Меча поляна
Меча поляна (снимка: trafficnews.bg)

В края на февруари ви запознахме със случая „Мальовица“. Най-общо казано, той касае състоянието на курортен комплекс “Мальовица” и прилежащата част на Национален парк “Рила”. Там са видни множество намеси в природата и ландшафта, трансформации, които будят тревога.  

Тогава депутатът Васил Тодев от трибуната на Народното събрание поиска обяснения от МОСВ и МРРБ със сигнали и парламентарни въпроси. Тодев инициира публични дискусии с участието на ресорни министри, в това число на Околната среда и водите, на Туризма, на Регионалното развитие и благоустройство, на директора на Изпълнителна агенция по горите, в това число дискусията: “Състояние и бъдещо развитие на курортен комплекс Мальовица”, 5 март 2024 г. Днес той публикува резултатите от извършените съвместно в началото на март проверки на Меча поляна от РИОСВ София, РДНСК, ИАГ и община Самоков, с които ви запознаваме в следващите редове.

РИОСВ София констатират:
– преместваем обект „контейнер“, без разрешение за поставяне;
– едноетажна модулна къща, без разрешение за поставяне;
– едноетажна дървена къща, без разрешение за поставяне;
– детска къщичка, без разрешение за поставяне;
– преградена и завирена река Мальовица за водовземане – не са представени документи;
– беседка – не са представени документи;
– ски влек 1,2,3 – с удостоверение за търпимост;
– едноетажни постройки, видимо старо строителство – не са представени документи;
– дървена беседка – не са представени документи;

На база на изброените констатации, РИОСВ София издава осем акта за установяване на административни нарушения и по-конкретно нарушение на чл.10.ал.1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони – нарушение на Закона за биологичното разнообразие.

РДНСК София област пише констативен протокол, в който се чете следното:
– премахнати са снежните оръдия, снежната инсталация по пистата (без стойките) и стълбовете за електрическо осветление; Поради снежната покривка не могат да установят трасетата на захранващите ги проводи;
– установено е водовземане от река Мальовица и тръба, отвеждаща водата в неясна посока;
– преместваемите обекти, премахнати по-рано по предписание на община Самоков, са поставени отново на същите места;

Изпълнителна агенция по горите, във връзка с констатираните при проверката обекти, за които не са представени документи, разрешаващи изграждането им в горски територии (разрешения за поставяне или разрешения за строеж), ИАГ е изпратила писмо, с копие от констативния протокол от проверката, извършена на 07.03.2024 г. на началника на ДНСК и на кмета на Община Самоков, за предприемане на действия по компетентност, съгласно Закона за устройство на територията.

Община Самоков констатира обектите, за които няма представени документи и разрешение за поставяне и издава констативни актове по реда на чл. 57а, ал. 1, т. 1 от ЗУТ за премахване;
– издават акт за установяване на административно нарушение на Агросим ЕООД за повторно поставяне на премахнати едноетажни преместваеми обекти;
– издава заповеди за премахване на едноетажна модулна дървена къща и контейнер с размери 5*2,40*2,50 метра.

Вижте: Quo vadis, Мальовице?!

В своя пост във Фейсбук народният представител Васил Тодев коментира:

Видно от констатираното в протоколите на Меча поляна има множество нарушения като все още не е ясна пълната картина, предвид факта, че проверките са правени при зимни условия, което не е позволило на проверяващите да установят връзката между водохващането на река Мальовица и съоръженията за изкуствен сняг, както и проводниците осигуряващи захранване на осветлението на пистите. И двете съоръжения по същество представляват строителство, за което явно към момента няма представени съответните разрешителни.

За съжаление установените в рамките на проверките нарушения затвърждават съмненията, че развитието на туристическия комплекс Мальовица се извършва „на парче“ и в някои от случаите, извън предвидените по закон процедури. Този факт доказва необходимостта от широк обществен дебат, в който да участват всички заинтересовани страни, така че да се постигне балансирано и законосъобразно развитие на този емблематичен за България район.

Ние изцяло подкрепяме казаното от Васил Тодев и вярваме, че единственият начин за въздействие, е чрез обществен натиск.

Отговорите на институциите, в пълния им текст, може да намерите на следните линкове:

1. Отговор от РИОСВ София
2. Отговор от РДНСК София област
3. Отговор от Изпълнителна агенция по горите
4. Отговор от община Самоков

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Съсипаха поляната зад ЦОШ Мальовица!
    Емблематичният камък го няма!
    Склоновете са в чакъл и пясък!
    Трева почти няма.
    Монтирани са детски атракциони, на които не им е там мястото.
    Който разбита от планински туризъм, знае за какво говоря.
    Този панаир и бар с бумтяща музика по цял ден, не са за високата планина.
    Целият район е съсипан от към природа, а компетентните органи, къде гледат, незнам!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.