Quo vadis, Мальовице?!

С каква цел се правят „подобрения“ в района на Мальовица и какви ще бъдат последствията?

0
 

Сподели

Shares
800px-Malyovitsa-winter-ifb
Мальовица през зимата. Източник: Wikipedia

Не бързайте да си мислите неприлични неща! Макар, че историята е строго неприлична.

За тези, които може би не знаят, „Quo vadis, Мальовице?“ ще рече „Къде отиваш, Мальовице?“. В легендарното произведение на Сенкевич „Quo vadis?“ се разказва за падението, разврата и липсата на ценности в една от най-великите империи, под управлението на император Нерон. Със съжаление си даваме сметка, че не сме заимствали единствено заглавието.

Става дума за планината

Преди няколко десетилетия малко хора изобщо имаха интерес да ходят по високите върхове и знаеха какво правят. Днес, ако планината можеше да говори, щеше да плаче.

Не искаме да кажем, че всички трябва да слязат от планината. Казваме, че е важно да ходим там с мисъл и отговорност, защото когато мислим за планината, трябва да мислим за поколения напред. Но темата, касаеща съвестта на отделния човек, ще оставим за следващ път. Днес думата ни е за друго.

Днес се питаме какво се случва на Мальовица

Красотата на региона, чийто венец е връх Мальовица, е неоспорима. Той е символ на българския алпинизъм и емблема на планинарството. Място, на което са направили своите първи стъпки големи имена в катеренето, алпинизма, ските. Местността Меча поляна и долината на река Мальовица са своеобразна природна съкровищница. … Ще рече човек, че описваме Рая.

Да.

Но всеки „Рай“ си има нужда от грижи и закрила. Дали нашият („рай“) е случил на грижлив стопанин?

Какво говорят фактите?

Какво е състоянието на курортен комплекс “Мальовица” и прилежащата част на Национален парк “Рила”?

През 2020 година сградата на Учебен Център Мальовица (бившето ЦПШ) е в окаяно състояние. Съоръженията и пистите работят, но не се намират в цветущо състояние.
Тогавашното ръководство на БТС, сключва договор за отдаване под наем на базата и ски съоръженията за 10+10 години, с амбициозен кандидат, който предлага мащабна инвестиционна програма, целта на която е да превърне „Мальовица“ в модерен курорт.

Председателят на БТС към този момент заявява, че в договора има гаранции за запазване на наследството на мястото: „Школата запазва своите функции като школа, освен това възстановяваме музея „Христо Проданов“. Имаме специално помещение за оборудване, което е за алпинисти, безплатни нощувки за преподавателите в школата. Ще обучаваме планински водачи, екскурзоводи, ски учители и аниматори.“

Факт е, че три години по-късно сградата на учебния център е изцяло реновирана и в нея има изграден музей на алпинизма. Случват се различни тематични събития – лагери и обучения на БТС, има осигурени специални условия за членове на туристически дружества, включително ние организирахме в учебната зала конференция на хижарите. Ски центърът вече има условия за нощно каране, изграждат се спортни трасета, на които се случват състезания от националния календар по ски и сноуборд.

Не можем да не си зададем въпроси и с какъв резултат и стил се прави това обновяване?

Сградата на учебния център е обновена, но не виждаме типичен алпийски стил, какъвто очакваме на такова място. Виждаме кафеникава боя на фасадата.
Името е сменено на хотел „Алпинист“, което, според нас, тъжно „къса“ мястото с част от историческите му връзки.
Въпреки че хотелът вече работи, в сравнително висок за страната ни ценови клас, входът откъм Меча поляна изглежда като строителна площадка (хубаво е, но не е готово), с голяма застрахователна реклама, дори по-голяма от името на хотела. А това е гледката за туристите идващи от планината и мястото където те наблюдават планината. И не, надуваемият замък, който е типична градска атракция, поставен на Меча поляна, не помага. Това определено не е стилът, който искаме да видим. Освен всичко, няма никаква туристически инфраструктура – нито на входа на хотела, нито по цялата Меча поляна… Не виждаме много мисъл за туриста.

Ако сте били скоро там, сигурно сте забелязали, че районът все по-малко прилича на алпийски и постепенно търпи метаморфоза към аграрен.

Какво се вижда? Голи сечи, земно-изкопни дейности в ски зоната и около нея, цялата Меча поляна прилича на разорана нива, а ски писта, известна като „Стената“ продължава да ерозира и не се виждат никакви предприети мерки. С въведеното нощно каране, терена се натоварва допълнително и резултата е видим…

Подножието на един от най-красивите български върхове вече много прилича на въглищна кариера. Това става съвсем ясно от снимки на Google Earth, които показват, че през последните 1-2 години в ски зона „Мальовица“ са осъществени мащабни „подобрения“.

Нелицеприятните промени в района на Мальовица
Нелицеприятните промени в района на Мальовица са видни от сателитните снимки (източник: Александър Дунчев, Фейсбук)

Плашещо и грозно

Всички тези намеси в природата и ландшафта будят съмнения и да си признаем стряскат. Защото не може директно като с гумичка да изтриеш гори и поляни. Да „разореш“ писти. Или поне не е редно.

Както много хора и ние се питаме с каква цел се правят тези „промени“? Извинете, но – как някой изобщо си позволява да скверни място с история? Защото как иначе да наречем такива действия от страна на концесионера?

Всички тези намеси в района станаха причина за десетки сигнали на посетители на парк Рила през последните 2 години. Без резултат. Засега.

Как да помогнем на Мальовица?

За да се спрат тези действия, е необходима реакция.

Реакция на обществото вече има. Тревогата на хората расте и са факт все повече публикации в социалните мрежи както от обикновени потребители, така и от обществени организации за защита на природата.

Уважение буди и това, което прави депутатът Васил Тодев. От трибуната на Народното събрание той поиска обяснения от МОСВ и МРРБ със сигнали и парламентарни въпроси. Въпреки че получените отговори бяха в стил „Всичко е законно“, той не спира действията си дотук. Тодев е инициатор на публични дискусии с участието на ресорни министри, в това число на Околната среда и водите, на Туризма, на Регионалното развитие и благоустройство, на директора на Изпълнителна агенция по горите.

Следващата публична дискусия: “Състояние и бъдещо развитие на курортен комплекс Мальовица” ще се състои на 5 март 2024 г. от 14 ч. в Зала 1 на НС.

Ние вярваме, че единственият начин за въздействие, е чрез обществен натиск. Изцяло подкрепяме казаното от Васил Тодев, че е необходимо…

да се постигне баланс, който отговаря на законовите изисквания, на очакванията на заинтересованите страни и е в унисон с прекрасната природа на Рила планина.

Смятаме, че хората, които управляват КК „Мальовица“, имат отговорност към историята и природата на това място и е време да я осъзнаят!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.