Макетът на Мальовишкия дял бе успешно обновен за Музея на алпинизма на Мальовица

Изработени са още около 40 материала, проследяващи историята на ЦАЛ, ЦПШ и УЦ „Мальовица.

0
 

Сподели

Shares

Както читателите вече знаят, от около преди 3 месеца започна възстановяването на Музея в Учебния център „Мальовица”. През това време се свърши доста работа.

Изработени са около 40 материала, проследяващи историята на ЦАЛ, ЦПШ и УЦ „Мальовица. Темата на музейната сбирка на този етап е развита в три главни раздела.

В първия раздел е дадено предимство на разкриването и трудното съществуване на ЦАЛ, най-вече в първите години тъй като годината 2022 е юбилейна за планинското ни училище, за което всички планинари се гордеят. Вторият раздел е посветен на „Алпиниста на столетието” Христо Проданов, който от 10 април 1985 г. до 1 януари 1992 г. е патрон на школата. В третия раздел са отбелязани някои от най-важните постижения на българския алпинизъм и то предимно от ранния му период, които и по време са заслужили мястото си в историята. Това обаче не означава, че по-късните прояви са забравени.

Нали Музей не се прави за няколко месеца, а това е един непрекъснато попълващ се процес. В този процес, в който много интезивно се работеше получихме доста обаждания за съдбата на експонатите, които бяха намерили място в съществуващия
преди това музей. В това отношение нещата вървят добре, тъй като доста от тях са запазени, леко обработени и отново заемат своето заслужено място.

Поводът да напиша този материал е радостната вест, че упоритите търсения на специалист, който да обнови макета на Мальовишкия дял на Рила завърши и то много успешно. Поради „напредналата му възраст” макетът бе в много лошо
състояние – избледняла боя, която по времето когато авторът му Иван Шехтов го е
работил не е била с достатъчно добро качесво, не доброто стопанисване на макета,
особено в последно време, когато школата бе отдадена под наем.

Помня този макет още от времето, когато аз самият бях щатен инструктор, защото на тази придобивка всички се радвахме и тя неизменно се ползваше като нагледен материал, най-вече при лекциите, отнасящи се до географските теми за планините и най-вече на Мальовишкия дял. Заслугата затова успешно обновление е преди всичко на служителката от строителната фирма „Тотал – ООД Биляна Караджинова.

В заключение отново приканваме всички планинари, които имат с какво да подпомогнат, да се обадят на мобилен телефон 0898/343-775.

Процесът продължава.

За съжаление поради непредвидени ремонти по отоплителните системи все още не е възможно да ви съобщим датата, на която обектът ще бъде открит след близо 2 годишен ремонт, ще се открие и музейната сбирка, както и 70-годишният юбилей на
НАШЕТО ПЛАНИНАРСКО УЧИЛИЩЕ.

Значителна част от трудовете на доц. Бешев са поместени в книгите, издадени от Списание 360: 

„Истории за началото на планинарството в България“ „Българи на големите върхове по света“

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.