Страшната красота на Страшното езеро

0
 

Сподели

Shares

Стъпим ли на територията й, веднага разбираме защо хората чистосърдечно изричат фразата: „Рила ни е мила“. Страшното езеро е едно от тези места в най-високата ни планина, които омиляват сърцата на мнозина. То едва ли ще ви накара да изпитате страх. По-вероятно ще всее у вас страхопочитание към заобикалящата ни природа.

До Страшното езеро, но откъде?

Тръгнете безстрашно от ЦПШ „Мальовица“ (дотам се стига с кола от Самоков), откъдето е най-популярният маршрут. Пригответе се за изкачване. Първата част от трасето е в гората. След около час ще стигнете още едно езеро – Йончевото. Видите ли го, сте преполовили маршрута. Оттам следва още около час изкачване по пътека, която постепенно ще се превърне в каменист терен. След като преодолеете височината ще видите малкия заслон, в близост до езерото, а след това и самото езеро. Гигантските върхове, които ще се извисят над вас – Купените, допълват последните щрихи от красивия пейзаж.

Страшното езеро
Снимка: Михаела Стоянова

Заслонът до езерото е малък, но в него има легла, което дава възможност на много ентусиасти да нощуват там. За целта обаче трябва да имате повече дрехи (вечер става много студено), челник и храна.

Страшното езеро
Снимка: Михаела Стоянова

Съществува и друг маршрут, който тръгва от хижа Мальовица. До нея можете да стигнете от ЦПШ „Мальовица“ за около 30 минути. И двете пътеки са добре маркирани.

Времетраене

Малко повече от 2 часа ви делят от красотата на Страшното езеро.

Екипировка

Пътят към Страшното езеро едва ли ще ви се стори много труден, но все пак не го подценявайте. Бъдете подготвени с нужната планинска екипировка. По пътя има вода, затова можете да вземете със себе си само храна.

Страшното езеро
Снимка: Михаела Стоянова
Легендата гласи, че…

Много художници били привлечени от красотата на природата около езерото. Те непрекъснато ходели на място да рисуват пейзажите около себе си. Разразила се буря през един от дните. Изплашен един от художниците тръгнал надолу и започнал да вика: „Нагоре е страшно, страшно е!“. Оттогава хората започнали да го наричат Страшното езеро.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.