Фотографска серия разказва за проблемите на Странджа през личните истории на местните 

Странджа крие своите най-опияняващи места само за онези, които пътуват, за да се изгубят.

0


Дата на събитието: 31.05.2022

Сподели

Shares
„Странджа - просторите на нашето несъзнавано“
„Странджа – просторите на нашето несъзнавано“

На 31 май сред уюта SOHO (Sofia Holistic Coworking Company) от 18:30 ще бъде представена фотографската серия „Странджа – просторите на нашето несъзнавано“, с кадри от природата и живота на обитателите на странджанските села. Изложбата цели не само да покаже част от красотата и историята на Странджа, но и да подчертае нуждата да се грижим повече за нея.

Фотографската серия разказва за проблемите на района през историите на местни хора. Ще бъде обсъдена и липсата на план за управление на природен парк Странджа – стратегически документ, който определя как да бъдат опазвани природните дадености на парка, какво строителство е позволено и кои дейности в неговата територия са забранени. Събитието е и призив към институциите да сложат Странджа и проблемите на региона на дневен ред.

„Странджа - просторите на нашето несъзнавано“
„Странджа – просторите на нашето несъзнавано“

Ще присъстват представители на различни институции, включително Министърът на околната среда и водите. Поканени са и представители на неправителствени организации, изследователи с принос и отношение към природен парк „Странджа“, културни дейци и други.

Инициатор на проекта е #SaveStrandzha – младежка организация,  която работи за опазването и устойчивото развитие на природен парк „Странджа. Тя е съставена от приятели ентусиасти, които прекарват детството си по бреговете на Синеморец и мистичните странджански гори. Тяхната инициатива започва с кратък документален филм за емблематичното село в природния парк, чиято природа е напът да бъде унищожена. Фотографиите в серията „Странджа – просторите на нашето несъзнавано“ са заснети от най-младите членове на екипа – Никол и Яна, които решават да се потопят в дълбините на Странджа след като завършват средното си образование.

„Странджа - просторите на нашето несъзнавано“
„Странджа – просторите на нашето несъзнавано“

Изложбата е и началото на техния изследователски проект ,,Визия за Синеморец”, който включва съвместна работа с експерти, млади специалисти и студенти. Проектът цели да изготви екологично становище и урбанистичен доклад, което да предлага алтернативна визия за устойчиво развитие на селото като част от природен парк Странджа“. Фотографиите ще могат да бъдат закупени с цел подпомагане на проекта и дейността на организацията.

Повече за изложбата „Странджа – просторите на нашето несъзнавано“ може да научите в официалната Facebook страница на събитието.

„Странджа - просторите на нашето несъзнавано“
„Странджа – просторите на нашето несъзнавано“

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.