Природните феномени на България: Черните скали (Сакар планина)

Това е една от новите защитени територии в България, покрай която гнездят грабливи птици

0
 

Сподели

Shares
Черните скали (Сакар планина)
Черните скали (екранна снимка от видео на Борислав Сандов)

Природната забележителност „Черните скали“ (позната и като „Черните камъни) се намира в землището на село Орешник, община Тополовград, област Хасково. Преди две години тя е обявена за защитена територия. Целта е опазване на характерни скални образувания – забележителен обект на неживата природа.

Площта на защитената територия е 68,250 дка. В нейните граници е забранено строителство, търсене, проучване и добив на подземни богатства, нарушаване целостта на скалните образувания и всякакви други дейности, които могат да нарушат тяхното естествено състояние или да намалят естетическата им стойност.

Черните скали (Сакар планина)
Черните скали (екранна снимка от видео на Борислав Сандов)

Черните скали се намират в северната част на Сакар планина, на 4 км южно от гр. Тополовград. Те са разположени между 400 и 450 м надморска височина и отстоят на 700 м източно от шосето за вр. Вишеград.

Геоложкият феномен „Черните скали” е най-впечатляващата природна забележителност в Сакар планина. Той е оформен сред метаконгломерати, отложени преди около 245 млн. години.

Името на скалния ансамбъл идва от тъмния облик на скалите, изградени предимно от кварц, фелдшпати, амфиболи, слюди и др. Техният тъмен цвят се забелязва особено отчетливо по залез.

Вижте още: Природните феномени на България: Каменната сватба

Черните скали (Сакар планина)
Черните скали (снимка: spv8, Wikimapia)

Отивайки до Орешник, не само може да видите Черните скали, но и да наблюдавате  грабливи птици.

Има специален маршрут, с дължина около 5 км, който започва от село Орешник и се движи по пасищата, успоредно на шосето в посока село Мрамор. Маршрутът е подходящ и за преминаване с велосипед. Предлага добри възможности за наблюдение на царски орел, скален орел, малък креслив орел, малък орел, орел змияр и белоопашат мишелов.

Вижте още: Природните феномени на България: Караджов камък

Черните скали (Сакар планина)
снимка: МОСВ

Според преданията село Орешник е създадено около 1600 година. Историята продължава да разказва, че някога населеното място било на около 2 км от сегашното, но много хора се разболявали и умирали, затова малкото останали жители повикали лекар. Той ги посъветвал да напуснат мястото и да потърсят друго: „Пуснете воловете на свобода и там, където спрат за почивка, ще бъде новото село.“ Така всички се преместили на новото място, започнали градеж на новите си домове. С годините засявали десетки декари с орехови дръвчета, с които селото се славело.

Вижте още: Природните феномени на България: Божия мост

Черните скали (Сакар планина)
Черните скали (снимка: spv8, Wikimapia)

Село Орешник се намира на 293 м н.в. и към 2024 г. има около 450 жители. Сгушено в полите на Сакар планина, село Орешник се намира на 4 км от Тополовград и на 65 км от Ямбол. От областния град Хасково го делят 90 км. 

Вижте всички статии от рубриката Природните феномени на България!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.