Природните феномени на България: Караджов камък

Достъпът до природния феномен е единствено пешеходен

0
 

Сподели

Shares
Караджов камък
Караджов камък (снимка: София Вълнеева, Фейсбук)

Има места, на които човек се чувства малък. Усеща по един безусловен начин, че е несъизмерим с творенията на природата. На такива места съзнанието се изпълва със смирение, а душата с покой. 

Едно от тях е природният феномен Караджов камък. Скално образувание, което респектира обикновения човек с размери, страховити отвесни скали и с мистиката, в която е обгърнато.

Връх Караджов камък е разположен в най-югоизточната част на рида Градище в Западни Родопи, на 1448 м надморска височина. Представлява високо скално плато, с отвесни скали, извисяващи се над 100 метра. Самото плато заема площ от 4550 m². По цялата скална маса има десетки ями с естествен произход, като една част от тях са след това са дооформяни от човешка ръка.

Караджов камък
Караджов камък (снимка: Планинка, Фейсбук)

Достъп до Караджов камък

Когато сте в подножието на Караджов камък, пред вас ще видите да се извисяват двете отвесни скали, но вниманието ви със сигурност ще бъде привлечен от грамадния камък, заклещен между тях и ще се запитате как все още не се е изтърколил от там.

Единственият подход към платото е от югозапад през скален процеп с височина 18 метра, наречен Боаза. Поради силния отвес на скалите, не всички се престрашават да се изкачат. Ако все пак се чувстваше добре подготвени физически и не изпитвате страх от височини, може да се качите по двете дървени стълби, като се държите за поставения метален парапет и въже.

Вижте: Природните феномени на България: Каменните гъби

Стълбата на Караджов камък
На места стълбата към Караджов камък прекъсва и придвижването става по самата скала / снимка: София Вълнеева, Фейсбук

Имайте предвид, че на места стълбата прекъсва и придвижването става по самата скала. Краят на стълбата е на около метър преди върха и последният участък трябва да преодолеете със собствени сили. Издълбаните там стъпала са доста изгладени от природните сили и това увеличава трудността на изкачването. Целият маршрут нагоре по скалите, до самия Караджов камък, е крайно неподходящ за деца.

Ако успеете да стигнете върха обаче, пред вас ще се разкрие удивителна гледка – като мек зелен килим навсякъде наоколо се разстилат омайните гори на Родопите. Горе на върха времето сякаш спира. Ще се убедите сами.

Караджов камък
Караджов камък (снимка: Николай Димитров, Фейсбук)

Историята за Караджов камък

От археологическа гледна точка, Караджов камък вече е сравнително добре проучен. Първите археологически проучвания са направени през 2004 г. са проведени от екипа на д-р Иван Христов. Няколко сондажа са заложени в ниските части, между изпъкналите над околния терен скали.

Установено е, че в издълбаните в скалите улеи и ями, ритуално е било положено огромно количество керамични предмети. Те са датирани във втората фаза на Ранножелязната епоха (7-6 в. пр. Хр.). Предполага се, че когато някой тракиец е загинел, близките му са издълбавали ниши и дупки в скалите, които пълнели с дарове, принасяли на боговете.

Вижте: Природните феномени на България: Каменната сватба

Караджов камък
По цялата скална маса на Караджов камък има десетки ями с естествен произход, като една част от тях са след това са дооформяни от човешка ръка / снимка: Планинка, Фейсбук

Целият обект е датиран в още един период – късен: 3-4 в. сл. Хр., като това датиране е направено въз основа на открит нумизматичен материал.

Караджов камък е изключително добре запазен, тъй като достъпът до него е пешеходен. Според някои археолози близостта на му до Белинташ, Кръстова гора, Турската куля и светилищата до Ин кая и Къз кая, и на връх Хайдут кая не е случайна. Те считат, че районът би могъл да се разглежда като голям комплекс от светилища и култови места, като значимостта се е променяла в различните времеви периоди.

Караджов камък
Караджов камък (снимка: PeteVoditel, Фейсбук)

Народните предания

Няколко народни предания са свързани с Караджов камък. Според едно от тях, Караджа войвода, от асеновградското село Яврово, пазел населението от нашествията на турците и редовния башибозук. След зверското убийство на местна девойка, Караджа войвода нападнал и избил 25 турци, като оставил само един, който да каже на валията в Пловдив, че българите от Станимашко няма да търпят повече издевателства. Валията се разгневил и изпратил войска, която обградила войводата и той бил убит на едноименния скален феномен.

Вижте: Природните феномени на България: Смолянските езера

Друго легенда разказва, че преди да умре Караджа войвода заровил някъде в околността голямо съкровище. Местните обаче го смятат за прокълнато и смятат, че дори жълтица от него ще донесе нещастие за новия си собственик. Т

Според трето предание, тук има намеса от НЛО и огромният гранитен камък, заклещен между вертикалните зъбери, е спуснат тях, като част инфраструктурата на космическата площадка, част от която е платото Белинташ, намиращо се в съседство.

Гледка от Караджов камък
Гледка от Караджов камък (снимка: Тодор Кацаров, Фейсбук)

Как да стигнете до Караджов камък

Първо трябва да стигнете до Асеновград, а след това имате два варианта: от Кръстова гора или от село Мостово. И при двата след това имате пешеходни преходи.

При първия вариант трябва да изминете 45 км, за да стигнете Кръстова гора. След това ще имате 4 км широк черен път със 120 м денивелация, който освен, че е лесен, и през по-голямат си част е сенчест.

Във втория случай с автомобил ще имате 20 км до с. Мостово. След това обаче маршрутът навърта сериозна денивелация от 700 м, като по синята маркировка ще преодолеете 6 км, а по жълтата – 10.

Вижте: Природните феномени на България: Божия мост

За региона

Районът на Караджов камък е защитена територия. Тук намират местообитание редки видове животни, като скален орел, сокол скитник, като черен щъркел, алпийски бързолет, дива коза, дива котка и други.

Забележителностите, които може да посетите в района, са: Кръстова гора, Белинташ, Чудните мостове.

Всички статии от поредицата Природните феномени на България вижте ТУК!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.