Природните феномени на България: Саръташ Каяли (Жълт камък)

Намира се в Югоизточни Родопи, на 1009 м н.в., на около 1 километър южно по права линия от центъра на село Жълт камък

0
 

Сподели

Shares
Саръташ Каяли (Жълт камък)
Саръташ Каяли (Жълт камък) / снимка: Даниела Манева

Място за изгубване

Понякога ти се иска да се изгубиш някъде и да се потопиш в тишината и покоя на притихналата природа. Да вървиш по черния път с хрускави камъчета, като стъпка по стъпка се освобождаваш от всички мисли и се наслаждаваш на умиротворението. И само случайно падащо листо едва успява да те отклони от медитацията ти, но за малко.

Едно такова място е закътано в сърцето на Югоизточни Родопи. Природата ще ви дари с тишина и с омая на билки, или просто с онзи незаменим мирис на земя, ако листата вече са опадали. А съзерцанието ви няма да бъде нарушено от обаждания, защото там мобилните оператори нямат покритие.

село Жълт камък
Село Жълт камък / снимка: Даниела Манева

Местоположение

Саръташ Каяли или Жълт камък е местност в Югоизточни Родопи, разположена на 1009 м н.в., на около 1 километър южно по права линия от центъра на село Жълт камък. На територията ѝ се намира естествен скален комплекс, по който се откриват следи от човешка дейност. Обхваща терен с размери приблизително 200 на 270 метра.

Името Жълт камък, както ще се досетите, идва от цвета на скалата, която е със светложълт към зеленикав оттенък. Този цвят е характерен и за старите каменни къщи в околността, които бързо привличат вниманието на всеки пътник.

Вижте още: Природните феномени на България: Каменната сватба

Саръташ Каяли (Жълт камък)
Саръташ Каяли (Жълт камък) / снимка: haiduk-tourist.bg

Находки

Няма много данни за това магично място, но се предполага, че е било древнотракийско селище. Между отделните му скални групи  се забелязват останките на крепостни стени, изградени от ломени камъни, без спойка. Намират се и малки парчета от глинени съдове.

Природните феномени на България: Саръташ Каяли (Жълт камък)
Природните феномени на България: Саръташ Каяли (Жълт камък) / снимка: Даниела Манева

Светилище

Предполага се, че култовото място на селищния комплекс е една пещера с огромна цепка на тавана към откритото небе, широка около 2-3 метра. В тази цепка е заклещен огромен яйцевиден камък. Цялостната композиция наподобява женски полов орган и се предполага, че е имал някакво сакрално значение. Входът на пещерата е от изток. Тъй като комплексът е голям, ако човек не знае къде да търси, ще му отнеме време да го намери.

Вижте още: Природните феномени на България: Караджов камък

Саръташ Каяли (Жълт камък)
В Саръташ Каяли гледките са величествени / снимка: Даниела Манева

Обход на селището

Теренът не е особено стръмен, но придвижването между скалите изисква да имате добра координация и физическа подготовка, заради по-малките скални късове, приплъзващи се под краката ви и заради гъсто разположените дървета с ниска корона. Провирането между клоните им обаче си заслужава, заради внушителните гледки на извисяващи се скали с причудливи форми. Една от тях, погледната от север, прилича на петльов гребен.

Вижте още: Природните феномени на България: Смолянските езера

Природните феномени на България: Саръташ Каяли (Жълт камък)
Саръташ Каяли (Жълт камък) – една от скалите прилича на гребен на петел / снимка: Даниела Манева

Гледки

Върху голяма част от скалните образувания човек може да се покатери. По повърхността им се виждат следи от малки дупки, издълбани още в древността. Тези малки „стъпала“ може да използвате, за да се изкачите нависоко и да отправите взор околовръст над планинските възвишения. Ако сте там в ранна пролет или през есента, когато гората е обагрена в червено и златно, ще бъдете възнаградени от прелестни картини, каквито само природата може да създаде по неподражаем начин.

Саръташ Каяли (Жълт камък)
Саръташ Каяли – издълбаните преди векове стъпала помагат при катеренето и слизането / снимка: Даниела Манева

Как да стигнете?

Село Жълт камък се намира на надморско височина 900 метра в Югоизточните Родопи, на разстояние 45 км от гр. Асеновград. След като достигнете Асеновград, трябва да поемете посока югоизток и да подминете селата Червен, Тополово и Новаково. Пътят до селото е асфалтов.

Всички статии от поредицата Природните феномени на България вижте ТУК!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.