Природните феномени на България: Божия мост

Намира се на 15 км северно от Враца, а от столицата го делят близо 130 км

0
 

Сподели

Shares
Божия мост
Божия мост (снимка: Габриела Стоянова, Фейсбук)

Природата често ни изненадва със своите творения, сякаш излезли изпод ръката на велик художник или скулптор. Един такъв скален феномен е Божия мост, оформян в продължение на много векове от река Лилячка (Лиляшка бара). Той се намира в Чиренско – Лиляшкия карстов район в Северозападна България, разделяйки землищата на село Лиляче и село Чирен. Божия мост отстои на 15 км северно от Враца, а от столицата го делят почти 130 км.

Божия мост
Божия мост (снимка: Галя Пантелеева, Фейсбук)

Легенда и действителност

Много легенди разказват за произхода на Божия мост. Според една от тях, когато реката била пълноводна, боговете трябвало да минат по него, за да не газят в дълбокото ѝ корито. И действително, внушителното скално образувание, което наподобява два скални моста, е високо 20 метра, а на ширина достига 25. Съставено е от мощни колони и каменни сводове, а лабиринтът от малки пещери, който се е образувал под него, се простира на дължина от 100 метра.

Божия мост
Божия мост (снимка: Стела Димитрова, Фейсбук)

Процес на формиране

Впечатляващият гигантски скален декор е придобил настоящия си вид в течение на времето. Предполага се, че някога на това място е имало огромна пещера, а част от стените ѝ са били разрушени от природно бедствие. Следствие на ерозионното въздействие на вятъра, водата и промяната на температурата, камъните са се загладили и постепенно са се оформили детайлите на свода и колоните.

Вижте: Приказният подземен свят на пещера Венеца

Божия мост
Божия мост (снимка: Стани Цветанова, Фейсбук)

Лабиринтът в известна степен прилича на пчелна пита – в пещерите има множество по-малки пещери, а куп странични разклонения се намират на по-високо ниво и до тях може да се стигне чрез катерене или по специално монтирана дървена стълба.

Вижте: Враца, баце

Активности в района

През лятото реката пресъхва и остават няколко миниатюрни езерца, обитавани предимно от жаби и комари, заради което мястото е познато и под името Жабокрек. Но това ни най-малко не отнема от красотата на Божия мост. До него има изградена екопътека, подходяща за разходка и почивка, с места, удобни за организиране на пикник през пролетта и лятото.

Мястото привлича не само туристи. Вече неколкократно то е сцена, на която се провежда концертът „Мост на небесата“.

Божия мост: концертът "Мост на небесата"
Божия мост: концертът „Мост на небесата“ (снимка: Visit Bulgaria)

Официално местност „Божия мост – Понора“ е обявена за природна забележителност през 1964 година. Част от нея е водната пещера Понора, която може да достигнете, следвайки левия бряг на Лиляшкия поток. Наблизо е и красивата местност Тиганчето, характерна със своите живописни вирчета.

Вижте: ПЛАНИНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ: Предбалкан

Божия мост
Божия мост (снимка: Габриела Стоянова, Фейсбук)

Как да стигнете до Божия мост?

С кола се стига лесно, като от Враца се насочите по пътя за Оряхово, а след това поемете по отбивката за с. Чирен. Алтернативен маршрут минава през друго близко село – Лиляче. От разклона за с. Чирен следвайте табелите. Пешеходният преход ще ви отведе до останките на римската крепост Градище, а по пътеката, тръгваща от последната ѝ кула, ще стигнете само след няколко минути до Божия мост.

Всички статии от поредицата Природните феномени на България вижте ТУК!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.