„Искам си мечтите“ – свободно катерене във Враца

0
 

Сподели

Shares

Едно видео от прокарването и първите катерачни опити за свободно преминаване на спортно-традиционната линия „Искам си мечтите“, намираща се в сектор Хергиани, Централна стена, Враца. Линията беше прокарана през май 2013 г., а първите опити за свободното ѝ преминаване са от есента на същата година.

Свободното катерене е стил в скалното катерене, при който катерачът използва за опора при придвижването си по маршрута само елементи от скалния релеф. Етиката на свободното катерене не позволява употреба на изкуствени опорни точки. Клинове, клеми, френдове и други помощни средства, както и въжето, се използват само за осигуровка.

Свободното катерене във видеото е на Мартин Маровски, Виктор Варошкин и Катерина Петкова. „Искам си мечтите“ е категория 7а, А2+.

Видове свободно катерене:
Он-сайт (On-sight): Свободното преминаване на маршрута без предварително проучване, наблюдение на други изкачвания или запознаване с описание.
Флаш (Flash): Свободното преминаване на маршрута след предварително проучване, но без изкачване.
Редпойнтинг (Redpointing): Свободното преминаване на маршрута след предварително изкачване, едно или няколко. Не се допуска предварително оборудване на клиновете по маршрута с карабинери и удължители, както и използването на клинове за почивка върху въжето. Терминът мигрира в английския език от немското Rotpunkt, червена точка. Възниква през 70-те години, когато катерачите във Франкенюра започват да отбелязват преминатите свободно турове, като ги маркират в основата с червена блажна боя.
Пинкпойнтинг (Pinkpointing): Свободното преминаване на маршрута след предварително изкачване. Допуска се предварително оборудване на клиновете по маршрута с карабинери и удължители, както и използването на клинове за почивка върху въжето.
Хедпойнтинг (Headpointing): Свободното преминаване на маршрута като водач след предварително проучаване с горна осигуровка

Искам си мечтите

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.