15-годишният Николай Русев и 16-годишната Алекс Тоткова са държавните шампиони по скално катерене

Те изкатериха най-трудните маршрути на катерачния обект “Голямата дупка” край Враца

0
 

Сподели

Shares
Катерачна среща
Снимка: Ирена Цветанова

Двамата ученици от Пловдив, които се състезават за “НСА”, София, отново грабнаха златните медали, след като изкатериха най-трудните маршрути на катерачния обект “Голямата дупка” край Враца.

 Близо 50 участници от различни клубове и различни краища на страната участваха в 11-ата Катерачна среща, която е и Държавно първенство по скално катерене. Събитието се проведе на 30 и 31 октомври, след като два пъти беше отлагано заради неподходящи метеорологични условия. То се организира веднъж годишно от Българската федерация по катерене и алпинизъм и сайта climbingguidebg.com. Тази година събитието беше подкрепено и от ПП „Врачански Балкан“.

Катерачна среща
Снимка: Ирена Цветанова

Целта е да се даде среща на катерачите от страната и да се разработи нов обект за катерене – това се прави предварително и по време на състезанието участниците се катерят по нови, непознати за тях маршрути, които после остават за ползване от поколения наред любители на този екстремен спорт.

Най-малкият участник беше 10-годишният Кристиян Мирчев от “НСА”, София, а най-възрастният – инициаторът и главен организатор на срещата, Николай Петков от АК “Планинец”. Именитият алпинист обаче катереше маршрутите само за удоволствие, тъй като е автор на 99% от тях и по регламент не можеше да участва в състезанието за медалите.

Катерачна среща
Снимка: Ирена Цветанова

Среброто беше завоювано от Владислав Ангелов, клуб „Трапезица“, Велико Търново, и 11-годишната Ема Гайдарска от „НСА“, София. Бронзовите медали отидоха при Владимир Пеков – АК „Планинец“, и Ралица Плугова – „НСА“, София.

Главен съдия на срещата беше Ивайло Радков – Фазата – един от треньорите на Националния отбор по спортно катерене, чиито възпитаници тази година донесоха световна слава за България – Николай Русев стана световен и европейски шампион при юношите в дисциплината “боулдър”, а в дебютната си година в по-горната възрастова група – жени, Алекс Тоткова стана бронзов медалист от Европейската купа във Франция. Постижения, които се случиха за първи път в историята на българското катерене.

Катерачна среща
Снимка: Ирена Цветанова

 Повече за Катерачната среща можете да прочетете тук.

 Тази година участниците не плащаха такса, благодарение на Walltopia – българската компания, която се превърна в най-големия производител на катерачни стени в света.

 Наградният фонд беше осигурен от:

Катерачна среща
Снимка: Ирена Цветанова

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.