Тур дьо Франс: Етап България 2023 – всичко най-важно

Подробности за етапа от „Тур дьо Франс“ на световната верига за аматьори - от първо лице с Даниел Дуков

0
 

Сподели

Shares
L'Étape du Tour de France
Tour de France 2023 – Etape 10 – Vulcania (снимка: Фейсбук, L’Étape du Tour de France)

По-малко от месец остава до старта на Етапа от „Тур дьо Франс“ на световната верига за аматьори, във Велинград – L’Etape Bulgaria by Tour de France. Състезанието е на 30 юли 2023 г., в две дистанции: 102 км и 57 км, а 1000 човека от 20 страни вече са направили своите регистрации. Всеки любител на колоезденето може да се включи, като се регистрира до 23 юли чрез формата за регистрация. 

За повече подробности около предстоящото спортно събитие потърсихме организатора от българска страна Даниел Дуков, който преди дни се завърна от Франция след участието си в тазгодишния Етап за аматьори.

Френският етап

L’Etape du Tour се проведе в неделя, 9 юни, на 14-ия етап от Tour de France. На старт застана и българският организатор Даниел Дуков, за да се потопи в емоцията, заедно с всички 17 000 участници. Етапът там е с дължина 157 км и 4200 м положителна денивелация при контролно време от 12:30 часа. Победителят го покрива за 4 часа и половина, а професионалистите, които ще минат по него тази събота, обичайно го изминават за 3 часа и половина.

Снимка с победителите от всички етапи на L’Étape du Tour de France, провеждани по света
Снимка с победителите от всички етапи на L’Étape du Tour de France, провеждани по света (Личен архив Даниел Дуков)

„Финиширах за 10 часа, с доста страдание (смее се), но идеята ми беше да отида не само да наблюдавам, а и да изживея всичко онова, което изпитват участниците и което ще преживеят и нашите приятели на колоезденето на старта във Велинград на 30 юли. Имаш възможност да видиш и други себеподобни – хора, които се вълнуват от колоезденето, от участието в такъв грандиозен старт. Да караш по трасето, по което минават и елитните професионални състезатели, е силно зареждащо и мотивиращо – всеки участник може да сравни какви са му възможностите. Хората се вълнуват с какво колело карат, какво време постигат. Емоцията е голяма и всеки по трасето се чувства като шампион“, разказва Дуков и допълва, че Етапът и бил организиран перфектно по отношение на трасе, безопасност, подкрепителни пунктове – неща, които ще бъдат подсигурени по абсолютно същия начин и в България.

Вижте: Тур дьо Франс идва в България с два масови старта за любители

Даниел Дуков на старта на L'Étape du Tour de France и неговият финишър медал (снимки: личен
Даниел Дуков на старта на L’Étape du Tour de France и неговия финишър медал (снимки: личен архив)

Както вече ви съобщихме, тези, които завършат на първите три места при мъжете и жените в дългата дистанция на “Тур дьо Франс: Етап България” 2023, ще получат правото да участват безплатно в “L’Etape du Tour” във Франция през 2024 година. Всички регистрирали се участници в дългата дистанция от всички държави пък ще могат да се регистрират с предимство за този етап през 2024 г. Кой ще бъде етапът за догодина, ще бъде обявено през октомври, но по неофициална информация това вероятно ще е етап, който финишира в Ница.

Тур дьо Франс: Етап България 2023

За да участвате в L’Etape Bulgaria by Tour de France, трябва да имате велосипед и желание да усетите емоцията на голямото състезание.

Допустими велосипеди

Спазвайки духа на Големия тур, за дългата дистанция the Race (102 km) се допускат само шосейни и гравел велосипеди с кормило тип „шосейно“. За късото трасе the Ride (57 km) са разрешени всякакви велосипеди, включително планински, гравел, туристически и трекинг велосипеди. Не се допускат велосипеди с дискови колела, както и такива с триатлонски или аеродинамични кормила или приставки.

Медицинско

Необходимо ви е също медицинско свидетелство, издадено до 7 дни преди старта от личен или общопрактикуващ лекар, с данни за кръвно налягане, пулс и становище на лекаря, че може да вземете участие в конкретното състезание.

Всички подробности за състезанието може да откриете на сайта www.bulgaria.letapebytourdefrance.com.

Гравел участъкът

Над гравел участъка вече се работи и до 10 дни той ще бъде в перфектно състояние. В това уверява генералният спонсор на събитието, фирма Грома Холд. Участъкът ще бъде в пълно съответствие с изискванията на L’Étape du Tour de France – подравнен, засипан и твърдо валиран и с гаранцията да издържи и следващата година.

Забавления

Разбира се и нашият етап ще бъде като френския, в това няма съмнение. Ако сте се питали дали талисманът Диди ще бъде тук – отговорът е „Да“! Той ще бъде в панаирното село, на старта и финала, където може да се снимате с него. Освен това „дяволът“ ще бъде мобилен и ще ви очаква по трасето, където може да разчитате на мотивиращото му сръчкване с жезъла.

Диди, "дяволът", който обикаля всеки етап на Tour de France) и нахъсва състезателите

Диди, „дяволът“, който обикаля всеки етап на Tour de France и нахъсва състезателите
(снимка: Фейсбук, L’Étape du Tour de France)Във Велинград може да разгледате музея на Етапа, с около 50 артикула – джърсита, стартови номера и други, някои от които още от 1903 г., от основаването му. Сред експонатите са: Зелена фланелка, носена от Андре Даригад през 1959 г., Жълта фланелка от 1970 г. на Еди Меркс, спечелил състезанието през същата година, Бяла фланелка, спечелена от Дамиано Конего през 2006 г. и много други.

Подкрепа 

Ако не участвате в Етапа, а сте там за подкрепа на свои близки, то ще можете да го направите и директно по трасето, като се раздадете на макс, единственото условие е да заемете позиции предварително – още в съботния ден или рано сутринта в неделя, няколко часа преди старта.

Вижте: Екстремностите на „Тур дьо франс“

Следващи издания на Тур дьо Франс: Етап България

В случай, че не се чувствате достатъчно подготвени за участие сега, хубавата новина е, че Етап България има дългосрочен договор за провеждане, така че със сигурност ще може да го направите през някоя от следващите години. Дотогава, може да се насладите на атмосферата на събитието на живо във Велинград, на 29 и 30 юли.

Новини за събитието може да следите на неговата Фейсбук страница и в събитието.

Вижте във видеото кадри от L’Étape du Tour de France 2023:

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.