Враца, баце

2
 

Сподели

Shares

Няколко съвета как да спомогнем за безпроблемно прекарване във Враца. Възможно е и сами да се справите, да имате късмет, ангел пазител, талисман, но за всеки случай.

Враца, баце

КАКВО ДА НЕ ПРАВИМ ВЪВ ВРАЦА

Ако се опитвате да завържете разговор с врачани, фразата „Враца, дето гарга не каца” не е най-доброто начало. Не че не е оригинално, просто пробвайте с нещо не дотам клиширано. Разговори за времето, да речем.
Не задавайте въпроси като: „Къде да седна? Какво да ям? Това къде да го сложа” и т.н. И т.н. Ще получите бърз и поучителен отговор.

Не го приемайте навътре. Ползването на фрази, съдържащи обиди и намеци за физическо и сексуално насилие са неразделна част от речника на местните, които може и да не ви мислят лошото. Врачани също така умеят да боравят и с градивната критика, единствено с цел да ви посочат слабите места и да ви окуражат. Всичко е в сферата на т.нар. „лек позитивен врачански хейт”.

Не задявайте врачанки: или ще ви се пръсне сърцето, или ще ви бият. Или и двете. Или и трите. А и неслучайно народът е казал: „От Враца и котка за дамазлък да не си взимаш”. Иначе врачанките са приятни моми, умни, дейни и способни.

Не ходете на дискотека. Не и без местен придружител. И по принцип не. Освен ако не владеете крав мага (*крав мага – система за самозащита, създадена от израелците, която използва ръкопашния бой като начин на оцеляване).

Не се надпивайте с врачани. Едва ли ще доведе до нещо хубаво.

Враца, баце

КАКВО ДА ПРАВИМ ВЪВ ВРАЦА:

Всъщност има доста за правене във и покрай Враца.

Туризъм

Ако ви се пешеходства, из Врачански балкан има множество маршрути, повечето от които с маркировка. Опциите са наистина много, който и маршрут да изберете, няма да сбъркате. Стига да не объркате пътеката. Водопадът Скакля е на не повече от 1 ч. от града. Води се най-високият в България (по-висок е от Райското пръскало) – 145 м, само че е непостоянен. Вода има при продължителни валежи и снеготопене. От водопада може да продължите в посока връх Марков камък, откъдето има гледка към града, билото на Стара планина, вижда се и проходът Вратцата. Внимавайте къде стъпвате, тъй като има опасност да паднете отвисоко. От върха може или да се върнете обратно, или да продължите към Вратцата. В случай, че ви се разхожда по- надалеч, има и пътеки към Околчица и Пършевица. Ако не сте сигурни в коя посока сте, може да се консултирате с местните овчари.

Друг препоръчителен маршрут е Враца-Боров камък-Пършевица (към 4-5 часа). Преминавате през с. Згориград и тръгвате по екопътеката към Боров камък. След поредица от дървени стълбчета, мостчета, парапети се стига до водопада, висок 60-ина метра. След още час – час и нещо се стига до хижа “Пършевица”. Работи целогодишно, но все пак е хубаво да се обадите предварително, в случай, че мислите да отсядате. Има столова, където ви наблюдават портретите на Тодор Живков и Георги Димитров. В района на хижата има ски писта (~1000 м), която по обясними причини не работи през лятото. Задължително се качете на разположения в близост връх – най-високият връх във Врачански балкан – Бегличка могила (1481 м). Друга опция е да хванете рязко към дефилето – в посока с. Очин Дол, с. Оплетня, гара Лакатник.

Не ви се ходи пеш, но ви се посещават интересни природни обекти? Ритлите до с. Лютиброд, Божият мост до с. Чирен и манастирът “Св. Иван Пусти” са лесно достъпни – на средно половин час с кола.

ВИЖ ОЩЕ: Планините на България – разходка до всяко планинско кътче

Враца, баце

Катерене

Скалният масив Вратцата е едно от най-популярните места за катерене в България. Скалите са високи до над 400 м и са застъпени почти всички форми на катерене – единствено DWS (deep water solo) няма. Къси спортни маршрути, дълги спортни, катерене на джаджи, болдъри също се намират. По прохода Вратцата, както и по няколко други скални обекта наблизо (Паволче), има прокарани няколкостотин катерачни маршрута. Някои от тях са в непосредствена близост до колата/лагера/ кръчмата, за други трябва да се походи малко (40-50 мин. макс). Неотдавна излезе и гидовник, в който има достатъчно информация за тях. Най-доброто време за катерене е пролетта (април-май) и есента (септември-октомври). Стига да не вали. А то се случва. Изневиделица. Лятото е доста горещо и става за катерене само на сянка или в по-хладни дни.

Спелеология

Врачански балкан има карстов характер и поради тази причина целият район е осеян с множество въртопи, ждрела и пещери. Голяма част от пещерите са разположени в района на Леденика, на не повече от половин час с кола – 15 км по път с много големи дупки. Има и вертикални, има и хоризонтални. Едни от най-популярните са Резньовете, Барки-8, Барки-14, Змейова дупка и т.н. Ако ви се ходи на облагородена пещера – Леденика е отворена целогодишно. Мястото в района на пещерата е доста преобразено по проект и поражда смесени чувства у тези, които по-рано са ходили там. На децата май им допада. Шарено е и има фигури на приказни герои навред. Не чупете, те вече са почнали да се разпадат. В района може да пояздите и конче.

Враца, баце

Пара- и делтапланеризъм


Защото няма нищо по-хубаво от това да се рееш безцелно. Или целно, според предпочитанията. Връх Околчица (1060 м) е популярен старт за летене. Лифт няма, но пък има що-годе приличен път дотам – 17 км. Има и рампа за делтапланеристи. Ако условията не стават, недалеч са баирите край Згориград, Монтана, Кален и Дърманци. Стартове за всеки вкус и вятър.

Вело

Може да се разходите с колело както по асфалт, така и по горски пътеки. Популярни изходни точки за планинско колоездене са Околчица и Пършевица, откъдето може да поемете или към Враца, или по билото, или към дефилето.

В града

Като изключим улиците на града, пешеходната зона е доста приятна за разходка. Централната улица в града наподобява централните улици в голяма част от българските градове – с многото кафенета от двете й страни, откъдето хубаво да ви огледат. Особено ако сте с раници, пикели, карабинери или просто не сте оттука. Винаги може да минете от другата страна и да гледате как дефилират местните. В града се намират и паметници чат-пат. Не можете да пропуснете паметника на Ботев, разположен на едноименния площад. Оттам продължете нагоре по стълби или алеи към паметника на Вестителя, откъдето има гледка към града. Намира с до „Хижата”, която не функционира като такава, но можеш да си купиш пастичка и безалкохолно на държавни цени. Във Враца има и музеи, на който му се ходи. Исторически, етнографски и освен това и две кули.

Нощен живот

Като цяло е препоръчително да се избягва. Ако е много наложително, може да пробвате някой от двата действащи рок клубове. Там вероятността да ви бият е малка, но все пак я има. Музиката е супер, ако си фен на рок балади и Whitesnake. В единия дори пускат едно парче на Dubioza.

Научете врачански

Всеки нов език си е един вид познание. Отваря дверите на нов и напълно непознат свят. Напоследък има много речници и т.н., лично аз препоръчвам “Резерват Северозапад”.

Враца, баце

Статията е част от брой ЛЯТО 2014 на Списанието. Ако сте го пропуснали, свържете се с нас и ще го получите на преференциална цена.

Лято 2014

Сподели

Shares

2 КОМЕНТАРИ

  1. До Радина Антова, знаете ли че е подсъдимо да слагате снимки на хора, в разни сайтове без тяхно позволение. Ако обичате махнете снимката с момичето със сватбената рокля. Ако ще се видим в съда.

  2. Един от най-красивите градове в България – това е Враца!
    Такова уникално място заслужава много по-увлекателни и подробни статии, защото все още има хора, които не са го открили. И между другото, има много точни хора в този град.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.