Приказният подземен свят на пещера Венеца

0
 

Сподели

Shares

Peika.bg е онлайн пространството, от което можем да се почерпим с вдъхновение и полезни съвети за редица пътешествия. Освен, че ни показват най-интересните дестинации по света, те ни припомнят и кои са едни от най-впечатляващите места у нас. Едно такова е пещера „Венеца“, за която разказва Боряна Кръстева в статия за „Пейка“.

Пещера Венеца
Снимка: Боряна Кръстева/peika.bg

Северозападна България пази едно вълшебно подземно царство – пещера „Венеца“.

Посетителите ѝ я описват като най-красивата, най-цветната, най-магичната пещера по нашите земи. Тръгвам към село Орешец, край Белоградчик, за да проверя дали думите им са истина. За радост, по пътя има достатъчно указателни табели.

Пристигам малко след 15:00 ч. По традиция в пещерата се влиза на всеки кръгъл час, така че изпускам групата. Докато чакам да дойде и моят ред, се разхождам наоколо.

Преминавам покрай една от сергиите, отрупана с магнити, сладка и билков чай. Един от продавачите ми разказва, че пещерата е открита след взрив в действащата по това време кариера. След това местният пещерен клуб „Бел прилеп“ я проучва. За съжаление подземното царство бързо става жертва на многократни вандалски набези, затова входът му е бетониран. И така до лятото на 2015 г., когато приказният свят на Северозапада е облагороден и отворен за посещения.

Пещера Венеца
Снимка: Боряна Кръстева/peika.bg

Екипирам се с връхна дреха и каска, която ми дават преди да вляза. Преминаването през пещерата си е истинско приключение – стъмни стълби, тесни тунели, хлъзгав под и стърчащи сталактити. Но петте зали с причудливи цветни образувания си заслужават всички усилия. В тях могат да бъдат видени красиви ледени кристали във формата на цветя и животни.

Ефектното осветление подсилва естествените природни цветове – синьо, жълто, зелено, лилаво, розово. Пещерата е като истински приказен декор.

Разходката във „Венеца“ трае около 30 минути. Входът на пещерата е и изход, така че ще се насладите на природните творения два пъти. Ще можете да си направите и снимки, но без светкавица. Бъдете внимателни и пазете този вълшебен свят. Приятно прекарване!

Пещера Венеца
Снимка: Боряна Кръстева/peika.bg

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.