Природните феномени на България: Каменната сватба

Скалните форми на младоженци и техните гости се намират в Родопите, в близост до с. Зимзелен

0
 

Сподели

Shares
Природните феномени на България: Каменната сватба
Природните феномени на България: Каменната сватба (снимка: Николай Кюпрюджиев, Фейсбук)

Има такива места в природата, които няма нужда да бъдат обяснявани. Феномени, сякаш създадени от величав творец, пред които не ни остава нищо друго, освен да ги  съзерцаваме мълчаливо.

До едно такова творение ще се разходим днес. То се намира в Източни Родопи, на 5 км от град Кърджали и е разположено в землището на село Зимзелен.

Природните феномени на България: Каменната сватба
Природните феномени на България: Каменната сватба (снимка: Ивелин Гяуров, Фейсбук)

Не е нужно човек да е с голямо въображение, за да остане запленен от простиращата се на 50 декара естествена природна картина. Формите, в които пясъчните скали са застинали, наподобяват сцена от сватба, затова и са наречени Каменната сватба или Вкаменената сватба. Според учените високите 10 метра скални форми са започнали да се образуват още преди 40 милиона години, вследствие на вулканична дейност.

Вижте: Природните феномени на България: Каменните гъби

Каменната сватба се намира в ридовете Каяджик и Чуката, в Източните Родопи. Част е от Кърджалийските пирамиди и далеч по-висок от тях. Обявен е за защитен обект през 1974 година.

Красиви и интересно преплетени скални образувания сформират ансамбълът от фигури, наподобяващ сватбена церемония. В центъра на композицията се виждат двете основни фигури на младоженците, притихнали в целувка. Около тях пък, по-малки, са фигурите на гостите.

Природните феномени на България: Каменната сватба
Природните феномени на България: Каменната сватба (снимка: Ивелин Гяуров, Фейсбук)

Геология

Подобно на друг феномен, Каменните гъби, и тук формирането е започнало вследствие на подводна вулканична дейност, от която са се образували скали, наречени риолитови туфи. Предполага се, че процесите са стартирали преди близо 40 милиона години. Доста по-късно, когато съществуващото тогава море е отдръпнало водите си, скалите са се показали на повърхността и, бидейки изложени на различни природни условия, като дъжд, вятър и слънце, са достигнали до сегашния си вид. Причина за различните им цветове е разнообразието от минерали в състава на скалите. Наблюдават се розов, зелен, жълт, бял и син.

Освен че може „да бъдете гост“ на Каменната сватба, местоположението на природния феномен е такова, че от него се разкрива красива гледка към околността.

Вижте: Природните феномени на България: Смолянските езера

Природните феномени на България: Каменната сватба
Природните феномени на България: Каменната сватба (снимка: Ивелин Гяуров, Фейсбук)

Легендата за Каменната сватба

Легендата разказва за млад момък от село Зимзелен, който се влюбил в девойка от съседно село. Двамата решили да се оженят. По време на сватбата, докато отивали към селото на младоженеца, се извил силен вятър, отнасяйки булото на булката. При вида на нейната красота, сватбарите останали изумени, а бащата на момъка завидял на късмета на сина си.

Заради нечистите му помисли отново се появил силен вятър, но този път превърнал в камък булката и всички гости на церемонията. Единствено младоженецът останал, вцепенен от вида на случилото се.

В мъката си той през сълзи помолил вятъра да превърне и него в камък. Молбата му била чута и оттогава двамата влюбени и техните гости стоят застинали за вечни времена, а до краката на младоженеца и до днес се образува локва от неговите сълзи.

Вижте: Природните феномени на България: Божия мост

Природните феномени на България: Каменната сватба
Природните феномени на България: Каменната сватба (снимка: Атанас Лалов, Фейсбук)

Как да стигнете до Каменната сватба?

Ако идвате от София или град Пловдив, трябва да се насочите към град Димитровград. Пътят е двулентов, доста натоварен и в не добро състояние. На места има кръпки и дупки. (по информация на https://rodopi.travel) След като подминете Димитровград, продължавате към Хасково и оттам следва пътят за Кърджали.  Насочвайки се към град Кърджали, малко преди табелата за него, от лявата страна се вижда отклонение за село Зимзелен. Същия маршрут използвате и в случай, че идвате от Черноморието, с тази разлика, че минавате Ямбол, Раднево и оттам стигате Димитровград.

Втори вариант е от Пловдив да се поеме към Асеновград и да се продължи към село Тополово, Черноочене и след това за град Кърджали и село Зимзелен. В самия окръжен град има табели с насоки за достигане на Каменната сватба.

Във финалната част се подминава и село Зимзелен, а пътят продължава още около километър, като пътеката, водеща до феномена, се намира вляво и изминаването ѝ отнема десетина минути.

Всички статии от поредицата Природните феномени на България вижте ТУК!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.