Шарлѝ Банкарел: 94-годишният маратонец се готви за Олимпиада

Той бяга всеки ден по 12 км, а след обяд кара колело 50 км

0
 

Сподели

Shares
Шарлѝ Банкарел на маратона в Париж, 2023 г.
Шарлѝ Банкарел на маратона в Париж, 2023 г. (източник: running-attitude.com)

„Възрастта е само число“. Колко пъти сме чували клишето и сме го приемали със зле прикрита насмешка? Хората имаме склонност да смятаме, че нещо няма да ни се случи, както и че можем да направим нещата по-добре от другите. Затова често сме снизходителни, когато става дума за добри възрастови постижения. Но с цифрите е трудно да се спори и когато те говорят, и хейтърите мълчат.

Днес ще ви разкажем за един достолепен французин. Казва се Шарлѝ Банкарел и на 2 април 2023 г. завърши Парижкия маратон (42,195 км) за 7 часа и 22 минути и 11 секунди. Към момента на събитието той беше на 93 години.

Шарлѝ вече е на 94 и се готви за най-важното състезание в живота си: Олимпийския маратон през 2024 г., който ще бъде отворен за аматьори и чийто домакин отново ще бъде Париж. Тогава мосю Банкарел ще бъде вече на 95 години и е помолил организаторите да му дадат номер 95, с който да бяга. Той вече е получил квота за участие в маратона, а феновете му дори са внесли подписка с молба той да има възможността да носи олимпийския огън.

Вижте още: На 92 години Желязната монахиня все още завършва триатлони

Шарлѝ Банкарел никак не се вписва в традиционната представа за 90-годишен грохнал старец. Така например на тазгодишното си участие в маратона на Париж (на който има вече 11 участия), въпреки че е най-възрастният от 52 000 участници в надпреварата, завършра 50 769-и от общо 50 800 финиширали. Или след него е имало още 31 души. А на видеото може да наблюдавате част от бягането му, в което спаринг партньор и личен масажист е внучката му:

Мосю Бакарел започва да се занимава с бягане на 55 години и пробяга първия си маратон, когато е на 70. Той се отнася изключително сериозно към подготовката си, като тренира 6 дни седмично. Бяга всеки ден по 12 км, а след обяд кара 50 км колело. Освен това много внимава с храната. Във филм, направен за него през последната година, споделя, че за вечеря ще хапне леща и салата, а колбасът е част от менюто на съпругата му. Също така той прави и силови тренировки – вдига с крак дъмбели по 8 кг. По думите на неговия лекар, Шарли сам си е лекар и треньор.

Вижте още: Приключенка на 85 години

Впечатляваща е не само жизнеността на този маратонец, но и неговият дух и фактът, че си прави дългосрочни планове. Може би затова никак не е случайно, че толкова много хора го аплодират и черпят вдъхновение от него.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.