Природните феномени на България: Побит камък (Западни Родопи)

За произхода му има различни хипотези - от естествен произход, до менхир, изкуствено забит в земята

0
 

Сподели

Shares
Природните феномени на България: Побит камък (Западни Родопи)
Побит камък (снимка: pochivka.bg)

Скалното образувание се намира на обширна поляна, на 300 м северно от село Побит камък, в поляните на местността „Азмако“. Представлява отделно стърчаща скала, като че ли „побита“ в земята, откъдето идва името ѝ. Оттам идва и наименованието на селото.

Село Побит камък е създадено през 1978 г. (с указ е отделено от тогавашното с. Сърница). Разположено е в Западните Родопи, в планински район, на 30 км южно от Велинград и северозападно от гр. Сърница, на левия бряг на река Доспатска.

Вижте още: Природните феномени на България: Каменната сватба

Природните феномени на България: Побит камък (Западни Родопи)
Побит камък (снимка: Зара Янева, peika.bg)

Монолитният камък е ронлив, а северната му стена е покрита с растителност. Скалното образувание сега попада в частен земеделски имот. Идвайки от гр. Доспат, до него се стига, като се поеме по черен път вдясно, в началото на селото. Ако вървите пеша, след десетина минути пред очите ви ще се разкрие панорамна гледка към поляните на запад, а в далечината се вижда и побитият камък.

За произхода на впечатляващия монолит има различни хипотези. Някои изследователи смятат, че е естествено скално образувание, а други – че представлява менхир, изкуствено забит в земята. Предположението е, че скалата е езически идол на Богинята Майка или Бога Слънце. В подкрепа на тезата е фактът, че камъкът е обработван, за да добие формата на фалос, който е често срещан символ на тракийския култ към слънцето.

Вижте още: Природните феномени на България: Караджов камък

Природните феномени на България: Побит камък (Западни Родопи)
Побит камък (снимка: pochivka.bg)

Менхироподобната скала е с височина около 3,50 – 4 м и е с диаметър около 2,5 м. Впечатляват нейната загладена повърхност и нейната реалистична фалосовидна форма, особено в горната половина.

Местните жители разказват, че хората идват отдалече, за да докоснат камъка или да го обиколят, за да им се сбъдне някое съкровено желание. Жителите на Побит камък обаче са свикнали с гледката на монолита и за тях той не е нищо особено.

Вижте рубриката Природните феномени на България!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.