Чудесата на Азия: водопадът Баатара в Ливан

Пропастта с трите моста е неразделна част от живописния водопад

0
 

Сподели

Shares
Водопад Баатара
Водопад Баатара / снимка: Gaters News Agency

Ливан е екзотична дестинация, която привлича пътешествениците със своя ориенталски чар, без да липсва нищо от постиженията на съвремието. Насочвайки се по-скоро към приключенския туризъм, трябва да кажем, че средиземноморският ливански рай предлага забележителна природа с пленителни гледки и места, които си струва да бъдат посетени.

Водопад Баатара (Пропастта на трите моста)
Водопад Баатара (Пропастта на трите моста) / снимка: Benhadja Mohammed – Geologist

Водопадът Баатара (Балаа) и пропастта с трите моста е една от забележителностите на Ливан, която със сигурност ще ви впечатли – място, където да избягате от шумните тълпи и да се насладите на приказните гледки, които в съчетание със звука на водата може дори да ви хипнотизират.

До него може да достигнете лесно. Намира на 76 километра от столицата Бейрут, в близост до село Балаа, на 1150 м н.в. Водите му се спускат от височина около 255 метра, през три естествени моста, над варовиковата пещера Танурин.

Вижте: Водопадът, под който гори вечен огън

Водопад Баатара (Пропастта на трите моста)
Водопад Баатара (Пропастта на трите моста) / снимка: Geology of the world and the Environment

Пропастта с трите моста е неразделна част от живописния водопад. Тя е реалното доказателство за това, че водата дълбае камъка не със сила, а с постоянство. Водата е съумяла да намери своя път през варовиковите скали, датиращи от Юрския период (преди около 200 милиони години). Това скално образувание впечатлява с геометрията си – трите моста са надвиснали един над друг.

Интересен е фактът, че природната забележителност е открита едва през 1952 година от френския спелеолог Енри Коафе. Повече от 150 милиона години тя била пазена от хорските очи от гъстата растителност наоколо.

Вижте: Давид Лама: Катеренето е изкуство

Водопад Баатара (Пропастта на трите моста)
Водопад Баатара (Пропастта на трите моста) / снимка: Corey Rich/Red Bull Content Pool

Баатара все още продължава да се трансформира, макар и малко по малко, не само под действието на падащата вода, но и заради смяната на сезоните. Има данни, че непрекъснато се разкриват входове към непознати пещери.

Водопадът Баатара не попада в списъка на най-високите водопади в света, но през зимата водите му придобиват мощ, която отеква с грохот надалеч.

Вижте: В сезона на водопадите: 5 идеи за почивните дни

Водопад Баатара (Пропастта на трите моста)
Водопад Баатара (Пропастта на трите моста) / снимка: Serge Melki

Достъпът за посетители до водопад Баатара е открит и е безплатен. С цел да запазят местния ландшафт, властите на Ливан са решили да не строят помощни съоръжения за туристите. Единственото улеснение, което ще имате, ако искате да стигнете до него, е да преминете по едва забележими стъпала, които дискретно се вписват в общия пейзаж.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.