Нов световен рекорд в дамския сърф

Мая Габейра получи награда за най-голямата карана вълна от жена - 20,72 м

 
0

Първата в историята награда за най-голяма карана вълна от жена отиде при Мая Габейра. Бразилката успя да преодолее 20,72-метрова вълна в португалския град Назаре в началото на тази година, с което постави нов световен рекорд в дамския сърф.

Мая Габейра
Photo: Hugo Silva/Red Bull Content Pool

Макар и месеци по-късно, в началото на тази седмица, рекордът беше официално признат. Именно тогава Мая Габейра получи две награди за постижението си – от Световната сърф лига и сертификат от Световните рекорди на Гинес. 

Препятствия по пътя към рекорда

За да бъдат официални постиженията от ранга на най-голяма карана вълна, те трябва да бъдат сертифицирани от Световната сърф лига. След като на 18 януари бразилската сърфистка осъзнава, че е карала по най-високата вълна в живота си и може би е поставила рекорд, тя моли професор от университета в Лисабон да измери големината й с точност. След това веднага се обръща към Световната сърф лига, която официално да признае постижението й.

Мая Габейра
Photo: Hugo Silva/Red Bull Content Pool

Тя обаче не получава така чакания отговор месеци наред. Това я провокира да започне петиция, в която моли феновете си помощ и подкрепа. Планът на сърфистката се развива благополучно и идва моментът на церемонията в Назаре, когато рекордът й е официално признат.

Първа в историята награда за най-голяма карана вълна от жена

Мая Габейра поставя началото на нов етап в развитието на сърфа. С наградата, която спечели за най-голяма карана вълна, тя се превръща в първата жена, получила подобен приз. До този момент имаше само една категория за признаване на този рекорд, в която победителите винаги са били мъже.

Именно Габейра е едно от главно действащите лица, които се борят за разделянето на категориите и наградите бъдат отделни за мъжете и жените.

Мая Габейра
Photo: Hugo Silva/Red Bull Content Pool

Още през 2013 г. тя се опитва да се превърне в първия рекордьор жена при карането на големи вълни. Тежък инцидент обаче осуетява плановете й и я вади от строя за известно време. През 2016 г., когато се чувства напълно възстановена, тя се мести в португалския град Назаре, за да тренира усилено, което да й позволи да постави нов световен рекорд.

Мъжкият рекорд за най-голяма карана вълна също е дело на бразилец. Преди по-малко от година Родриго Кокса преодоля 24,4-метрова вълна в Назаре. Вижте повече за постижението му тук.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.