Нов световен рекорд в дамския сърф

Мая Габейра получи награда за най-голямата карана вълна от жена - 20,72 м

0
 

Сподели

Shares

Първата в историята награда за най-голяма карана вълна от жена отиде при Мая Габейра. Бразилката успя да преодолее 20,72-метрова вълна в португалския град Назаре в началото на тази година, с което постави нов световен рекорд в дамския сърф.

Мая Габейра
Photo: Hugo Silva/Red Bull Content Pool

Макар и месеци по-късно, в началото на тази седмица, рекордът беше официално признат. Именно тогава Мая Габейра получи две награди за постижението си – от Световната сърф лига и сертификат от Световните рекорди на Гинес. 

Препятствия по пътя към рекорда

За да бъдат официални постиженията от ранга на най-голяма карана вълна, те трябва да бъдат сертифицирани от Световната сърф лига. След като на 18 януари бразилската сърфистка осъзнава, че е карала по най-високата вълна в живота си и може би е поставила рекорд, тя моли професор от университета в Лисабон да измери големината й с точност. След това веднага се обръща към Световната сърф лига, която официално да признае постижението й.

Мая Габейра
Photo: Hugo Silva/Red Bull Content Pool

Тя обаче не получава така чакания отговор месеци наред. Това я провокира да започне петиция, в която моли феновете си помощ и подкрепа. Планът на сърфистката се развива благополучно и идва моментът на церемонията в Назаре, когато рекордът й е официално признат.

Първа в историята награда за най-голяма карана вълна от жена

Мая Габейра поставя началото на нов етап в развитието на сърфа. С наградата, която спечели за най-голяма карана вълна, тя се превръща в първата жена, получила подобен приз. До този момент имаше само една категория за признаване на този рекорд, в която победителите винаги са били мъже.

Именно Габейра е едно от главно действащите лица, които се борят за разделянето на категориите и наградите бъдат отделни за мъжете и жените.

Мая Габейра
Photo: Hugo Silva/Red Bull Content Pool

Още през 2013 г. тя се опитва да се превърне в първия рекордьор жена при карането на големи вълни. Тежък инцидент обаче осуетява плановете й и я вади от строя за известно време. През 2016 г., когато се чувства напълно възстановена, тя се мести в португалския град Назаре, за да тренира усилено, което да й позволи да постави нов световен рекорд.

Мъжкият рекорд за най-голяма карана вълна също е дело на бразилец. Преди по-малко от година Родриго Кокса преодоля 24,4-метрова вълна в Назаре. Вижте повече за постижението му тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.