ПЛАНИНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ: Стража планина

1
 

Сподели

Shares

В западна България, на сравнително малка територия, югозападно от София, се намира физико-географската област Краище, представляваща сложна мозайка от средновисоки планини и междупланински долини. На територията могат да се преброят общо 23 отделни планински възвишения, характерни със свой, отличителен релеф и природен пейзаж. В следващия материал ви представяме Стража планина.

Залез над връх Стража

Стража е позната още под името Парамунска планина, по името на село Парамун, разположено във вътрешността й. Отличава се със силно изявени карстови форми – понори, кари и въртопи. Така тя напомня на Понор планина, принадлежаща на Старопланинската верига, но без грандиозните пещерни системи, разкрити там. В Стража има само няколко малки пещери. Планината се издига до височина от 1389 м, а най-високият връх носи имената Стража и Големи връх. Билото има формата на подкова – на север е по-ниско, с доминиращ връх Кръста (1158 м).

Въпреки че доскоро районът не беше изследван обстойно, всички местни бяха чували за Парамунската пропаст, известна като Пропада. 60-метровият пълен отвес, започващ с впечатляващо огромно гърло, би впечатлил всеки планинар. Буковите и габерови гори по-нагоре в планината са комбинирани със засадените в подножието иглолистни гори. Подходящите почви и скали са дали възможност за развитието на специфични видове растения – някои от тях редки и защитени. Територията на Стража планина допълва защитената зона „Руй“ (планина) от екологична мрежа Натура 2000, определена по директивите и на птиците и на местообитанията.

ВИЖ ОЩЕ: Разходка из всяко планинско кътче – всички 39 планини на България ще намериш тук

Гледка към Руй планина

Селата Лилянци и Велиново се намират в планинското подножието. Село Памарун е почти замряло, останало с много малко жители, но си заслужава да бъде посетено, заради скалните венци, които се извисяват над покривите на къщите му. Други интересни местности от планината са върховете Дренова глава и Гулгин въртоп. В Стража няма хижи, пътеките към върховете не са маркирани.

Стража планина е труднопроходима. Тръгвайки към Пропада, лесно бихте изгубили и път, и посока. Там с пълна сила важи познатата фраза „планината крие своите тайни”. Над малкото коларски пътища в ниските планински части се извисяват склонове с отдавна обрасли и непроходими пътеки.

Карните полета и кари (повърхностно и линейно прорязани от окарстяването скали) не са от удобните за ходене терени. Спускайки се по склоновете, дори и да избегнете тръните и храсталаците на север, спокойно може да стигнете до трудно преодолими скални прагове, който понякога се простират на стотици метри по склона. Само южните части са по-оголени, което само може да радва планинарите.

Поглед от скалите на Стража към планините на Краището

СТРАЖА ПЛАНИНА

Първенец на планината: вр. Стража, 1389 м
Πриродни забележителности: понори, въртопи, скални венци под вр. Стража; малки пещери
Условия за турисъм: безводна планина, липсва туристическа база и маркировка
Планините на България

В брой ЛЯТО 2017 на Списанието си поставихме интересна задача. Решихме да съберем на едно място всички планини на България – да ги преброим, да ги огледаме отблизо и да се опитаме да ги опознаем поне малко по-добре.

Включете се и вие в начинанието! На сайта, обединени от общо заглавие „Планините на България„, ще намерите материали за всяка една от 39-те родни планини – помогнете ни да съберем всичко интересно и характерно за всяка една от тях. От природни забележителности до места и условия за спорт и туризъм – споделете ни в коментарите всичко, което знаете за съответната планина. Ние ще допълваме своевременно информацията в статиите, така че в един момент да съберем на едно място всичко онова, което прави планините притегателно и предпочитано място за свободното време.

Лято 2017

Сподели

Shares

1 коментар

  1. С нетърпение очаквам организирането на група за изкачване на тази планина, последвано от гощавка в Парамунското ханче !

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.