ПЛАНИНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ: Рила планина

Сподели

Shares

Рила е една от най-обширните и атрактивни планини от гледна точка на екстремни, спортни занимания. Планината е обект на интерес на най-първо място за нашите алпинисти, със своите 18 на брой върха с височина над 2700 м. Сред всички тях един връх изпъква по значимост и това учудващо не е първенецът на планината и на Балканите, връх Мусала. Мальовица, кръстен на Мальо войвода, е по-острият и страховит връх, превърнал се в символ на българския алпинизъм.

Рила
снимка: Пейзаж от Рила

Комерсиалните зимни спортове са следващото най-голямо предимство на планината, предпоставка за развитието, на които, е голямото количество валежи в Рила и наличната база в Боровец, Рилски езера, Мальовица и Белмекен и др. Желанието за среща с красивата и на места сурова природа определя следващата притегателна сила на планината. Рила притежава впечатляващ ледников релеф, оформил пирамидиални върхове и гледчерни циркуси, осеяни с ярко сини езера (140 постоянни). Редки гледки като тези са в основата на мотивацията ни за посещения в планината, а дали ще се разходим бягайки, върху велосипед или пеш е просто въпрос на индивидуален стил.

ВИЖ ОЩЕ: Разходка из всяко планинско кътче – всички 39 планини на България ще намериш тук

Рилски езера
Пейзаж от Рилските езера

Цялата северозападна част на Рила планината носи името на връх Мальовица. В нея се намират Седемте рилски езера – Сълзата, Бъбрека, Близнака, Трилистника, Рибно езеро, Долно езеро и Окото, като последното е дълбоко цели 37,5 м. Някъде между тях се издига огромната гранитна скала Харамията, където могат да се катерят дълги алпийски маршрути. Малко по надолу, в посока хижа „Пионерска“, се намират чисто новите трасета на велопарк „Рилски езера“. С маунтинбайк може да се стартира от Сепарева баня, прехвърляйки основното било на планината и озовавайки се при Рилски манастир. До манастира протича Рилска река, която в определени периоди от годината става за спусканя с каяк. В района се намира Кирилова поляна, където са полегнали десетки перфектни за катерене боулдъри. Сред многобройните възможности за туристическа разходка, оригинален и предизвикателен вариант представлява маршрутът от село Бистрица до хижа Иван Вазов, който преминава по Отовишкото главно планинско било. В близост до хижата е разположен най-високият язовир в България – „Калин“.

Езерен връх
снимка: Мартина Карагьозова/ Уикенд на Езерен връх

Източната част на Рила е кръстена на, по официални данни, най-студеното място в страната ни, връх Мусала. През половината от годината средната температура на въздуха там е под 0 градуса. В този дял е разположен курортът Боровец, чиято местност Маркуджиците е подходяша, освен за фрийрайд, за изпълнение на полети с парапланер. Друго подобно място е връх Белмекен, издигащ се над гигантския и много красив едноименен язовир, където е изградена и Националната ни спортна база. От района на язовира тръгва високо планински асфалтов път до местността Нехетница, който разкрива великолепни гледки чак към Родопите.

В Рила се намира най-големият природозащитен резерват на Балканите „Централен рилски резерват“, на територия от 12 394 хектара. Фокус на опазване са глациалните релефи и горски формации от бяла мура и смърч в района на връх Мусала. В резервата живеят мечки, вълци, благородни елени, а сред птиците – глухари и черни кълвачи.

Рила
Карта на Рила планина

РИЛА

Условия за туризъм: поддържана маркировка, европейски маршрути Е4 и Е8, екопътека Бели Искър, повече от 10 хижи, заслони и къмпинг
Спортни събития: „Алпиниада Мальовица“, „Ride or Run“, „Рила рън“, „Мальовица Sky Run“, „Adventure Sky Run“
1. МУСАЛЕНСКИ ДЯЛ
Първенец: връх Мусала 2925 м
Πриродни забележителности: най-високото езеро, Леденото езеро
Локации за катерене: поречие Мусаленска Бистрица, Черната скала
Локации за колоездене: Боровец
Локации за парапланеризъм: Боровец, вр. Белмекен
2. СКАКАВИШКИ ДЯЛ
Първенец: връх Черна поляна – 2716 м
Πриродни забележителности: връх Скакавица; най-голямото високопланинско езеро – Смрадливото езеро
3. МАЛЬОВИШКИ ДЯЛ
Първенец: връх Голям купен – 2731 м
Πриродни забележителности: Седемте рилски езера
Локации за катерене: връх Мальовица (Северна стена, Куклата, Калбура, Камилата, Двуглав, Злият зъб, Дяволска игла, Ушите), Кирилова поляна
Локации за парапланеризъм: яз. „Калин“
Локации за колоездене: байк парк „Рилски езера“, тур Сепарева Баня – Рилски манастир
Локации водни спортове: р. Бели Искър, Рилска река
4. КАПАТНИШКИ ДЯЛ
Първенец: Ангелов връх – 2643 м
Πриродни забележителности: Стобски пирамиди
Локации за колоездене: Стобски пирамиди

Планините на България

В брой ЛЯТО 2017 на Списанието си поставихме интересна задача. Решихме да съберем на едно място всички планини на България – да ги преброим, да ги огледаме отблизо и да се опитаме да ги опознаем поне малко по-добре.

Включете се и вие в начинанието! На сайта, обединени от общо заглавие „Планините на България„, ще намерите материали за всяка една от 39-те родни планини – помогнете ни да съберем всичко интересно и характерно за всяка една от тях. От природни забележителности до места и условия за спорт и туризъм – споделете ни в коментарите всичко, което знаете за съответната планина. Ние ще допълваме своевременно информацията в статиите, така че в един момент да съберем на едно място всичко онова, което прави планините притегателно и предпочитано място за свободното време.

Лято 2017

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.