ПЛАНИНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ: Верила

0
 

Сподели

Shares

Верила е сравнително непопулярна планина сред туристите, заради отдалечеността й от големи населени места и липсата на особена уникалност в релефа. С откриването на европейския туристически маршрут Е-4 през 94 г. обаче, Верила става все по-лесно откриваема. Следвайки трасето, човек може да стигне от хижа Алеко във Витоша, до село Петрово в Пирин, без да напуска планините.

Верила
Верила планина, изглед от Рила; снимка: Вася Атанасова

Европейската маркировка е единствената във Верила и означава главното било. Хубавото е, че то е доста заравнено и подходящо за преходи с велосипед. По този начин може да се оформи един дълъг вело маршрут през село Ярлово, до град Клисура и обратно. Гледките от високите части на планината са изключително красиви и просторни, заради местоположението на Верила между три големи котловини – Самоковската, Дупнишката и Радомирската.

ВИЖ ОЩЕ: Разходка из всяко планинско кътче – всички 39 планини на България ще намериш тук

Първенецът на планината, връх Голям Дебелец (1415 м), се извисява близо до село Ярабковица. Преходът за него може да тръгне още от село Ковачевци. Във Верила липсват хижи, но има изградени няколко на брой заслона. В западния край на планината, близо до село Кременик, е разположен язовир „Дяково“.

ВЕРИЛА

Първенец на планината: Голям Дебелец, 1415 м
Условия за туризъм: маркировка по европейски маршрут Е4; липсва туристическа база, няколко заслона
Условия за воден спорт: язовир „Дяково“
Условия за колоездене: велотур по билото, част от Е4; кръгов маршрут Ярлово-Клисура
Планините на България

В брой ЛЯТО 2017 на Списанието си поставихме интересна задача. Решихме да съберем на едно място всички планини на България – да ги преброим, да ги огледаме отблизо и да се опитаме да ги опознаем поне малко по-добре.

Включете се и вие в начинанието! На сайта, обединени от общо заглавие „Планините на България„, ще намерите материали за всяка една от 39-те родни планини – помогнете ни да съберем всичко интересно и характерно за всяка една от тях. От природни забележителности до места и условия за спорт и туризъм – споделете ни в коментарите всичко, което знаете за съответната планина. Ние ще допълваме своевременно информацията в статиите, така че в един момент да съберем на едно място всичко онова, което прави планините притегателно и предпочитано място за свободното време.
Лято 2017

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.