ПЛАНИНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ: Кобилска планина

0
 

Сподели

Shares

Кобилска планина се намира северозападно от град Кюстендил, непосредствено до териториалната граница между България и Сърбия (Олтоманци), но разположена изцяло на наша територия. Наречена е на едно от селата в нея, Долно Кобиле.
Дълго време за първенец на планината се е смятал връх Чардак (1312 м) и едва наскоро е установено, че друго възвишение на билото – връх Бели Камък, е по-висок с цели 50 м. Случката говори колко слабо посещавани са високите части на планината и изобщо отдалечените по западната граница български планини.

Най-добрата изходна точка за връх Бели камък е село Сушица, а за Чардак – село Уши. В близост до първото село стърчи самотен, вековен черен бор, който напомня за обширните иглолистни гори, който са се намирали в района преди много години.

ВИЖ ОЩЕ: Разходка из всяко планинско кътче – всички 39 планини на България ще намериш тук

Кобилска планина
Кобилска планина, снимка: Елена Чочкова

КОБИЛСКА ПЛАНИНА

Първенец на планината: Бели Камък, 1362 м
Природни забележителности: вековен черен бор до с. Сушица
Условия за туризъм: погранична планина, липсва туристическа база и маркировка

Планините на България

В брой ЛЯТО 2017 на Списанието си поставихме интересна задача. Решихме да съберем на едно място всички планини на България – да ги преброим, да ги огледаме отблизо и да се опитаме да ги опознаем поне малко по-добре.

Включете се и вие в начинанието! На сайта, обединени от общо заглавие „Планините на България„, ще намерите материали за всяка една от 39-те родни планини – помогнете ни да съберем всичко интересно и характерно за всяка една от тях. От природни забележителности до места и условия за спорт и туризъм – споделете ни в коментарите всичко, което знаете за съответната планина. Ние ще допълваме своевременно информацията в статиите, така че в един момент да съберем на едно място всичко онова, което прави планините притегателно и предпочитано място за свободното време.
Лято 2017

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.