Финал на Световната купа в Спиндлерув

Сподели

Shares
Спиндлерув победители
снимка: fis-ski.com/ Победители, кръг Спиндлерув, Световна купа слоупстайл

На 24-ти и 25-ти март се състоя последният кръг на Световната купа по сноуборд слоупстайл, която съвпадна с емблематичното фрийстайл събитие Snowjam, в Спиндлерув, Чехия. В състезанието участва и родният ни състезател Петър Гьошарков, който в момента се бори за FIS точки, които да му гарантират квота за Пьончан. Пепо обаче срещна проблеми малко преди официалния състезателен ден, свързани с възвръщането на стара контузия, което не му позволи да кара на обичайното си ниво. Въпреки това, той сподели, че събитието е имало уникална атмосфера, която го е заредила с много положителна мотивация.

Snowjam е известно с уникално доброто си слоупстайл трасе, чийто главен дизайнер е известният чешки състезател в фрийстайл сноуборда, Мартин Черник. Пепо го описа като едно от най-приятните, на които е карал. Ето какво още каза той: „Трасето започваше със даун рейл секция, след което имаш избор между спайн или рокет рейл, който каца на попивката на спайна. След това имаш лилипоп или флат рейл и от тях продължаваш към два рейла един до друг като релси или отново рокет рейл. Оттам имаш даун рейл или дабъл кинк рейл, след което завършваш със скок.“ Българинът сподели, че най-силно впечатление му е оставило карането на състезателите на Щатите и Норвегия, които са изпълнили най-трудните фрийстайл трикове (сред които трипъл корк 1440). За повече яснота относно слоупстайл трасето, може да изгледате следващото видео:

Състезанието Snowjam в Спиндлерув за трета поредна година има ролята на заключително събитие за слоупстайл сезона на FIS и това естествено не е случайно. Събитието събира, повече от всяка друга Световна купа, едни от най-добрите атлети от целия свят (също заради локацията си) и публика от няколко хиляди души. Родният ни курорт Пампорово – Мечи чал също има амбициите да се превърне в домакин на Световна купа догодина. Този сезон българската дестинация посрещна четири старта от Европейската купа по фрийстайл ски и сноуборд и й предстои домакинство на Държавното първенство, от 28-ми до 31-ви март. Там отново ще имаме възможност да видим участие от Петър Гьошарков – в дисциплините слоупстайл и биг еър, както и на други талантливи българи в свободните снежни дисциплини, като Симеон Митрев, Константин Славов, Камен Петров, Станислав Черешаров, Иво Петров и други.

Интересен акцент от състезанието в Спиндлерув беше пробивът на 16-годишната новозеландка Зоуи Зинот, която изненадващо успя да измести лидерките Спенсър О’Браян и Силвия Митермюлер. Това е първи пълен състезателен сезон за Зинот в събитията на FIS. Въпреки това тя постигна впечатляващото второ място на Световното в Сиера Невада в дисциплина слоупстайл. Долу може да изгледате нейния най-добър рън в Snowjam, в който се открояват един липслайд с огромен дизастър, преди самия скок, и един доста висок двоен бекфлип с инди граб.

Победител при мъжете стана 17-годишният американец Крис Корнинг. Неговият най-добър рън е отново в следващото видео и включва един масивен бексайд трипъл корк 1440 с мелън граб.

Очакваме в близките дни финалното класиране за купата за този състезателен сезон.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.