Светещи велоалеи по света

0
 

Сподели

Shares

Представете си, че карате колело вечер. А сега продължете с мислите за любимата си дейност, като към тях добавите и идеята за практикуването й не просто по велоалея, а по светеща такава. Това всъщност не е невъзможно начинание и ни го доказват няколко места по света, където успешно са изградени светещи пътища. В следващите редове събираме на едно място най-популярните от тях, а вие не пропускайте да разберете къде се намират те:

Нуенен, Холандия

Вело пътека, посветена на Ван Гог
Снимка: STUDIO ROOSEGAARDE

Вдъхновен от картината “Звездна нощ” на Ван Гог, през 2014 г. художникът Даан Росгаард използва хиляди луминисцентни камъчета, благодарение на които изгражда първата в света светеща велоалея. Тя се намира в град Нуенен, където е живял и самият Гог. Светлината, която излъчват камъчетата в тъмната част от денонощието, се зарежда през деня от разположени наблизо соларни панели. Алеята е дълга един километър.

Вело пътека посветена на Ван Гог
Снимка: STUDIO ROOSEGAARDE

Лидзбарк Вармински, Полша

Светеща велоалея

Вдъхновението за 100-метровата светеща велоалея в полския град Лизбарк Вармински идва именно от осветения път в Нуенен. Тя е изградена през 2016 г. За създаването й е използван синтетичен материал, който се зарежда от слънцето и може да свети в рамките на 10 часа.  

Светеща велоалея

Госфорд, Австралия

Светеща велоалея, Госфорф, Австралия
Screenshot from Youtube

Градът Госфорд в щата Нов Южен Уелс също може да се похвали със светеща велоалея. Тя е с дължина 400 м и иградена от материал, съдържащ цинков сулфид – минерал, който може да бъде обработен да поглъща ултравиолетовите лъчи на слънцето. Благодарение на него алеята свети в тъмната част от денонощието.

А коя е най-дългата велоалея в света, можете да раберете ТУК.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.