ПЛАНИНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ: Мала планина

Сподели

Shares

Огромната територия на Стара планина е нарязана от множество дълбочинни разломи, които впечатляващо са почти успоредни един на друг. Тези долини я разделят на голям брой по-малки планини, които носят собствени имена и се отличават със собствен характер. По-надолу ви представяме Мала планина.

Мала планина
снимка: bgmountains.org/ Мала планина

Мала планина

ФАКТИ:
Първенец: връх Церия – 1234 м
Условия за туризъм: частична маркировка, една хижа
Локации за катерене: хижа Люляка

Планината е разположена в началото на Искърския пролом, тръгвайки от София, и се издига северозападно от град Нови Искър. Дължината ѝ от запад на изток е около 20 км, а ширината ѝ варира от 5 км в източната част до 8 км в западната, формите ѝ са заоблени и меки. От град Своге, разположен в северното й подножие, може да се предприеме преход към най-високия връх – Церия (1234 м) и да се слезе към жп гара Томпсън. По-голямата част от разходката преминава в букова гора.

Планината е подходяща също за вело преходи. Един от популярните маршрути минава през селата Балша и Доброславци и представлява обиколка на хълма над манастир „Св. Теодор Стратилат“. Друг интересен маршрут е изкачване до билото – на връх Здравчи камък, през село Кътина и с посещение на природната забележителност Кътински пирамиди. Това са ерозионни форми изградена от глина и пясъчник. Те са пръснати в няколко групи и имат заострена форма и червеникавокафяв цвят.

Единственият подслон в Мала планина е хижа Люляка, разположена в далечния югозападен край на планината. Около хижата протича река Крива, от едната страна, на която, се издига интересен скален венец, познат под името Стените. На мястото са изградени около 30 маршрута за спортно катерене върху варовикова скала.

Разгледайте и останалите слабопознати планини в рубриката „ПЛАНИНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ“

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.