Изтрещели локации: Любимите рафтинг маршрути на Антон Гебов

Къде ни съветва Тоцата да развълнуваме речните води

0
 

Сподели

Shares
Снимка: Ивайло-Диманачки

Антон Гебов – омиротворителят на реките с рафтинг лодка и гребла, който ни „хвърли“ в бързея на екстремните преживявания. Тони или Тоцата, както го познават всички от Струма, до Арда, е професионален рафтинг инструктор, а седнете ли веднъж в неговата лодка, няма да ви се иска да слизате. 

Тоцата се състезава в спортния рафтинг, а отборът му REFLIP представя страната ни на редица състезания в Европа. Като най-запомнящо определя това на река Върбас в Босна и Херцеговина, където младежкият отбор успява да надвие още цели 11 отбора. 

Попитахме Тоцата кои са любимите му рафтинг места, където да се разбием от кеф в речни води и да си вземем подобаващата доза адреналин. 

Река Струма 

Снимка: Ивайло-Диманачки

Любимият тукашен маршрут на Тоцата:

Определено  Кресненското дефиле. Там има едно трасе дълго 12 км, известно със буйните си бързеи, така наречената – „бяла вода“. Най-подходящото време за рафтинг е през пролетния сезон, когато реката е пълноводна.

Картината се допълва с невероятната красота на осмия по големина пролом по течението на река Струма в България. За по-малко от два часа може да минете по  бързеи като „Пералнята – 3/5/8“, „Мостът на въздишките“, „Скалата за скачане“ и един от най-атрактивните, но и опасни – „2 от 4“.

Рецепта за добро прекарване на времето по тези места:

Каньонинг на „Казаните“ или както го наричат местните – „Шейтан дере“. До водопадите се стига пеша като се прекосява реката на няколко места и се стига до поляна. След нея каньонът се затваря и се навлиза навътре по поречието на реката. След пристигане при водопадите всеки може да прави каквото си поиска – да скача, да плува или просто да се пече на слънце.

ВИЖТЕ: Да разхладим горещите дни с рафтинг по река Тара

Релакс в края на деня:

За къде такова уникално преживяване без празнична вечеря или почивка с приятели край лагерния огън? Всичко това може да бъде направено в близост село Стара Кресна, еко селище Дебели Даб. На това място храната винаги е прясна и домашна, гледката е уникална – към Пирин, а само на 2км се намират топли, минерални бани.

ВИЖТЕ: Пътеводител из Еко селищата на България

Река Арда

Снимка: Ивайло-Диманачки

Любимият тукашен маршрут на Тоцата:

Друго красиво място е поречието на река Арда в района, около град Кърджали. Трасето е дълго 30 км. Когато реката е пълноводна, е наистина вълнуващо и трябва да се отиде поне един път в живота. Минава се под Дяволския мост, който е построен в началото на 16 век, където вечер може да се разпънат палатки с лагерен огън в компанията на приятели под звездите.

Рецепта за добро прекарване на времето по тези места:

На 15 км от град Кърджали се намира античният и средновековен български каменен дворец „Перперикон“. Гледката, която се открива е невероятна.

Релакс в края на деня:

Палатки и лагерен огън под Дяволския мост. Най- подходящото време да го направите е между април и юли.

Река Искър 

Снимка: Ивайло-Диманачки

Любимият тукашен маршрут на Тоцата:

Последно, но не на последно място, е устието на река Искър в участъка от Гара Бов до гара Лакатник, където спускането е около 10 км. Препоръчвам да се отиде в ранна пролет, защото тогава реката е най-благоприятна.

Рецепта за добро прекарване на времето по тези места:

В тази местност се намират множество пещери като „Коклина дупка“ (най-дълбоката дупка в България, в село Зимевица) и „Темната дупка“ на Лакатник. Също така има и подходящи скали за катерене, като скалите на Церово. Друго красиво място в Искърското дефиле  е Вазовата екопътека и водопадът „Скакля“.

Релакс в края на деня:

Като човек, обичащ природата, се придържам към спането на палатка край лагерен огън, а „Алпийската поляна“ е точното място за това. С края на деня всички ентусиасти, които остават да пренощуват, се запътват на там и до късно има празненства и добро настроение.

Още от любимите места за изтрещване на популярни български атлети, съвсем логично, можете да намерите в рубриката ни “Изтрещели локации”

Снимка: личен архив

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.