ПЛАНИНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ: Голо бърдо

0
 

Сподели

Shares

Планината Голо бърдо се издига над град Перник. Хубав обзор към нея има от пътя София – Благоевград, през който тя гледа Витоша планина. В подножието на планината и до магистралата се намира язовир „Студена“. Голо бърдо, както подсказва името, е гола и суха планина. Тя е изградена от варовици и е силно окарстена, както повечето си близки съседки, намиращи се в северозападна посока.

ВИЖ ОЩЕ: Разходка из всяко планинско кътче – всички 39 планини на България ще намериш тук

Уникалното за Голо бърдо е, че в нея се намира природен резерват, единственият за всички малки планини, разположени западно от Софийска котловина. Защитената местност обхваща масива на връх Острица и представлява естествена ботаническа градина – на малката му територия могат да се видят над 300 растителни вида, някои от които редки екземпляри. Самият връх съдържа интересни скални образования. Съвсем близо се намира и първенецът на Голо бърдо – връх Ветрушка (1158 м). В самото му подножие е хижа Орлите.

Голо бърдо

Един хубав, обзорен маршрут на планината тръгва от село Боснек към билото и преминава през хижите Славей и Орлите, след което се спуска към град Радомир. Изкачването може да се направи и от град Перник.

ГОЛО БЪРДО

Първенец на планината: вр. Ветрушка, 1158 м
Природни забележителности: скални образувания на вр. Острица
Условия за туризъм: липсва туристическа маркировка, две хижи
Условия за воден спорт: яз. „Студена“

Планините на България

В брой ЛЯТО 2017 на Списанието си поставихме интересна задача. Решихме да съберем на едно място всички планини на България – да ги преброим, да ги огледаме отблизо и да се опитаме да ги опознаем поне малко по-добре.

Включете се и вие в начинанието! На сайта, обединени от общо заглавие „Планините на България„, ще намерите материали за всяка една от 39-те родни планини – помогнете ни да съберем всичко интересно и характерно за всяка една от тях. От природни забележителности до места и условия за спорт и туризъм – споделете ни в коментарите всичко, което знаете за съответната планина. Ние ще допълваме своевременно информацията в статиите, така че в един момент да съберем на едно място всичко онова, което прави планините притегателно и предпочитано място за свободното време.

Лято 2017

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.