ПЛАНИНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ: Боздаг планина

0
 

Сподели

Shares

Много малка част от територията на Боздаг планина попада в България. Тя е малко по-висока от близката Славянка, но на българска земя достига само до 1200 м н. в. У нас планината е позната с имената Мраморица, Свети Тодор, Шипка, Бесленски рид или Перица. Боздаг е турското й наименование от миналото и означава сива планина. Гърците наричат планината Фалакро – плешива планина. Това е името и на локален ски курорт – един от най-развитите на гръцка територия. В планината се намира районът Неврокопска Чеч, обитаван от помаци.

ВИЖ ОЩЕ: Разходка из всяко планинско кътче – всички 39 планини на България ще намериш тук

Най-високата точка на планината на гръцка територия е връх Пророк Илия (Профитис Илияс) – 2232 м н. в., а втори по височина – Ва̀рдина – 2194 метра. На българска територия първенец на планината е връх Чиплакбаир, висок 1090 м.

Боздаг планина

БОЗДАГ ПЛАНИНА

Първенец на планината: вр. Чиплакбаир, 1090 м
Условия за туризъм: липсва туристическа маркировка и хижи
Условия за колоездене: веломаршрут Славянка-Стъргач-Боздаг-Родопи

*ВЕЛО МАРШРУТ:
Черна гора – Ерулска планина – Пенкьовска планина
Опорни точки: с. Габровдол – с. Станьовци – с. Душинци – с. Кожинци – с.Видрар- с. Пенкьовци – с. Мурено – с. Еловдол – с. Габровдол

Планините на България

В брой ЛЯТО 2017 на Списанието си поставихме интересна задача. Решихме да съберем на едно място всички планини на България – да ги преброим, да ги огледаме отблизо и да се опитаме да ги опознаем поне малко по-добре.

Включете се и вие в начинанието! На сайта, обединени от общо заглавие „Планините на България„, ще намерите материали за всяка една от 39-те родни планини – помогнете ни да съберем всичко интересно и характерно за всяка една от тях. От природни забележителности до места и условия за спорт и туризъм – споделете ни в коментарите всичко, което знаете за съответната планина. Ние ще допълваме своевременно информацията в статиите, така че в един момент да съберем на едно място всичко онова, което прави планините притегателно и предпочитано място за свободното време.

Лято 2017

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.