Броени дни до Обиколката на Витоша – какво споделят фаворитите

Голямата обиколка на Витоша се завръща!

3


Дата на събитието: 01.01.1970

Сподели

Shares
Обиколката на Витоша
Старт на бегачите. Снимка: Владислав Терзийски

Представяме ви Таня Иванова – журналист от БНР, запален по екстремните спортове и високите върхове, неуморно следящ какво се случва по света и у нас. Всяка седмица Таня ни представя по една актуална тема, част от седмичния бюлетин на БНР “Екстремните спортове”, развита специално за нас.

Наближава едно от най-чаканите състезания по планинско бягане и колоездене у нас – “Витоша 100”, известна още като “Обиколката на Витоша”, а също и като Ж100. (“Ж”-то не е грешка, а част от бегаческия фолклор, свързана с традицията за неволно бъркане на “В” и “Ж” на клавиатурата от страна на бързо бягащите, бързо каращи и бързо чатещи участници – бел.ред.). Потърсихме 7 от фаворитите сред бегачите. Подборът им бе извършен след проучване сред някои от победителите в последните издания на ултрамаратона.

Ето какво ни споделиха Ивайло Атанасов, Христо Цветков, Кирил Николов – Дизела, Мария Николова, Моника Филипова, Иван Гочев и Росен Русев. Подредбата им е на случаен принцип и не цели никакви внушения.

Снимка: Витоша 100
Снимка: Витоша 100

Кое е най-доброто ти представяне на В100?

Ивайло: Засега винаги съм успявал да завърша (Два пъти е печелил В100 – бел.ред.). 

Христо: Преди 2 години спечелих, в петото си поредно участие.

Дизела: Ако успея да финиширам в това издание на В100, това ще бъде най-доброто ми представяне. (Участвал е само веднъж досега – бел.ред.).

Мария: 9:17 часа, 2020 г.

Моника: През 2015 г. – първо място, с рекорд на трасето (старото). Това беше и първото ми участие.

Иван: Годината, когато го завърших. 9:28, 2018 г.

Росен: 8:58 ч. (четвърто място) при последното ми участие през 2019 г.

ВИЖ за изданието на В100 през 2017 г. тук.

Обиколката на Витоша

Какви са очакванията ти тази година? Каква цел си поставяш?

Ивайло: Като всяка година, задачата е да подобря темпото си поне малко. 

Христо: Не съм се състезавал от началото на Ковид периода (вече година и половина), основната ми цел е да проведа състезанието оптимално и без тактически грешки, надявам се да не съм загубил рутина.

Дизела: Целите ми са да бягам около 8-те часа, затова стартирам.

Мария: Да съм по-бърза. Но това зависи от много фактори по време на самото бягане.

Моника: Очакванията са ми да стартирам жива и здрава, ако финиширам пак така, ще бъде супер.

Иван: Целта ми тази година е да си подобря старото време с поне 10-15 мин и най-вече да се чувствам добре по време на състезанието, за да мога да се възстановя бързо и да подновя тренировките възможно най-скоро.

Росен: Бих искал да подобря най-доброто си време с 5-10 мин. и да завърша с усмивка на финала.

ВИЖ повече за състезанието В100 тук.

monika_filipova_1
Моника Филипова. Източник: Личен архив

С кого ще се конкурираш по трасето?

Ивайло: Основната конкуренция е с трасето. И който се появи наоколо. 

Христо: Тази година се очертава All Stars издание с близо 20 състезатели с възможности за 9:30 часа, ще бъде интересно през цялата нощ. Все пак, основните ми конкуренти очаквам да бъдат най-добрите ни планински бегачи Шабан Мустафа и Кирил Николов – Дизела, както и миналогодишният победител – Ивайло Атанасов. (Шабан Мустафа съобщи за сп. 360, че няма да участва тази година, затова и не е включен тук, макар да беше сочен за фаворит – бел.ред.)

Дизела: С тези, които също ще тръгнат за 8-те часа, но кой точно ще застане на старта – понеже с доста имена се спекулира, ще разберем на самия старт.

Мария: Със себе си.

Моника: Ще се конкурирам със себе си, с умората, с недоспиването, с болката и желанието просто да спра.

Иван: Не целя добро класиране, а просто прилично бягане. Конкуренция ще е всеки, който се движи около мен и е в сходна форма. Предполагам, че ще има доста хора.

Росен: Естествено, с моя кум Кольо Райчинов!

ВИЖ повече за целта „под 8 часа“ тук.

Hristo_Tsvetkov_1
Христо Цветков. Източник: Личен архив

Кое най-много те забавлява в това състезание? 

Ивайло: Необичайно високото темпо за дълго бягане в планината, както и наличието на доста хора около трасето, предвид лесния достъп. 

Христо: Обиколката събира в себе си много страхотни качества. Достатъчно бегаема е, че да привлича маратонци и шосейни бегачи, но и все пак е трейл и с изкачвания за любители на планинските бягания. Близо е до столицата, финансово достъпна е, има многогодишна история. Комбинацията от всичко това е предпоставка тя да е най-конкурентният и масов ултрамаратон в България.

Дизела: Това е едно от малкото състезания в България, за което хората говорят съв супер вълнение, когато наближи. Имам предвид всички – хора, които са много добре подготвени, хора, които не са добре подготвени, именно защото е много масово и много хора участват, бягайки или с колело.

Мария: Напрегнатата атмосфера и вълненията преди старта сред т.нар. целокупно бегаческо общество.

Моника: Забавно ми става чак когато си разказваме спомените за него на по бира.

Иван: Фактът, че по-голямата част от състезанието е през нощта, го прави супер интересно. Изкачването към Чуйпетлово ми е един от любимите моменти. Аз го наричам Poverval-Straße, понеже тези състезатели, които не са преценили правилно своите възможности, плащат цената за бързото тръгване точно на това шосе.

Росен: Забавлява ме големият екстаз и атмосферата около състезанието, определено е култово.

rosen_rusev_1
Росен Русев. Източник: Личен архив

Защо то е важно за теб, защо участваш?

Ивайло: Това е най-масовото състезание от този тип и най-достъпното, предвид разумната такса и многото пунктове, така че се старая да участвам редовно. 

Христо: Дисциплините, в които аз обикновено се състезавам (асфалтови и пистови ултрамаратони), все още не са популярни в България и нямам възможността да премеря сили с най-добрите ултрамаратонци тук. “Витоша 100” е единственото състезание у нас, което се доближава до бегаемите ултри, и за мен е важно да съм част от него всяка година, за да си „сверя часовника“.

Дизела: Защото веднъж съм го започнал и имам някаква недовършена работа от миналата година. Не, че самото състезание е важно за мен, колкото бягането по Обиколката на Витоша ме кефи и искам да видя дали наистина мога да го избягам за времето, за което искам да го избягам.

Мария: Това е състезанието, което ме запали по ултрамаратоните.

Моника: “Никога повече“ бързо се забравя. Еуфорията е голяма, искам да я изпитам.

Иван: Важно е за мен, защото това е състезаниеТО, на което се събираме почти всички от скромния бегачески контингент в България. На едно място се виждам и успявам да побягам с всичките си приятели. Също така, атмосферата на самото състезание ми допада изключително много. Минаването през пунктове нощем, светлината на челници в далечината, красотата на Витоша (като изгрее слънцето), стартовата зона с всички тези хора, усещането за „надпревара“. Това са нещата, заради които ще продължавам да участвам на “Витоша 100”.

Росен: “Витоша 100” за мен е проверка как стоя с доста по-бързи бегачи от мен на едно доста скоростно трасе, колкото и странно да звучи това за 100 км маршрут.

ВИЖ за състезанието през 2015 г. тук.

maria_nikolova_1
Мария Николова. Източник: Личен архив

От колко време се готвиш целенасочено за него?

Ивайло: Като всяка година, след пролетния маратон следват няколко седмици, ориентирани към по-дългите дистанции. 

Христо: За тазгодишното издание започнах специфична подготовка през втората половина на април (с двуседмично закъснение спрямо планираното), надявам се с правилно разпределение на тренировките да съм компенсирал това изоставане поне частично.

Дизела: Целенасочено се готвя от два месеца. Много ми се искаше да са три, обаче така се случи – започнах да бягам преди 8-9 седмици. Това също е вълнуващо за мен – че разполагам с по-малко време, и ми е интересно как ще се справи тялото ми с това натоварване.

Мария: Около месец.

Моника: Целенасочено не се готвя, не бягам по трасето, искам да е изненада. Нямам график, никога не съм имала, просто бягам, колкото и както мога в дадения ден/нощ. Единственото подготвено са ми маратонките.

Иван: Готвя се целенасочено от тази сряда. Вторник вечерта Росен Русев ми писа „Ай да бягаме до Чумерна“ и това беше началото на моята подготовка за “Витоша 100”. Моето скромно Inizio preparazione!

Росен: Тази година започнах да бягам по-усилено от края на април, но бързо влязох във форма и сега се чувствам доста подготвен за ултра състезания, но от друг, по-планински, тип. Записах се преди седмица за В100 и ще направя няколко по-специфични тренировки, за да не се излагам съвсем.

ВИЖ повече за планината Витоша тук

Кирил Николов-Дизела
Кирил Николов – Дизела

В какви отношения си с мечките по трасето? 

Ивайло: Ще ми се да имаше повече от тях. 

Христо: Само съм чувал за тях, но пък съм виждал много други представители на Витошката фауна – сърни, зайци, лисици. В неделя, по време на тренировка по трасето, попаднах на семейство глигани, което доста ме шокира (срещал съм, че са агресивни около малките си), но за щастие се разминахме безконтактно.

Дизела: В добри отношения сме. От време на време чета вицовете, които Коцев пуска (Константин Коцев, бегач, активен участник в една от най-популярните бегачески групи във Фейсбук – бел.ред.). И тя (мечката – бел.ред.) много се забавлява, като мен, и казва: “Ама, че тъпи вицове”. Общо взето, ще й разказвам вицове, ако я срещна.

Мария: Разбрали сме се да не ни се пресичат пътищата.

Моника: По-добре да не ме срещат. Ставам много зла, когато съм гладна и уморена.

Иван: Пускам Росен да бяга отпред и не ги мисля.

Росен: Аз съм приятел със старопланинските мечки, но предполагам и витошките ще са също добронамерени.

ВИЖ за опасностите на Витоша тук.

ivan_gochev_1
Иван Гочев. Източник: Личен архив

Искаш ли да кажеш нещо на организаторите? А на някого от конкуренцията?

Ивайло: Ние често се засичане в парковете, а и не сме стигнали нивото на футболистите, че да си говорим през медиите. Естествено, имаме си таен чат, в който редим класиранията. 

Христо: Искам да поздравя организаторите за работата по поддръжката на трасето, което на места беше в окаяно състояние до скоро. Много хора ще му се радват преди и след, а не само по време на състезанието. На всички състезатели пожелавам да оправдаят очакванията си.

Дизела: Искам да им пожелая успех на организаторите. Всичко да мине нормално, да няма контузени, да няма изгубени, да няма открадната маркировка, да се събере след това маркировката навреме, ако може – да се почисти трасето преди самото състезание от падналите дървета, а след това – освен от маркировката, да се почисти от хилядите гелчета, опаковки от барчета и други боклуци, които, незнайно за мен защо, някои от участниците продължават да изхвърлят по трасето. На конкурентите искам да им пожелая успех и здрави крака, нищо повече. Ще е забавно в нощта на 19-и срещу 20-и!

ivaylo_atanasov
Ивайло Атанасов. Източник: Личен архив

Мария: Участвам на В100 от 2011 г. всяка година. И с всяка изминала година се събират все повече хора, които имат желание да се предизвикат и излязат от своята зона на комфорт. Ще пожелая на организаторите да запазят тази тенденция.

Моника: И на тях, и на участниците – успех!

Иван: На организаторите искам да кажа да се стремят за запазят това, заради което се събират всички тези хора. До момента се справят чудесно. Изградили са традиция, нещо, което е много трудно за създаване. “Витоша 100” е чудесна такава, каквато е, не я променяйте!

Росен: Искам всеки да осъществи целите си и да завърши доволен. Изграждането на атлета става в състезания със силна конкуренция.

Обиколката на Витоша
Обиколката на Витоша – старт на колоездачите

Кой ще победи?

Ивайло: Не съм оторизиран да разпространя тази информация.

Христо: Някой, който е подготвен да бяга поне няколко минути под границата от 8 часа.

Дизела: Ще победи този, който първи пресече финалната линия – мисля, че то е ясно.

Мария: Ултрамаратонът В100 е доста часове тичане в планински условия. Има твърде много непредвидими фактори по време на самото бягане, които могат да дадат отражение на класирането.

Моника: Сложен въпрос, затова състезанието е толкова интересно. Дистанцията е една и е бегаема през цялото време (за разлика от другите ултри). Мария е много силна, Надя (Надежда Ангелова- бел.ред.) е в супер форма. Винаги може да има изненади, защото факторите са много. При мъжете е много оспорвано, ще ми е интересно бягането на Шабан, но на тази дистанция залагам на „старите кучета“, бягали трасето.

Иван: Според мен победител ще бъде Христо Цветков.

Росен: Сложен въпрос за това издание, според мен – Христо Цветков.

Обиколката на Витоша
Снимка: Архив – Обиколката на Витоша

„Витоша 100“ ще се проведе на 19 и 20 юни. В 6:00, на 19 юни стартират колоездачите и дуатлонците, а в полунощ на 19 срещу 20 юни е ред на бегачите и оцелелите за втория етап на дуатлона.

Сподели

Shares

3 КОМЕНТАРИ

  1. Да „изтичаш“ Витоша е същото като да „изтичаш“ Лувъра или Третяковската галерия за най-кратко време. Това е извращение с Природата. После се чудим що планините са изорани от АТВ-та и джипове, що са бетонирани плажовете край морето.

  2. Сандо, удоволствието да бягаш около Витоша е неповторимо, а насладата от досега с Природата – Божествен! Спортът не бива да се сравнява с художествените галерии, а за АТВ-та, джипове и бетон няма място под тази статия!

  3. Не виждаме нищо „извратено“ нито във форматa „Витоша 100“, нито с Природата чрез него. Ще се изненадате колко е красиво и какво удоволствие е да видите планината от този ъгъл.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.