100 км около Витоша

0


Дата на събитието: 18.06.2016

Сподели

Shares
Обиколка на Витоша 100 км 2016
Снимка: Витоша 100 км

Броени дни остават до старта на едно от най-вълнуващите състезания у нас, което всяка година привлича атлети от цялата страна и чужбина на старта си.

Обиколката на Витоша 100 км и тази година ще събере на едно място стотици бегачи и колоездачи, които ще се изправят пред традиционното предизвикателство да изминат приблизително 100-километровото трасе, бягайки, колоездейки или като участници в дуатлон.

Стартът за колоездачите и дуатлонците ще бъде на 18-и юни в 06:00 часа от резиденция Бояна, а скороходците ще започнат в същия ден и от същото място, но в 23:59 часа.

Обиколка на Витоша 100 км
Снимка: vitosha100km

Трасето на състезанието ще отведе участниците до кв. „Бояна“, чешмата „Бяла вода”, „Тихият кът”, с. Владая, х. „Водно стопанство”, над селата Мърчаево и Рударци, през с. Кладница, покрай Кладнишка река, язовир Студена, през с. Боснек, с. Чуйпетлово, седловината Смильо, с. Ярлово, местността Ярема, над селата Железница и Бистрица, през кв. „Симеоново“, Драгалевската река и обратно в „Бояна“.

Обиколка на Витоша 100 км
Снимка: vitosha100km

Магията, която днес витае около Обиколката на Витоша, започва да се заражда през 70-те години на XX век, когато в календарните планове на тогавашните Туристически дружества се появява състезанието „100 километра за 24 часа” – първото наименование на Обиколката. Идеята за формата на надпреварата идва от участията на български ориентировачи на състезания в Италия, където се провеждат 24-часови бягания, с цел изминаване на колкото е възможно по-голямо разстояние или бягания на дистанция от 100 километра за време.

Тогавашната идея на състезанието обаче била, да бъдат изминати въпросните 100 километра за 24 часа, а участниците били подготвени по-скоро за туристическа обиколка, отколкото за скороходно състезание. За сравнение, миналогодишният победител при мъжете скороходци – Андрей Гридин, завършва обиколката за осем часа и шест минути.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.