Победител в първия кръг на Шампионската лига по ветроходство в България е ОВК Несебър 2000

0
 

Сподели

Shares
Шампионска лига по ветроходство
Снимки: Петко Момчилов

BORA Sailing Championship Varna 2021 приключи при изключителен интензитет от 18 проведени гонки. В надпреварата бяха предвидени и финални гонки, които обаче не се осъществиха заради излязъл силен шквал със сила около 40 възела. Времето не падна до изтичане на времето за последна възможна гонка и така финалното класиране беше формирано с резултатите до момента.

Състезанието се проведе на 12-и и 13-и юни, а форматът предполагаше отборите от различни клубове да се състезават на ротационен принцип в четири еднотипни лодки Laser SB20.

Снимки: Петко Момчилов

Този формат на еднотипни лодки, предоставяни от организатор, в който екипите се състезават при сравнително равни други условия един срещу друг, предполага резултатите да са плод единствено на техните технически и стратегически умения. Това предложи на зрители и състезатели изключителна динамика, в която опитни състезатели се изправиха срещу младежи и трябваше да доказват уменията си един срещу друг.

Снимки: Петко Момчилов

По време на Bora Sailing Championship най-добрите ветроходни клубове се състезаваха за титлата “Шампион по ветроходство за еднотипни лодки на България” и определиха кой да се класира за квалификациите на ISLA за Шампионската лига по ветроходство. Големият победител е отборът на OВК Несебър – Яна Маркова, Ина Илиева и Александър Амин.

Снимки: Петко Момчилов

Яна е многократен шампион на България в клас Оптимист, Лазер 4.7 и Радиал, както и многократен шампион на 470. В кариерата си също е носител на 12-о място на Световно първенство през 2010 г. Ина Илиева е многократен шампион на 470 и балкански шампион в екип с Яна Маркова. Александър Амин е победител от Босфорус Къп на килови яхти, национален шампион IRC 1 и носител на второ място в ORC Регата Палма Де Майорка.

Снимки: Петко Момчилов

Второто място е за LZ Yachting  1991 със шкипер Лъчезар Братоев и състав Жулиета Иванова и Мария Христова, които водиха убедително през първия ден, но за малко изпуснаха първото място. Все пак, LZ Yachting 1991 имаха голям повод за радост, тъй като вторият им отбор North Sails също взе подиум в състав Стефани Музакова, Светлин Караджов, Калоян Каталиев. Стефани е носител на повече от 50 медала и 60 купи от национални и международни регати. Десет поредни години е републикански шампион на България, 5 поредни години Ветроходец на България в олимпийския клас Лазер Радиал.

Снимки: Петко Момчилов

Организатор на престижната надпревара в България е „BORA Sailing“, в партньорство с „ЛЗ Яхтинг 1991“ и СК „Ултрамарин“. До края на годината се очаква да се състоят още две регати от тази серия – в Поморие през септември и на Язовир Искър през октомври.

Снимки: Петко Момчилов

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.