Краси Георгиев – 216 км в Долината на смъртта

0
 

Сподели

Shares
Краси Георгиев
Снимка: Личен архив Краси Георгиев

Краси Георгиев – бегачът, който съвсем не се плаши от дълги разстояния и ежегодно поставя тежки предизвикателства пред физиката и духа си, е одобрен за участие в ултрамаратонът Badwater.

Badwater е определян от мнозина като най-трудното ултра бягане в света. То се провежда в Долината на смъртта в САЩ и представлява, най-общо казано, бягане с дължина 216 км, започващо на -85 метра под морското равнище и завършващо с изкачване на връх Уитни. Ултрамаратонът се провежда през месец юли, при температури, достигащи 50 градуса на въздуха и до 90 градуса на асфалта.

Ултрамаратон Badwater

Краси Георгиев е първият българин, допускан за участие в Badwater. Нещо повече, тази година за място в старта на бягането са се борили над 1000 души за 50 места. За да бъде одобрен, той е трябвало да премине през специална комисия, която да оцени досегашните му постижения на ултрамаратони и готовността му да издържи на тежкото физическо и психическо изпитание.

А постиженията на Краси до този момент съвсем не са малко. Той е завършил успешно над 60 маратона (42 км) и 30 ултрамаратона (над 100 км) в цял свят. Участвал в състезания по бягане на ултрадълги разстояния на места от Арктика до Камбоджа, включително и ултрамаратона Brasil 135+, по време на който Краси участва в бягането на 257 км из джунглата. Сред най-големите му постижения е завършването на тежкия и легендарен Marathon des Sables (“Маратон на пясъците”), който представлява 240-километрово бягане в пустинята на Мароко.

Краси Георгиев на Marathon des Sables в пустинята Сахара.ь
Краси Георгиев на Marathon des Sables в пустинята Сахара.

За участието си в Badwater обаче, Краси Георгиев си поставя цел, още по-голя от това „просто” да завърши. Идеята на бегача е да избяга разстоянието на ултрамаратона два пъти, като на връщане бяга към старта със завързана гума зад себе си – нещо, което никога не е правено досега.

Краси Георгиев
Снимка: Личен архив Краси Георгиев

Още по-интересно е, че предизвикателствата за Краси Георгиев не свършват с ултрамаратона в Долината на смъртта. Плановете на ултрамаратонеца са да участва и в бягането „Ла Ултра” през август – 333 км из Хималаите в Индия, където температурите падат до -12 градуса. В съобщение до медиите Краси отбелязва: „Никой досега не го е правил. Ще имам само две седмици за аклиматизация от Долината на смъртта, където стартирам на -85 метра под морското равнище, до +5300 м в Хималаите.“

Пожелаваме успех на Краси и вярваме, че ще изпълни целите, които ще оставят сериозен отпечатък в историята на българските ултра постижения. Участието в Badwater е отдавна чакано от Краси и мястото му там е без съмнение заслужено.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.