Най-големите опасности на Витоша

Разходката из Витоша не е като разходка из Борисовата градина. Имайте го предвид.

0
 

Сподели

Shares

Истина е, че понякога – особено при добро време и през уикенда, Витоша изглежда почти толкова безопасна и изпълнена с хаотично шляещи се хора, колкото и софийската Борисова градина. Никога обаче не забравяйте – това е планина. Немалка. С диви участъци. С опасни (основно през зимата) местности. Населена с диви животни. Не на последно място – не най-ниската планина наоколо.
Отнасяйте се към Витоша с уважение и имайте страх от нея – полезно е!

витоша ски пейзаж
снимка: Витоша Ски ФБ

Вятър
По високите части на Витоша, където гъстите гори свършват, е ветровито. Дори през лятото. Но докато тогава една лека ветровка или суичър ще спасят положението, през всички останали сезони ще трябва да се екипирате с нещо много по-сериозно. Важното е, че ветрответе най-често са ориентирани от запад, а дори при сравнително ниска скорост на вятъра усещането за температурата пада с 10-15 градуса. Не забравяйте сериозните якета, ръкавици и шалове, а ако духа прекормерно силно – не рискувайте измръзвания!

Лавини
Въпреки че са характерни единствено за зимата и пролетта, лавините са отнели най-много човешки животи на Витоша. Това е нормално, предвид популярността на зимните спортове и все по-смелите скиори и сноубордисти, готови да рискуват почти всичко в името на готино спускане. Лошото е, че изобщо няма нужда да сте непремерени карачи, за да попаднете под лавината. За целта, избягвайте, дори заобикаляйте далече местността Комините, както и пътеката между Алеко и Физкултурник от първия сняг до пълното му разтапяне.

Диви животни
„Който го е страх от мечки, да не ходи в гората!“, гласи народната мъдрост. Това обаче не спира стотици хиляди да преминават по витошките пътеки през цялата година. А високо горе има мечки. Следи от огромните бозайници са забелязвани и през зимата (някои мечки се будят рано от зимен сън) малко над Симеоново, а дори участници в състезанието Витоша 100 могат да разкажат плашещите си историии за среща с баба Меца. Естествено, нападенията от мечки са рядкост – за да не попаднете в новините с такова, ходете само по маркирани пътеки и не карайте напряко през гората – ако срещнете мечка с малките й, няма да ви е весело.

Мъгла
Ако сте ходили достатъчно често във високите части на Витоша, то знаете колко гъста може да бъде мъглата. През есента и зимата е възможно да бъде абсолютно непрогледна – с видимост по-малко от метър. Основното при подобни ситуации е да следите за посоката – с компас или някое приложение на телефона, както и да не губите представа къде е разположена маркировката или стълбовете. Където и да сте, някъде наблизо има хижа или заслон, насочете се към тях и в никакъв случай не изпадайте в паника в непрогледната мъгла.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.